×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Orättvis bonus skapar ilska på Folktandvården

2011-12-16, Tidningenvision.se

Upp till 100 000 kronor extra per år. Det kan tandläkare inom Folktandvården i Stockholms län få om man gör många behandlingar. Tandsköterskan, som tandläkaren jobbar i team med, får däremot inte del av bonusen.

Fakta

Inom Folktandvården i Västra Götalandsregionen finns ett vinstdelningssystem för de anställda. Här görs ingen skillnad på yrkesgrupper, en tandsköterska får lika mycket som en tandläkare. Det maximala beloppet per år är 12 000 kronor i bruttolön.

Inom Folktandvården i Sörmland finns ett vinstdelningssystem. Ersättningen, som de flesta år blivit mellan 3 000 och 6 000 kronor per år, är lika stor oavsett yrkeskategori. Bonusen betalas inte ut, utan placeras som pensionsförsäkring för den anställde.

Innan regionsammanslagningen 1999 i Skåne fanns det ett bonussystem för anställda på Folktandvården i Malmöhus läns landsting. Bonusen kunde vara uppåt 30 000 kronor per år om kliniken gjorde ett bra ekonomiskt resultat. Ingen skillnad gjordes på tandläkare och tandsköterskor.

Inom Praktikertjänst, den största privata tandvårdsaktören i landet, finns enligt kommunikationschef Björn Persson inget bonussystem för anställda i tandvården. Då och då betalas dock ut gratifikationer, ersättning utöver lön, till enheter som gått bra ekonomiskt.

Sedan 2002 har Folktandvården i Stockholms län haft en prestationsersättning där delar av vinsten delas ut bland medarbetarna. Systemet består av två delar, en del som alla medarbetare får del av och en som bara gäller tandläkare. Delen som berör alla medarbetare utgår från Folktandvården i Stockholms totala resultat och kommer från och med i år att gå till alla medarbetare. En uppskattning från Folktandvårdens ledning är att det kan ge upp till några tusen per anställd.

Den andra delen bygger på utförda behandlingar och sålda frisktandvårdsavtal och kan ge en tandläkare bonus på upp till 100 000 kronor per år. Att inte tandsköterskor får del av pengarna har väckt ilska.

– En tandsköterska har hjälpt till med de här intäkterna, med marknadsföring, med att sälja frisktandvårdsavtal. Men allt vi gör läggs på tandläkarens intäkter, säger Annica Dovander, ordförande för Vision-avdelningen inom Folktandvården i Stockholms län.

Hon anser att Folktandvården fokuserar på tandläkarna, vilket också leder till att många sköterskor söker sig till andra arbetsplatser.

– Tandläkarna är oerhört beroende av en duktig sköterska, det tycker tandläkarna själva. Men som det är nu försvinner många duktiga tandsköterskor från Folktandvården.

Sandra Nordén, tandsköterska och skyddsombud för Vision på Folktandvården i Huddinge centrum, tycker att bonussystemet är märkligt och orättvist. Hon påpekar också att medarbetarpolicyn fokuserar väldigt mycket på just teamarbetet.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Går kliniken med vinst så har ju alla hjälpt till, och då borde alla få del av det, säger hon.

Den extra bonusen till tandläkarna motiveras med att det är svårt att rekrytera och behålla tandläkare.

– Det är ett ständigt krig om tandläkare, säger Håkan Lindgren, områdeschef på Folktandvården i Stockholms län.

Tandläkare och tandsköterskor arbetar i team, ändå får bara tandläkare del av ersättningen. Många tandsköterskor upplever det som orättvist. Vad säger du om kritiken?

– Jag kan förstå att man kan känna så och självklart behöver tandläkaren assistans för att göra sitt jobb. Men vi kan inte bara sälja assistans, det fungerar inte. Det här är ett sätt att behålla tandläkare som i nästa steg gör det möjligt för oss att över huvud taget ha jobben kvar och att kunna dela på resultatet så småningom, säger Håkan Lindgren.

Bonussystem finns inom Folk­tandvården på flera ställen i landet. Tidningen Vision har dock inte hittat något annat landsting där yrkesgrupper får olika mycket bonus.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb