×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Samsas under samma tak

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Det började i Tokyo på 1970-talet men nu har trenden kommit hit. Att lägga äldreboende och förskola i samma hus blir allt vanligare i Sverige. Gamla och barn får mötas och kommuner kan utnyttja lokaler mer effektivt.

En snabb googling visar att kombinerade äldreboenden och förskolor är på gång på många håll – i Avesta, Knivsta, Norrtälje och Huddinge. I Umeå öppnade Nordstjärnan 2017. Efter sommaren flyttar barn och åldringar in på Lundagård.

En viktig anledning till att Umeå byggt två kombinerade äldreboenden och förskolor är att stan växer så det knakar. På centralt belägen mark finns det många intressenter och behovet av äldreboenden och förskolor är stort. På Lundagård bor 60 äldre personer och förskolan har fyra avdelningar.

– De har egna vardagsytor men möter varandra på en gemensam yta innanför huvudentrén som vi kallar torget. Men de har också gemensamma aktiviteter som Luciatåg, säger planeringssekreteraren Åsa Jernbom.

En gemensam aktivitet är växthuset där barnen sår och de äldre vattnar under sommarlovet. När det är skördetid lagar man soppa tillsammans. Verksamheterna ligger separerade, om äldre inte vill träffa några barn behöver de inte.

– Vi måste alla lära oss att vara goda grannar. Det är lite ge och ta men det är härligt att äldre och barn får mötas, säger Åsa Jernbom.

I glesbygdsorten Pello i Övertorneå kommun är situationen en helt annan. Sammanslagningen gör det möjligt att rädda både förskolan och äldreboendet när antalet invånare krymper.

14 personer bor på äldreboendet Älvstranden som delar lokaler med förskolan sedan i höstas. Enhetschefen Kimmo Kukkola på äldreboendet ser än så länge bara fördelar.

– Barnen är verkligen uppskattade både av personalen och de äldre. De kommer och hälsar på och sjunger när någon fyller år och gör andra saker tillsammans med de äldre. Nog ser man att det sprider sig ett leende på läpparna på de boende när barnen kommer hit, säger Kimmo Kukkola.

I byggnaden har de också en gemensam inglasad veranda med utsikt över Torne älv.

Förskolechefen Birgitta Nilsson säger att samarbetet suddar ut generationsgränserna och skapar en större gemenskap i bygden.

Arkitekturkonsulenten Lars Jonsson på Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad arbetar med stadsutvecklingsfrågor där äldre och yngre kan samarbeta kring hur staden kan utvecklas på längre sikt. Han ser både för- och nackdelar med kombinerade förskolor och äldreboenden.

– Det finns en schablonbild att möten mellan barn och äldre alltid blir så bra, men så lätt är det inte. Barn har sina behov av att leka och vara högljudda medan många seniorer kanske vill ha lugn och ro. För att det ska bli en bra miljö och möten som är intressanta för oss alla krävs både kunskap och förförståelse hos personalen, säger han.

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  för 14 dagar sedan

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  för 14 dagar sedan

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  för 14 dagar sedan

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  för 14 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb