Plus för kur med kultur
2011-04-08, Tidningenvision.se
Körsång och museibesök kan fungera bra som en del i rehabiliteringen av långtidssjuka. Det visar resultatet av försöket i Region Skåne där 24 patienter fått kultur på recept.
Deltagarna, som är sjukskrivna på grund av värk eller psykologiska besvär, fick recept på två kulturella aktiviteter i veckan under tio veckor. Patienterna blev ordinerade av läkare att delta i körsång, gå på konserter och teater eller guidade visningar på museer. En kulturkoordinator följde kontinuerligt upp hur det fungerade.
Målet med projektet, som gjorts på uppdrag av regeringen, var att pröva en modell för hur man kan använda kultur i rehabilitering av långtidssjukskriva.
Resultatet är positivt, konstaterar Christina Gedeborg-Nilsson, ordförande i styrgruppen för Kultur på recept.
–Det finns ju grön rehab, sjukgymnastik och fysisk aktivitet på recept. Vi ser att även kultur kan vara en del i den verktygslåda som hälso- och sjukvården kan ha för att hitta bäst lösning för en patient, säger hon.
I utvärderingen har forskare intervjuat projektledarna och deltagarna. En positiv effekt är att kulturaktiviteterna hjälpte patienterna att prata om något annat än sina sjukdomar.
–En poäng var just att de skulle lämna patientrollen på vårdcentralen och fokusera på det friska när de var ute på aktiviteter. Det är en stor skillnad, säger projektledaren Karin Berg.
En annan framgång var hur sjukvården och kulturen samarbetade.
–Man har kommit bort från stuprörstänkandet. Vården har fått ett nytt medel att hjälpa patienter, och vi på kultursidan har fått nya insikter när det gäller att möta folk som inte är så vana vid att konsumera kultur, säger Christina Gedeborg-Nilsson.
Resultatet ger dock inte svar på om patienterna blev friskare.
–Det går inte att göra en sådan utvärdering på bara 24 personer, säger Karin Berg.
Det är oklart om det blir någon fortsättning av kultur på recept. Först ska utvärderingen lämnas till regeringen som bekostat projektet med en halv miljon kronor.