Snabba förhandlingar men lite i plånboken
2011-06-15, Tidningenvision.se
De lokala löneförhandlingarna i kommunerna och landstingen gick betydligt snabbare i år än förra året. Men som väntat gav de inte så mycket mer i plånböckerna.
Enligt SKTFs centrala avtal med Sveriges Kommuner och Landsting skulle medlemmarna i genomsnitt få minst 1,5 procent i löneökningar i år. SKTF-tidningens undersökning, som 80 av de 200 avdelningarna svarat på, visar att de allra flesta fick mellan 2 och 2,5 procent. 17 avdelningar fick under 2 procent och 4 avdelningar fick över 3 procent. Bland vanliga medlemmar, det vill säga de som inte är chefer, hamnade Lycksele i topp med 3,7 procent.
– Det är jättebra om man ser på vad andra har fått. Vi fick bra förra året också och arbetsgivaren säger att de vill satsa på personalen, säger Ann-Catrin Rannerud, ledamot i Lycksele-avdelningen.
– Det kanske har att göra med att vi har stora pensionsavgångar och för att kunna rekrytera ny personal måste de höja lönerna.
Flera kommuner hamnade precis på 1,5 procent, det vill säga lägstanivån i avtalet. Däribland Gotland, Nordanstig och Höör.
– Personalchefen sa från början att det var 1,5 procent punkt slut. Det har alla lönesättande chefer sagt i lönesamtalen också, säger avdelningens ordförande Ann-Charlott Hultman.
– Det är ju inte ens inflationen, det är jättedåligt.
För SKTF-medlemmarna med arbetsledande uppgifter var skillnaderna mellan avdelningarna större. Minst fick chefsmedlemmarna i Nacka med 1,8 procent och mest i Uppvidinge med 6,7 procent.
Enligt det centrala avtalet ska SKTF-medlemmarnas nya löner gälla från den 1 april. Förra årets löneöversyn präglades av stora förseningar. Många fick vänta på nya lönen till långt in på hösten. I år tycks de flesta blivit klara betydligt snabbare. 60 av de 80 avdelningarna som svarat är klara.
Norrköping är en av kommunerna som haft stora förseningar under många år. Förra året var lönerna klara i slutet av oktober. Nu har politikerna tröttnat och bestämt datum för när medarbetarsamtal och lönesamtal ska vara klara.
– Det satte stor press på förvaltningarna och de lönesättande cheferna. 400 medlemmar fick sin nya lön i april och resterande 400 i maj så det gick väldigt fort, säger SKTF-avdelningens ordförande Tommy Thyrsson.
Men det finns fortfarande flera avdelningar där löneöversynen drar ut på tiden. Landstinget Dalarna har inte ens börjat.
– Vi ska sätta oss med arbetsgivaren i veckan och göra upp en tidsplan för hösten. Det är väldigt dåligt att det blivit så sent men det är turbulent här. Vi saknar förhandlingschef och har bytt personaldirektör flera gånger, säger avdelningens ordförande Margaretha Nordman.
Meningarna om hur samtalsmodellen fungerar går isär. Vissa svarar att lönesamtalen fungerar allt bättre. Men flera avdelningar uppger att medlemmarna är missnöjda. Vissa ser ingen koppling mellan lönesamtalet med chefen och den nya lönen och andra tycker det känns som om cheferna inte kan påverka löneutrymmet.
– Jag har en känsla av att medlemmarna har resignerat eftersom chefen inte pratar om lön utan bara meddelar en summa, säger Åsa Heij Bengtegård, ordförande Vara-avdelningen.