Få kommuner vill snoka på Facebook
2011-08-17, Tidningenvision.se
Socialstyrelsen ger klattecken för socialtjänsten att granska klienter på sociala medier. Men intresset i kommunerna är svalt.
Socialtjänsten kan använda all tillgänglig information i sin handläggning. Och då spelar det ingen roll om informationen finns på Facebook eller på något annat ställe. Det anser Socialstyrelsens etikråd som granskat om det är lämpligt att socialtjänsten söker uppgifter om klienter i sociala medier.
Genom att titta på klienternas facebooksidor kan handläggare få reda på om de talat sanning, till exempel om personer som sökt bidrag jobbar trots att de uppgett att de är arbetslösa. Bakgrunden till att etikrådet tog upp frågan var att en socionomstudent under sin praktik reagerade på att en handläggare kollade sina klienter på Facebook.
Men alla kommuner är inte positiva till metoden. När SKTF-tidningen gör en rundringning till större och mindre kommuner visar det sig att de flesta inte ens diskuterat frågan. Och de som gjort det är negativa.
I Nynäshamn använder fältarbetarna sociala medier för att hålla kontakt med ungdomar, men socialtjänsten har inga planer på att kolla bidragstagare på Facebook.
–Mina handläggare har inte tid med att hålla på med sådana kontroller, säger IFO-chefen Yvonne Kokkola, som tycker att det bedömnings- och utredningsinstrument socialtjänsten i Nynäshamn använder är fullt tillräckligt.
–Jag tror att man får bättre koll på vad folk gör och inte gör genom att ha riktig kontakt. Vi träffar klienterna och har inte så mycket förenklad handläggning. Högskoleutbildad personal kan använda sin tid bättre än att sitta och spionera på folk på Facebook, säger Yvonne Kokkola.
På Gotland har socialtjänsten beslutat att avstå från facebook-kontroller.
–Om det ska ha något värde måste vi gå in och kolla varenda person som är aktuell hos oss. Arbetsledningen tillåter det inte, och vi har inte heller något intresse av att göra det, säger Britt Lohrén på försörjningsenheten i Visby.