×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Trädgårdsdesignern Sara Bratt jobbar med Sofieros mystiska Rhododendronraviner. Foto:  Anders Andersson

    Trädgårdsdesignern Sara Bratt jobbar med Sofieros mystiska Rhododendronraviner. Foto: Anders Andersson

Vad är hemligheten bakom slottets rhododendron?

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Hallå där, Sara Bratt trädgårdsdesigner på Sofiero slottsträdgård i Helsingborg.

– Det är framförallt omgivningen som är magisk. Buskarna växer i raviner som löper ner mot havet, på två sidor om slottet. Ibland är det dimma runtomkring. Och man kan höra mistluren från skepp på sundet. Det påminner om bergsluttningarna i Kina där rhododendron växer naturligt.

Berätta mer om själva blomman!

– Rhododendron är ett jättestort växtsläkte. Bara här på Sofiero har vi hundratals arter och hybrider. De blommar olika delar av året, de flesta i slutet av maj, och blir då en vacker färgexplosion av gult, rosa, lila och vitt.

Hur ser arbetet som trädgårdsdesigner ut?

– Jag är ansvarig för att utforma trädgården estetiskt. Förutom rhododendronravinerna finns det 20 rabatter, alla med unikt innehåll. Sedan har vi tillfälliga utställningar. I år kan man titta på en liten idéträdgård, där vi visar hur man odlar på ett sätt som gynnar bin och pollinerade insekter. De har det annars tufft i naturen.

Var får du inspiration till trädgården?

– Från alla möjliga håll, till exempel andra parker och privatpersoner. Och Instagram är en guldgruva.

Vilka missöden kan uppstå vid odling?

– Växter är levande varelser så det händer massor. En tulpansort kan vara fellevererad, och ha en helt annan färg än man trott när den växer upp. Det kan vara regn en hel sommar och många blommor som dukar under. Eftersom vi alltid testar nytt, vet vi inte vad slutresultatet blir. Men växter är förlåtande. Det kommer alltid något ur jorden, även om det inte blir som man tänkt sig.

Har du några tips till den som vill odla själv?

– Det är inte så svårt som man tror. Rhododendronblomman har några grundläggande behov. Får den dessa tillfredsställda är den lättodlad. Det gäller att hitta rätt växtplats, gärna lite fuktig och inte för solig. Och jorden behöver ha ett lågt PH-värde för att den ska trivas.

Susanna Forssblad

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  för 14 dagar sedan

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  för 14 dagar sedan

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  för 14 dagar sedan

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  för 14 dagar sedan

Till arkivet

Sara Bratt

Titel: Trädgårdsdesigner.
Arbetsplats: Sofiero slottsträdgård i Helsingborg.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambo och dotter.
Intressen: Trädgårdsarbete, sy och laga mat. Jag är en pysslig människa i största allmänhet.

Sofiero

Sofiero är ett slott och en slottsträdgård. Gustaf VI Adolf, som var den sista kungligheten på Sofiero, ville dela med sig av slottet till helsingborgarna. Han testamenterade det till kommunen med villkoret att det skulle hållas öppet för allmänheten.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb