Konkurrensen om jobben tuffast i Kungälv
2011-04-20, Tidningenvision.se
Det går 20 sökande på varje tjänst som utlyses i landets kommuner. Hårdast är konkurrensen i Kungälv, Umeå och Borås. Chansen att få jobb är betydligt större i Ydre och Västervik.
Fakta
SKTF-tidningen har frågat personalcheferna i landets 290 kommuner om hur många tjänster som utannonserades förra året och hur många som sökte dessa tjänster.
141 kommuner har svarat, vilket innebär en svarsfrekvens på 49 procent. Några kommuner har inkluderat semestervikariat, medan andra inte gjort det.
Totalt utlystes 36 250 tjänster i de kommuner som svarat på enkäten. 735 136 personer sökte tjänsterna, vilket innebär ett snitt på 20 sökande per tjänst.
Strömmen av ansökningshandlingar är mycket ojämnt fördelad över landets kommuner. Det framgår av en kartläggning som SKTF-tidningen har gjort.
Vi har frågat personalcheferna hur många tjänster som utannonserades under 2010 och hur många ansökningar som kom in. I Kungälv tävlade i snitt 58 personer om varje jobb, i Västervik var motsvarande siffra 4.
Tittar man bara på antalet ansökningar ligger inte helt oväntat storstadskommunerna i topp. Malmö fick 87 296 ansökningar och Stockholm 55 061. Men tittar man i stället på söktrycket är det de mellanstora kommunerna som som hamnar i topp.
I Malmö och Stockholm konkurrerade i snitt 32 respektive 19 sökande om varje tjänst. Det kan jämföras med till exempel Umeå, där 428 utannonserade tjänster söktes av att 22 987 personer, ett snitt på 54 sökande per tjänst.
Personaldirektör Birgitta Forsberg tolkar det som ett tecken på att Umeå kommun är en attraktiv arbetsgivare:
–Det betyder jättemycket. Vi vill vara en motor i regionen och med många sökande till våra tjänster har vi större möjlighet att anställa kompetent personal.
Att Umeå är en universitetsstad har sin betydelse, enligt Birgitta Forsberg. Liksom att kommunen under senare år har fått utmärkelserna Sveriges kvalitetskommun och Årets IT-kommun. Att Umeå dessutom har utsetts till Europas kulturhuvudstad 2014 bättrar på ryktet ytterligare.
–Det skapar ett sug kring kommunen. Det är klart att det ökar våra chanser att anställa duktiga medarbetare, både i dag och i framtiden, säger hon.
De kommuner som ligger i botten på listan håller dock inte med om att det beror på att de är oattraktiva som arbetsgivare. Att bara 442 personer sökte de 109 tjänster som utannonserades i Ydre kommun, handlar framför allt om storlek och geografi, enligt kommunens personalchef Mikael Brånn.
–Vi är landets tionde minsta kommun och ligger ute i skogen. Då är det inte så lätt att få folk att söka.
På vissa jobbannonser kommer inga ansökningar alls.
–Sjuksköterskor inom äldreomsorgen är väldigt svåra att få tag på. Vi har höjt lönerna, men det har inte hjälpt. I stället får vi hyra in personer genom bemanningsföretag, eftersom det är lagstadgad verksamhet måste vi lösa det på något sätt, säger Mikael Brånn.
Andra yrkesgrupper som det är svårt att få tag på i landets kommuner är lärare med specialkunskap, förskollärare, fritidspedagoger och ingenjörer där konkurrensen är tuff med det privata näringslivet.
Enklare är det att hitta en undersköterska, ett skolmåltidsbiträde, en administratör eller en personlig assistent.
–Ju mindre kvalificerat jobbet är, desto fler sökande får vi. Även den som har en annan utbildning och är arbetslös kan tänka sig att söka ett jobb som städare, vaktmästare eller vårdbiträde, säger Anna-Maria Persson, personalsekreterare i Vansbro kommun.
Här kan du se hur många som sökte jobben i din kommun.