Flextid är bra för hälsan
2011-06-30, Tidningenvision.se
Flextid och förtroendearbetstid underlättar livspusslet och gör anställda mindre stressade. Samtidigt kräver det att personalen vågar sätta gränser.
Under veckan pågår en stor internationell konferens om skiftarbete och arbetstider vid Stockholms universitet. Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet, smet ifrån en stund för att berätta om de senaste rönen.
En svensk studie, gjord på 2000 skiftarbetare, visar att det största problemet inte är nattarbete eller långa arbetspass – utan att personalen har små möjligheter att påverka sina arbetstider. Den som kan påverka sin arbetstid är betydligt nöjdare med balansen mellan arbete och privatliv.
-Förtroendearbetstid eller flextid gör det lättare att få ihop livspusslet. Om det krånglar med lämning på dagis gör det inget om du kommer in en halvtimme senare än du brukar. Fasta arbetstider är en källa till mycket stress, eftersom barn inte är maskiner och ibland tar det längre tid på morgonen, säger Göran Kecklund.
Men det är viktigt hur flexibla arbetstider införs. Både den svenska och en dansk studie visar att om du har stor möjlighet att påverka arbetstiden i teorin men inte i praktiken kan det leda till ett större missnöje.
-Vad som kännetecknade arbetsplatser där flextid inte funkade var att jobbet krävde att man skulle vara där en viss tid. Har du fasta telefontider mellan klockan åtta och tolv kan du inte komma in halv nio, säger Göran Kecklund.
Förtroendearbetstid funkar bäst för den som har en jämn arbetsbelastning. Efter arbetstoppar ska du kunna lägga in lugnare perioder. Arbetsuppgifterna måste också vara sådana att du själv kan styra när de ska göras. Om ni ska införa förtroendearbetstid på jobbet måste ni titta på den totala arbetsbelastningen.
-Förtroendetid hjälper inte om du ofta jobbar över och aldrig har möjlighet att ta ut den intjänade tiden. Det ställer höga krav på individen att sätta gränser och det är inte alla som har den integritet som krävs för att våga säga till chefen att man har för mycket jobb, säger Göran Kecklund.
Han har just varit på en föreläsning om ledighet och återhämtning och passar på att skicka en sommarhälsningar till alla som snart går på semester.
-Att ha jobbmobilen på och kolla mejlen under semestern är någon jag tar stark avstånd från. Det är jätteviktigt att koppla bort jobbet under semestern för att kunna återhämta sig.