×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Trädgårdsdesignern Sara Bratt jobbar med Sofieros mystiska Rhododendronraviner. Foto:  Anders Andersson

    Trädgårdsdesignern Sara Bratt jobbar med Sofieros mystiska Rhododendronraviner. Foto: Anders Andersson

Vad är hemligheten bakom slottets rhododendron?

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Hallå där, Sara Bratt trädgårdsdesigner på Sofiero slottsträdgård i Helsingborg.

– Det är framförallt omgivningen som är magisk. Buskarna växer i raviner som löper ner mot havet, på två sidor om slottet. Ibland är det dimma runtomkring. Och man kan höra mistluren från skepp på sundet. Det påminner om bergsluttningarna i Kina där rhododendron växer naturligt.

Berätta mer om själva blomman!

– Rhododendron är ett jättestort växtsläkte. Bara här på Sofiero har vi hundratals arter och hybrider. De blommar olika delar av året, de flesta i slutet av maj, och blir då en vacker färgexplosion av gult, rosa, lila och vitt.

Hur ser arbetet som trädgårdsdesigner ut?

– Jag är ansvarig för att utforma trädgården estetiskt. Förutom rhododendronravinerna finns det 20 rabatter, alla med unikt innehåll. Sedan har vi tillfälliga utställningar. I år kan man titta på en liten idéträdgård, där vi visar hur man odlar på ett sätt som gynnar bin och pollinerade insekter. De har det annars tufft i naturen.

Var får du inspiration till trädgården?

– Från alla möjliga håll, till exempel andra parker och privatpersoner. Och Instagram är en guldgruva.

Vilka missöden kan uppstå vid odling?

– Växter är levande varelser så det händer massor. En tulpansort kan vara fellevererad, och ha en helt annan färg än man trott när den växer upp. Det kan vara regn en hel sommar och många blommor som dukar under. Eftersom vi alltid testar nytt, vet vi inte vad slutresultatet blir. Men växter är förlåtande. Det kommer alltid något ur jorden, även om det inte blir som man tänkt sig.

Har du några tips till den som vill odla själv?

– Det är inte så svårt som man tror. Rhododendronblomman har några grundläggande behov. Får den dessa tillfredsställda är den lättodlad. Det gäller att hitta rätt växtplats, gärna lite fuktig och inte för solig. Och jorden behöver ha ett lågt PH-värde för att den ska trivas.

Susanna Forssblad

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 4 dagar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 4 dagar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 4 dagar sedan

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 4 dagar sedan

Till arkivet

Sara Bratt

Titel: Trädgårdsdesigner.
Arbetsplats: Sofiero slottsträdgård i Helsingborg.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambo och dotter.
Intressen: Trädgårdsarbete, sy och laga mat. Jag är en pysslig människa i största allmänhet.

Sofiero

Sofiero är ett slott och en slottsträdgård. Gustaf VI Adolf, som var den sista kungligheten på Sofiero, ville dela med sig av slottet till helsingborgarna. Han testamenterade det till kommunen med villkoret att det skulle hållas öppet för allmänheten.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb