Fler läkarsekreterare kan få jobba hemma
2011-04-07, Tidningenvision.se
Snart kan de 170 läkarsekreterarna på Södersjukhuset och Sachsska barnsjukhuset i Stockholm få möjlighet att jobba hemifrån en eller flera dagar i veckan.
Fakta
Att jobba på distans kan kännas lyxigt. Men det gäller att tänka sig för så att man inte förlorar på att inte vara arbetsplatsen. Det är fortfarande arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Här är några saker att tänka på:
Skriv ett avtal med arbetsgivaren om vad du förväntas göra, vilka arbetstider som gäller och vilka arbetsuppgifter man ska göra hemma respektive inne på jobbet. Skriv även ned vad som gäller om du inte längre får eller vill jobba på distans.
Kom också överens om vilken utrustning som ska finnas hemma och vem som ska serva den. Vad ska du göra om utrustningen havererar?
Kolla upp att arbetsplatsens försäkringar gäller om du skadas eller blir sjuk av jobbet även i hemmet.
Se till att vara med på personalmöten och arbetsplatsträffar för att inte missa information och tappa kontakt och inflytande på jobbet.
Bilda nätverk med andra distansarbetare på arbetsplatsen. Då kan ni utbyta erfarenheter.
Var disciplinerad och noga med arbetstiderna. Det är lätt att drabbas av prestationsångest när man jobbar på egen hand och det kan vara svårt att dra gränsen mellan fritid och arbete om man har sin arbetsplats i hemmet.
Se till att du får behålla en fast arbetsplats även inne på jobbet. Det skapar en viktig trygghet och tillhörighet på jobbet.
Tekniken finns och sedan flera år jobbar många läkarsekreterare runt om i landet på distans. Men än så länge är det mest på den privata sidan. På Capiodrivna S:t Görans sjukhus i Stockholm har det förekommit sedan slutet av 1990-talet och flera andra privata företag, som skriver journaler på uppdrag, har också läkarsekreterare som jobbar hemifrån.
Men inom landstingen är det fortfarande relativt ovanligt att läkarsekreterare sitter hemma. En rundringning SKTF-tidningen har gjort visar att det bara förekommer i enstaka fall och i mindre skala. Men nu är ett stort projekt på gång på Södersjukhuset i Stockholm. Om det blir verklighet kommer ett par hundra läkarsekreterare få möjlighet att jobba hemifrån några dagar i veckan om de vill.
–Vi gjorde några försök för fyra–fem år sedan men då var inte tekniken tillräckligt bra, datorerna lade av emellanåt. Men nu är det mycket bättre, säger Elisabeth Andersson, chef för administrativ service på Sachsska barnsjukhuset.
Tanken att distansarbetet först ska införas på Sachsska barnsjukhuset där 26 läkarsekreterare arbetar. Därefter kan det även bli aktuellt på Södersjukhuset med ytterligare drygt 140 läkarsekreterare. Just nu sitter chefer och jurister och filar på ett avtal som de anställda får skriva på innan de börjar jobba hemifrån. Där kommer det bland annat att regleras vilka arbetstider och raster som gäller och vad den anställda ska göra om tekniken slutar fungera.
–Det är tänkt att man ska kunna jobba hemma en dag i veckan och då är det vanlig arbetstid, mellan åtta och halv fem, som gäller. Det man kommer att kunna jobba med hemma är egentligen bara utskrifter, säger Elisabeth Andersson.
Anledningen till att distansarbetet är på gång är dels önskemål från de anställda, dels att det visat sig vara effektivt.
–Vi gjorde en pilotstudie och såg att arbetet blev effektivare när man satt hemma. på jobbet är det mycket som stör, särskilt om man sitter flera i samma rum. Dessutom är det möten och annat som man förväntas delta i. Då kan det vara skönt att sitta hemma och skriva ibland, säger Elisabeth Andersson.
Den som provade att jobba på distans var läkarsekreteraren Jaana Ingesson. Hon hade precis samma arbetstider och raster som på sjukhuset men tyckte det var en stor fördel att sitta hemma.
–Jag tycker det var jättetrevligt. Jag har flera hundar så det underlättade väldigt mycket att kunna vara hemma en dag i veckan, säger hon.
När Jaana Ingesson jobbade hemma loggade hon in i sjukhusets nätverk, öppnade den digitala ljudfilen och skrev ut journalen precis som om hon var på sjukhuset.
–Det var ingen som störde, jag kunde skriva hela dagen. Att jag hade hundarna som låg på fötterna och huller om buller var en annan femma, det var jätteskönt, säger hon.
Från fackligt håll finns farhågor om att läkarsekreterarna kan förlora stimulerande och omväxlande arbetsuppgifter och att yrket kan utarmas till enbart journalskrivande om man jobbar för mycket på distans. Det håller Jaana Ingesson, som också är SKTF-ombud på Södersjukhuset, med om.
–Vi är ju väldigt olika. Men om man sitter hemma för mycket förlorar man gemenskapen med arbetskamraterna. Jag vill ha kvar mitt skrivbord och mitt rum på sjukhuset också.
Patientsäkerheten har varit ett problem tidigare. Men det ska vara löst med hjälp av modernare teknik.
–Vi har fått ett e-tjänstekort med ett chip som ger en helt annan säkerhet. Man sätter in sitt unika kort i tangentbordet och loggar in, säger Elisabeth Andersson.
Distansarbetet kommer att bli frivilligt och arbetsgivaren kommer att stå för all utrustning. Ett krav är dock att man har ordenligt med plats för utrustningen i bostaden.
–Just nu har vi fem–sex stycken som är intresserade men sedan när vi startar kommer jag att höra efter om det är fler som vill. Vi ligger i startgroparna och väntar på skottet, säger Elisabeth Andersson.