Nytt avtal klart för kyrkans anställda
2011-04-04, Tidningenvision.se
Flera förbättringar för yngre anställda med barn och löneökningar på minst 1,5 procent. Det är några av delarna i nya löneavtalet för Svenska kyrkans anställda.
Avtalet som förhandlats fram med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation berör cirka 4 500 SKTF-medlemmar och började gälla 1 april. Det ger minst 1,5 procent i löneökning i genomsnitt för gruppen, men det kan bli mer i lokala förhandlingar. Avtalet innehåller dock inga garantier för hur mycket enskilda anställda ska få.
– Det är klart att vi tycker att det borde ha varit mer än 1,5 procent, men det ligger på samma nivå som andra så kallade krisavtal som slutits på arbetsmarknaden de senaste åren, säger Anders Blom, stiftskonsulent och ledamot i SKTFs förbundsstyrelse.
Varför hamnade avtalet i nivå med krisavtalen som skrevs 2009, nu när ekonomin nu blivit bättre och inflationen ligger på cirka 2,5 procent?
– Arbetsgivarna sade redan tidigt i förhandlingarna att ”vi har inga pengar”. Det var svårt att få igenom att vi skulle få en högre procent än de anställda inom Sveriges Kommuner och Landstings avtalsområde. När det gäller förbättrade villkor är jag däremot nöjd, säger Anders Blom.
En förbättring är att föräldrapenningstillägget utökas så att det betalas ut i 150 dagar i stället för som tidigare 90 dagar. Tillägget innebär att arbetsgivaren lägger på 10 procent av lönen, så att anställda som är hemma med barn totalt får 90 procent av lönen. Denna regel börjar gälla för barn som föds efter 1 juli i år.
Nytt är även att hela föräldrapenningtillägget inte behöver tas i ett svep, utan kan plockas ut tre gånger per år. En annan förbättring är att båda föräldrarna nu får besöka mödravårdcentralen två gånger på betald arbetstid. Tidigare var det bara mamman som hade rätt till det.
SKTF hoppas det nya avtalet ska leda till att anställda får kompetensutveckling i högre utsträckning. En enkät som förbundet gjort visar att bara 30 procent av de kyrkoanställda har fått den kompetensutveckling de har rätt till, vilket är två dagar per år.
I det gamla löneavtalet nämns inte kompetensutveckling, men i det nya står det att den anställde i ska få en individuell kompetensutvecklingsplan och att arbetsgivare ska avsätta resurser för att kunna genomföra planen.
Avtalet innebär även en del förbättringar för anställda som övernattar i jobbet, så kallad lägerverksamhet. Tidigare har lägerersättningen bara omfattat personer som arbetat på barn-, konfirmand- och körläger. Nu gäller det all församlingsverksamhet med övernattning, förutom konferenser. Dygnsersättningen höjs med drygt 5 procent, från 475 kronor till 500 kronor.
Krav som SKTF ställt, men inte fått igenom, är friskvård på betald arbetstid, bibehållen lön vid sjukvårdsbesök och att arbetsgivaren betalar ett särskilt tillägg så att alla som är hemma med sjukt barn får 80 procent av lönen.
Avtalet gäller bara 13 månader och SKTF arbetar vidare med flera frågor inför nästa avtal. Bland annat har man skapat en arbetsgrupp tillsammans med arbetsgivarorganisationen när det gäller förtroendearbetstid och generationsväxling.