×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Foto: Privat Marie Hettwer

  Foto: Privat Marie Hettwer

 • Mural­målning av den amerikanska konstnären BKFoxx. Foto: Anders Lipkin

  Mural­målning av den amerikanska konstnären BKFoxx. Foto: Anders Lipkin

Varför försvinner så många tavlor?

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Fem frågor till Marie Hettwer, konstutvecklare i Forshaga kommun och projektledare för Värmlands kommuners konstsamlingar.

– Förmodligen för att det inte finns tydliga riktlinjer och inventeringssystem som fungerar. Det krävs både resurser och tid att kontinuerligt uppdatera sin inventering. Konstverk kan försvinna till exempel i en flytt eller vid en omorganisation. Kanske händer det också att folk som slutar tar med sig tavlan de har haft i sitt arbetsrum i många år. Men det har jag egentligen inga belägg för.

Handlar det om rena stölder också?

– Det är nog relativt ovanligt, i alla fall när det gäller kommuner. Jag vet att några landsting har råkat ut för det.

Vad gör ni åt problemet?

– För två år sedan inledde Forshaga kommun med stöd från Region Värmland en förstudie om hur Värmlands kommuner arbetar med sin konst. Nu har det övergått i ett projekt där målet är att alla kommuner ska ha ett fungerande konstdatabassystem. Ett annat mål är att visa upp konsten för skattebetalarna som ju stått för notan.

Hur visar ni upp den?

– Förra året ställde varje kommun ut två konstverk på en konsthall i Karlstad. Nu jobbar jag med en Värmlandskarta där varje kommun får välja ut ett offentligt konstverk. Tanken är att visa upp ett smakprov av den konst som finns i länet.

Har du någon egen favorit?

– Vår muralmålning i Forshaga. Den amerikanska konstnären BKFoxx målade den i samband med festivalen Artscape 2017. Det är en jättestor, fotorealistisk målning av en flicka som matar två vargar. Den är extremt skickligt gjort och lyfter hela skolområdet Lärcenter där den är målad på en fasad.

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto: Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Marie Hettwer

Titel: Konstutvecklare i Forshaga kommun och projektledare för Värmlands kommuners konstsamlingar.
Ålder: 38 år.
Bor: Hus i Karlstad.
Familj: Tvillingar, 10 år gamla.
Bästa arbetsredskap: Datorn, utan den blir det svårt.
Favoritkonstnär: Karin Broos och ­hennes stämningsfulla målningar.

17 000 konstföremål saknas

 • Landets kommuner saknar sammanlagt cirka 17 000 konstföremål. Det handlar om allt från tavlor som hängt på äldreboenden till statyer som stått i kommunhus, visade en granskning som P4 gjorde i vintras.
 • Av 222 kommuner svarade hälften att det saknas tavlor och andra konstföremål. 30 kommuner visste inte hur många konstverk de äger. I de värmländska kommunerna har minst 659 konstverk försvunnit, enligt granskningen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb