”Vi ska få ut det som ekonomin tillåter”
2011-12-15, Tidningenvision.se
Ett bra resultat ska ge goda löneökningar för de anställda. Det anser Kjell Svahn, avtalsombudsman på Vision, som varnar för mer centralstyrda löneförhandlingar om utvecklingen fortsätter.
– Avtalet är konstruerat så att den fattigaste kommunen ska ha råd med miniminivån. Finns det utrymme ska vi som facklig organisation få ut det ekonomin tillåter. Där ekonomin är svag ska vi upp till miniminivån för att slå vakt om köpkraften, säger Kjell Svahn.
För att komma bort från modellen med centrala löneavtal som slår fast en nivå för hela landet har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sedan 1998 drivit frågan om att lokala förhållanden ska vara en viktig faktor vid lönesättningen. Just för att en välbärgad kommun har bättre förutsättningar än en fattig att betala höga löner.
Att förutsättningarna i de olika kommunerna ska vara grunden när nya löner sätts är både fack och arbetsgivare överens om. Men i praktiken ser det alltså annorlunda ut.
– Det verkar som att arbetsgivarna i rika kommuner utnyttjar löneavtalet till att bli ännu rikare genom att förvägra de anställda löneökningar som de har rätt till.
För Kjell Svahn är det självklart att den individ eller det kollektiv som bidrar till verksamhetens goda resultat också ska få betalt för det. Rådet till lokala fackliga företrädarna är att ta reda på hur kommunens ekonomi ser ut och vilka förutsättningar som finns i grannkommunerna.
– Att arbetsgivare söker sig mot lägstanivån även om det finns utrymme är ett grundskott mot den bärande tanken i avtalet.
Hur ska facket agera för att sätta press på arbetsgivarna?
– Om den här utvecklingen är beständig får vi överväga våra metoder. Det kan uppstå krav på en mer centralstyrd lönebildning för att anställda ska få del av det överskott som de har bidragit till, säger han.