Hon ville ge bättre vård – men förlorade jobbet
2011-12-16, Tidningenvision.se
Hon ifrågasatte små matportioner och låg bemanning. Då förklarades Monica illojal och fick lämna sin chefstjänst på äldreboendet. I dag lever hon ett osäkert vikarieliv.
Fakta
För alla anställda, både privat och offentligt anställda, gäller en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren. Den innefattar bland annat:
• Att man gör en fullgod arbetsprestation.
• Att man följer ordningsföreskrifterna.
• Att man inte bedriver konkurrerande verksamhet.
Brott mot lojalitetsplikten kan vara sakligt skäl för uppsägning. Arbetsdomstolen har flera gånger prövat anställdas rätt att framföra kritik i förhållande till lojalitetsplikten. Slutsatsen är att om kritiken är befogad finns en långtgående rätt att kritisera.
Efter mer än 30 år inom kommunen ville Monica prova något nytt och sökte 2009 en tjänst som biträdande chef på ett äldreboende som Attendo Care nyligen tagit över i en upphandling. På plats på den nya arbetsplatsen kände hon omedelbart av en oro, både från anhöriga och personal. Det handlade om att antalet anställda på morgonen minskats från sex till tre, att personal blivit uppmanad att minska matportionerna och att vissa av de äldre inte fick komma ur sängen förrän framåt elvatiden på förmiddagen. Kritik från anhöriga togs inte heller på allvar.
– Jag hade alltid gått med glädje till jobbet. Men här kunde jag inte vara stolt över det jag gjorde, berättar Monica.
De brister hon upplevde förde hon vidare till sin närmaste chef, och sedan till företagets regionchef. Hon hade också flera förslag till förändringar. Men den träff med regionchefen som hon trodde skulle handla om att diskutera hennes förslag visade sig vara något helt annat. På det tio minuter långa mötet fick Monica veta att hon ansågs illojal mot företaget och att hennes provanställning inte skulle övergå i en fast tjänst.
– Det var en chock. Jag trodde att vi skulle träffas för att reda ut saker.
Tiden därefter blev tuff. Monica var arbetslös en tid och har därefter haft flera kortare vikariat. Just nu vikarierar hon inom socialtjänsten i en grannkommun.
– Min förhoppning är att jag får vara kvar där. Vem annars skulle vilja anställa någon i min ålder? säger Monica som är i 55-årsåldern.
Under hela sitt tidigare yrkesliv har hon arbetat i samma stad i Mellansverige, en mindre plats där rykten lätt tar fart. Efter sina fyra månader på Attendo Care har Monica fått höra att det finns ett rykte om henne som säger "att hon har samarbetsproblem". Åtminstone en tjänst hon sökt sedan hon tvingades lämna Attendo har gått till en sökande med betydligt mindre erfarenhet.
– Men jag skulle inte ha kunnat gjort på något annat sätt, och jag är stolt över det jag gjorde. Men det har fått väldiga konsekvenser.
I efterhand har Monica fått höra att de förslag till förändringar hon föreslog på Attendo-boendet numera är genomförda.
Fotnot: Monica heter egentligen något annat. Med hänsyn till hennes osäkra arbetssituation har tidningen låtit henne vara anonym.