Vässad kontroll ska hindra vanvård
2011-12-01, Tidningenvision.se
Många kommuner har skärpt sina inspektioner av äldreomsorgen. Men det räcker inte. Regeringen vill ha mer tillsyn och kritikerna anser att problemen bottnar i dåliga upphandlingar och svag uppföljning.
Fakta
Kritiken mot Carema har varit hård den senaste tiden. Det har handlat om misstänkt vanvård, bonusar till chefer och skattemedel som genom interna ränteupplägg hamnar hos riskkapitalbidrag. Som en reaktion har regeringen gett i uppdrag till Skatteverket att undersöka hur företag i välfärdssektorn använder ränteavdrag. Stockholms stad har sagt upp avtalet med Carema Care på Koppargården och tillfälligt stoppat all upphandling av äldreomsorg.
"Utan noggranna kontroller kan mindre nogräknade företag tämligen riskfritt avvika från utlovad kvalitet för att tjäna mer pengar", konstaterade Anders Wijkman (KD), när han i förra veckan presenterade upphandlingsutredningens delbetänkande.
Wijkman är den senaste i raden att efterlysa mer granskning av äldreomsorgen. Efter avslöjandena om Carema har myndigheter och organisationer pekat på kommunernas upphandlingar som kärnan till problemen.
Socialstyrelsen planerar nu en särskild tillsyn av hur kommunerna följer upp sina upphandlingar och regeringen vill ha vägledande underlag för upphandling, avtal och rutiner för uppföljning.
Demensförbundet, som företräder demenssjuka och deras anhöriga, tycker att kommunerna ställer alldeles för vaga krav i sina avtal med utförare. Deras förslag är en detaljerad kravspecifikation i upphandlingarna.
– Den måste innehålla riktiga beskrivningar och krav, till exempel hur ofta tänderna ska borstas och med vilket resultat och vad de ska göra för att undvika att en person ska få liggsår, säger Jannis Avramidis, som i samverkan med Demensförbundet tagit fram en mall för hur man tycker att en detaljerat avtal ska se ut om det ska täppa till alla luckor.
Flera kommuner har också skärpt tillsynen. Vissa har redan gjort det, andra – som till exempel Helsingborg och Landskrona – ökar antalet inspektioner i spåren av det som uppdagats om Carema.
När Tidningen Vision frågar ansvariga i kommunerna är det flera som påtalar att man också satsar på att granska den omsorg man har i egen regi. Hur man går tillväga varierar, liksom hur stor andel av omsorgen som ligger på entreprenad. Nedan finns några exempel på hur kommunerna agerar.