Sämre möjligheter för långtidsinhyrda
2011-08-19, Tidningenvision.se
Anställda på bemanningsföretag som jobbar länge på samma arbetsplats har dåliga möjligheter att utvecklas i jobbet, lära sig nya saker och göra karriär. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.
Fakta
Under 2009 använde sig 240 av landets 290 kommuner av inhyrd personal. Det kan jämföras med 2002 då 178 kommuner anlitade bemanningsföretag, enligt Statistiska centralbyrån. Den inhyrda personalen kostade kommunerna sammanlagt 600 miljoner kronor 2009.
–De upplever sitt arbete som en återvändsgränd. Samtidigt som de ordinarieanställda i kundföretaget har haft utvecklingssamtal, fått kompetensutveckling och allt mer avancerade jobb har de långtidsinhyrda de jobbar tillsammans med fått behålla samma arbetsuppgifter hela tiden, säger Hannes Kantelius på institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Bemanningsbranschen växer i Sverige och har i dag nästan 50 000 anställda. Det är främst privata företag som hyr in personal men även allt fler kommuner anlitar bemanningsföretag. Tidigare forskning har inriktats på anställda som har korta uppdrag och byter arbetsplats ofta. Hannes Kantelius har i stället gjort en studie på dem som blir kvar länge hos samma uppdragsgivare.
Gemensamt för de jobb Hannes Kantelius studerat är att inlärningstiden varit lång, några månader till i vissa fall ett år. Det leder till att företagen vill ha kvar samma person på samma jobb så länge som möjligt för att slippa introducera ny personal.
Hannes Kantelius konstaterar att kundföretagens agerande och krav på bemanningsföretagen de anlitar, har väldigt stor inverkan på de inhyrdas vardag.
–De inhyrda får bara den utbildning som krävs för att klara arbetsuppgifterna. Sedan planar deras lärkurva ut snabbt och resten av tiden blir vardagligt rutinarbete. I princip gör de samma arbetsuppgifter de ursprungligen fick, medan kundföretagets egen personal många gånger kunnat gå vidare till mer avancerade jobb, säger Hannes Kantelius.
Trots att de inhyrda i undersökningen stannat länge på samma företag har det inte inneburit någon större trygghet för dem. Arbetsgivarna hyr vanligtvis inte in personal längre än tre månader i taget och förlänger sedan avtalet. De som är långtidsinhyrda vet därför inte säkert var de kommer att arbeta mer än ett par månader framåt.
Är det bättre att få kortare uppdrag som inhyrd?
– Det är väldigt olika hur man är som person. De som varit inhyrda på kortare uppdrag svarar i andra studier att de får en viss kompetensutveckling eftersom de fick lära sig nya arbetsuppgifter och träffade nya människor. Men trots allt tycker en del långtidsinhyrda jag intervjuat att det är ganska skönt att ha samma arbetskamrater och veta vad man ska göra trots att utvecklingsmöjligheterna är dåliga.