Vårdföretag skyller på kommuntjänstemän
2011-08-15, Tidningenvision.se
Konkurrensen inom kommunernas och landstingens vård och omsorg fungerar dåligt och till stor del är det tjänstemännens fel. Det anser de privata vårdföretagarna.
7 av 10 företrädare för privata vård- och omsorgsföretag anser att misstänksamhet och ovilja bland kommunala tjänstemän leder till sämre konkurrens. Lika många tycker att företagens utveckling hämmas av. Drygt 400 privata företagsledare har svarat i undersökningen som arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna låtit göra.
–Det finns kommuner där politikerna har beslutat att införa lagen om valfrihetssystem i hemtjänsten och har släppt in privata utförare. Men när man kommer ner på tjänstemannanivå uppfattar företagen att de inte får samma information som de kommunala utförarna, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
Enligt Håkan Tenelius kan det till exempel handla om hur det privata företaget ska få del av statliga pengar för personalutbildning. Han nämner också exempel på biståndsbedömare som bara rekommenderar kommunens egen verksamhet.
–Det gör de säker i all välmening eftersom det är den verksamheten de känner till bäst, men det blir inte konkurrensneutralt, säger Håkan Tenelius.
Tror du att de kommunala tjänstemän medvetet försöker motarbeta privata företag?
–Det finns motstånd på en del håll. Det kan ju finnas olika skäl, som att man upplever sig egen verksamhet ifrågasatt när det kommer in konkurrenter. Men eftersom våra företag svarar att tjänstemännens bemötande är okej så ser jag det inte i första hand som någon medveten agenda.
De privata vårdföretagen anser också att konkurrensneutraliteten försämras av att kommunen både är beställare och utförare.
–Det är samma personer som ansvarar för den egna verksamheten som är kontaktpersoner och beställare av privata utförare. I en liten kommun blir det väldigt svårt för den personen att vara neutral när de privata företagen ska konkurrera med den egna verksamheten, säger Håkan Tenelius.
Vad ska kommunerna gör för att det ska bli bättre?
–Man måste skilja på beställar- och utförarorganisationen. Och i takt med att tjänstemännen och kommunerna blir säkrare i att hantera lagen om valfrihetssystem så kommer problemen att minska.