Snabba insatser gav längre sjukskrivningar
2011-12-01, Tidningenvision.se
När Försäkringskassan började sätta in sina insatser för sjukskrivna tidigare ökade sjukfrånvaron och antalet personer som blev förtidspensionerade. Det visar en ny rapport.
Tidigare och effektivare utredning och rehabilitering för sjukskrivna är en viktig del i den kritiserade sjukskrivningsprocessen som alliansregeringen införde 2008. Tanken är att snabba insatser ska minska antalet sjukskrivningar och göra att personer snabbare kommer tillbaka i arbete.
Men nu visar en rapport från ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, att tidiga insatser ofta har en motsatt effekt. Sjukskrivna som fått en särskild utredning av rehabiliteringsbehovet i ett tidigt skede under sjukfallet är i högre grad sjukskrivna efter fyra månader. Dessutom får fler sjuk- och aktivitetsersättning från sex månader och framåt.
–Ju tidigare man gör bedömningen av vilka som ska ha insatser ju större är risken att man tar fel personer. De blir då kvar i sjukskrivning och risken ökar att de blir förtidspensionärer, säger Pahtric Hägglund, projektledare för utvärderingen.
Väljer man ut personer som egentligen inte behöver några insatser blir effekten att sjukdomsbilden förstärks och att personerna blir inlåsta i utredningar och rehabilitering trots att de egentligen hade kunnat komma tillbaka till arbete utan några insatser alls.
Tidiga insatser kan enligt rapporten vara bra, men förutsätter att de åtgärder som sätts in verkligen är effektiva och att sjukskrivna som behöver hjälp kan särskiljas från dem som kan komma tillbaka till arbete på egen hand.
Enligt ISF beror de dåliga effekterna av de tidigare insatserna av allt att döma på handläggarnas svårigheter att välja ut rätt personer för rehabiliteringsinsatser. Urvalet av personer och åtgärder måste utvecklas och förfinas för att resultaten ska bli bättre.
Rapporten bygger på ett experiment som gjordes på 14 000 personer som blev sjukskrivna i slutet av 2007. Experimentet har därefter följts upp och analyserats.