Medlem slipper betala 46 000 till a-kassan
2011-12-07, Tidningenvision.se
Efter fem år fick Visionsmedlemmen Predrag Djurachkovitch äntligen rätt. En principiellt viktig dom gör att han slipper betala tillbaka 46 000 kronor till a-kassan.
I december 2006 blev Predrag Djurachkovitch uppsagd på grund av arbetsbrist från kooperativet han jobbat på i fyra år. Under de åtta månader han gick arbetslös fick han ut ersättning från SKTFs a-kassa.
Men uppsägningen hade inte gått rätt till och efter en process mot arbetsgivaren fick han med fackets hjälp ett skadestånd på 90 800 kronor. I uppgörelsen med arbetsgivaren stod att summan motsvarade fyra månaders lön.
Efter några månader fick Predrag Djurachkovitch ett brev från SKTFs a-kassa som krävde tillbaka 46 240 kronor, vilket motsvarar a-kasseersättning för just fyra månader.
Enligt en paragraf som infördes 2006 är a-kassan är nämligen skyldig att kräva tillbaka pengar om medlemmen vid ett senare tillfälle får ut pengar som kan betraktas som lön eller ekonomisk skadestånd som motsvarar lön.
Däremot får a-kassan inte kräva tillbaka ersättning om den drabbade får pengar för sveda och värk, så kallat ideellt skadestånd.
Visions jurist Åsa Tillberg överklagade a-kassans beslut och hävdade att pengarna inte är lön utan en så kallad ”allt-i-ett-ersättning” där det inte går att särskilja vad pengarna är ersättning för. Därefter har facket fått rätt både i förvaltningsrätten och kammarrätten.
Nu har även Högsta förvaltningsdomstolen fällt sitt avgörande. I sitt yrkande hävdade a-kassan att det är medlemmen som ska bevisa att ersättningen han fått inte är lön eller ekonomiskt skadestånd. Men även Högsta förvaltningsdomstolen går på Visions linje och konstaterar att bevisbördan alltid ligger på a-kassan.
Domstolen konstaterar också att a-kassan i fallet med Predrag Djurachkovitch inte kan bevisa att pengarna han fått kan räknas som lön. Därmed får a-kassan inte kräva tillbaka pengarna.
Åsa Tillberg säger att domen är vägledande och mycket viktig för hela systemet där fack och arbetsgivare ska kunna komma överens i tvister genom ekonomiska uppgörelser utan att behöva gå till domstol hela tiden.
–Domen är väldigt klar och tydlig, den visar att bevisbördan ligger på a-kassan. Nu kan våra ombudsmän även i fortsättningen förhandla fram överenskommelser för våra medlemmar utan att de behöver vara oroliga för att tvingas betala tillbaka pengar till a-kassan, säger Åsa Tillberg.