Stadshuset i Kiruna måste rivas
2011-08-15, Tidningenvision.se
Trots protester kommer stadshuset i Kiruna att rivas. Tekniska experter bedömer att det välkända och omtyckta huset inte kan flyttas.
Fakta
2008 nominerade Kalle Stålnacke Kiruna stadshus till SKTF-tidningens tävling Sveriges bästa kommunhus. Tråkigt men oundvikligt, säger han om rivningen.
Vackert, lättarbetat och oslagbart. Det var några av de ord som Kalle Stålnacke använde när han beskrev varför Kiruna stadshus var bäst i landet.
Stadshuset byggdes i början av 1960-talet efter ritningar av arkitekten Arthur Schmalensee. Hans vision var att skapa en mötesplats, ett vardagsrum dit kommunens medborgare var välkomna.
Huset med det stora klocktornet blev snabbt uppmärksammat som ett ovanligt lyckat kommunhus. 1964 fick arkitekten Kasper Salinpriset för Sveriges vackraste offentliga byggnad.
För utsmyckningen stod lokala konstnärer. Det anslående klocktornet, som är ett konstverk i sig med sin 23 klockor, skapades av Bror Marklund.
I dag är stadshuset en av Sveriges mest kända byggnader. Riksbekant blev det i samband med strejken 1969, då gruvarbetare samlades till stormöten i den storslagna entréhallen.
– Det är klart att det är tråkigt att det måste rivas, huset är perfekt både invändig och utvändigt, men utvecklingen går inte att stoppa. Man kan bara hoppas att det nya stadshuset liknar det gamla med öppna lokaler och en stor och välkomnande foajé, säger Kalle Stålnacke.
– Ambitionen har varit att flytta huset, men utredningar som gjorts visar att det inte är realistiskt, säger biträdande kommunchef Mats Dahlberg.
Malmbrytningen runt Kiruna gör att stadshuset ligger i farozonen och diskussionen om en eventuell flyttning har pågått under flera år. Tekniska experter som kommunen anlitat har dock kommit fram till att det är ett ytterst komplicerat företag.
Huset, som är ett av landets mest välkända stadshus, mäter 49x49 meter. Att flytta en sådan huskropp genom befintlig och sluttande terräng bedöms som alltför svårt.
– Man skulle behöva riva ett antal kvarter där det även ligger ett antal kulturhus. Dessutom finns inte ett försäkringsbolag i världen som vill försäkra en sådan flytt, konstaterar Mats Dahlberg.
Att plocka ner huset bit för bit och sätta ihop det på en ny plats bedöms inte heller som realistiskt. Så trots protester, bland annat från arkitekter runt om i landet, talar allt för att ett av landets mest kända kommunhus har gjort sitt.
Planen är att ett nytt stadshus ska stå klart 2016. Enligt ett avtal med LKAB ska företaget bygga ett nytt stadshus på en plats som kommunen väljer.
Hur det nya huset ska se ut är inte klart. Klart är dock att det karaktäristiska klocktornet och även inventarier kommer att tas tillvara från det gamla huset.