Erika vinnare i jobbkampen
2011-04-19, Tidningenvision.se
När Kungälvs kommun söker nya medarbetare blir det rusning. Jobbet som alkoholhandläggare lockade 64 sökande, Erika Abrahamsson drog längsta strået.
–Jag blev lite nedstämd när jag insåg hur många som hade sökt – varför skulle de välja mig?
Erika Abrahamsson hade just avslutat sin notarietjänst på förvaltningsrätten i Göteborg.
Det lediga jobbet som alkoholhandläggare i Kungälvs kommun som utannonserades i höstas lockade. Dels för att hon ville vara ute på fältet och inte gömma sig bakom pappershögar, som hon uttrycker det. Dels för att hemmet ligger bara två minuter med cykel från kommunhuset.
–Det är mycket värt när man har tre små barn, säger hon.
64 personer sökte den tjänst som sedermera blev hennes. Fyra kandidater kallades till intervju i den första vändan, där fanns inte Erika Abrahamsson med.
När de föll bort av olika anledningar föll blicken på den relativt nybakade juristen som hoppades på karriärens första fasta arbete.
–Jag kände att det klickade direkt på intervjun och blev jublande glad när jag fick jobbet. Jag tror att mina juridikstudier var en fördel, det ansågs som ett bra komplement till min blivande kollega som är socionom.
Kungälvs kommun toppar SKTF-tidningens lista över antalet sökande per tjänst. Under 2010 hade man 14 170 sökande till 245 tjänster, i snitt 58 sökande per tjänst.
Ulla-Britt Ek, personalchef i kommunen, ser flera orsaker till det höga söktrycket. Dels att kommunen ingår i en växande storstadsregion med goda möjligheter att arbetspendla från Göteborg. Dels att man har satsat på att tydliggöra organisationens värderingar, bland annat har man gjort en skrift utifrån medarbetarnas funderingar kring vikten av att ha medborgarna i fokus.
Är det viktigt att ha många sökande?
–Generellt är det en fördel, men det är naturligtvis ingen patentlösning. Det gäller att hitta rätt sökande. Men det stora söktrycket gör att vi har goda möjligheter att hitta rätt kompetens och det gynnar i slutänden kommuninvånarna.
Men inom vissa yrkesgrupper råder brist, till och med i Kungälv. När en ingenjör ska anställas är det inte särskilt många ansökningar som trillar in.
–Det utbildas för få ingenjörer. Därför planerar vi att visa upp oss på högskolor och mässor för att marknadsföra de jobb som finns i kommunen, säger Ulla-Britt Ek.
Och i Kungälv, precis som på arbetsmarknaden som helhet, har en omfattande generationsväxling påbörjats. I åldergruppen 60–67 år har kommunen 483 anställda, men bara 229 personer är yngre än 30 år.
–Vi kommer att behöva rekrytera många medarbetare under de kommande åren. Då är det naturligtvis en stor fördel att vi har många sökande till våra tjänster, säger Ulla-Britt Ek.