Risk att fel saker mäts med ökad kontroll
2011-12-16, Tidningenvision.se
Ökad kontroll och mer uppföljning. Så lyder kommunernas recept för att undvika nya vårdskandaler. Men forskare och äldrechefer varnar för kontrollsamhällets baksidor.
I diskussionen som följt på de uppmärksammade missförhållandena på Carema har ett budskap varit tydligare än de andra: kontrollen och granskningen av äldreomsorgen måste öka. Tillsynen måste bli skarpare och granskningen hårdare. Fint så. Eller? Det finns åtminstone de som håller upp ett varningens finger.
Staffan Johansson, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, menar med att det finns risker med det han kallar granskningssamhället.
– Det finns en risk att man mäter det som kan mätas, att man blir mer fokuserad på hur man uppfattas snarare än hur man är.
Eller med andra ord: Verksamhetens rykte blir viktigare än verksamhetens innehåll.
Staffan Johansson ser också en trend mot standardiserade granskningar och olika former av rankningar. Men, påpekar han, det som mäts är ofta faktorer som ligger en bra bit från verksamheten och vad de anställda verkligen gör.
Sådana granskningar kan också leda till att välfärdssektorns arbete blir allt mer standardiserat, i stället för att vara anpassat efter lokala förhållanden.
Gunnar Lindberg, äldreomsorgschef i Piteå kommun, är inne på samma spår och pekar också på att det är vårdgivarna, inte vårdtagarna, som bestämmer vad som ska mätas.
Han tror också att fler standardiserade granskningar och mätningar hämmar personalen.
– Om du standardiserar allt tror jag att kreativitet, nytänkande och utvecklingspotential försvinner, säger han.
En annan del av granskningskontrollen är den så kallade lex Sarah-lagen som kräver att anställda rapporterar upplevda fel och brister i vården. Om händelsen är eller kunde blivit allvarlig ska den också rapporteras in till Socialstyrelsen. Hela systemet är uppbyggt för att liknande händelser ska undvikas i framtiden. Men det finns de som menar att systemet har problem, framför allt på en konkurrensutsatt marknad.
– Det blir negativ publicitet fast anmälningarna egentligen ska tolkas som att det är en väldigt seriös verksamhet, säger en hemtjänstchef på ett privat vårdbolag som vill vara anonym.