Riskfyllt arbete på gruppboenden
2011-04-06, Tidningenvision.se
Arbetsgivarna på hvb-hem och andra särskilda boenden har dålig koll på arbetsmiljön, visar Arbetsmiljöverkets inspektioner.
Arbetsmiljöverket har inspekterat 300 boenden i Stockholm och ytterligare sju län i Mellansverige. Både offentliga och privata boenden för personer med olika funktionshinder eller ungdomar med sociala svårigheter har fått besök av inspektörerna, och nästan samtliga får kritik för brister i arbetsmiljön.
Vanligast är risker för belastningsskador eller hot och våld. De senaste fem åren har anställda på särskilda boenden anmält 3 500 arbetsolyckor, varav 40 procent gäller hot och våld.
– Det är inte ett generellt problem överallt, men det förekommer också ganska mycket hot och våld som inte syns i statistiken. Vi får höra mycket på våra inspektioner och vi försöker få arbetsgivarna att arbeta mer förebyggande, säger Agneta Karlström, arbetsmiljöinspektör i Stockholm.
Kraven gäller främst att arbetsgivarna måste bli bättre på att identifiera och bedöma vilka arbetsmiljörisker som finns, och skriva ner instruktioner till personalen om hur de ska jobba för att undvika skador.
–Deras uppdrag är ju att se till att de boende har det så bra som möjligt, och det är inte alltid så lätt att byta perspektiv. Men man måste också se till att personalen har en bra arbetsmiljö. Riskerna är ju också väldigt olika: De aktiviteter man gör med en person innebär helt andra risker än det man gör med en annan, säger Agneta Karlström och betonar att man därför måste göra riskbedömningar för arbetet med varje enskild person som bor på boendet.
När det gäller risk för belastningsskador kan det vara instruktioner kring tunga lyft och förflyttningar, arbetsställningar och hur man hanterar rullstolar. För att minska riskerna att utsättas för hot och våld i arbetet med utagerande personer handlar det om att skapa ett gemensamt förhållningssätt.
– Instruktionerna ska vara väldigt konkreta. På ett ställe blev till exempel en boende väldigt upprörd av färgen grönt och då blir instruktionen till personalen att aldrig bära gröna kläder, säger Agneta Karlström.
Inspektionerna ledde till att Arbetsmiljöverket ställde sammanlagt 1 230 krav på brister som måste åtgärdas. Dessutom tre beslut om förelägganden vilket innebär att arbetsgivaren i nästa skede kan hotas med böter om de inte rättar till problemen.