×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Samsas under samma tak

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Det började i Tokyo på 1970-talet men nu har trenden kommit hit. Att lägga äldreboende och förskola i samma hus blir allt vanligare i Sverige. Gamla och barn får mötas och kommuner kan utnyttja lokaler mer effektivt.

En snabb googling visar att kombinerade äldreboenden och förskolor är på gång på många håll – i Avesta, Knivsta, Norrtälje och Huddinge. I Umeå öppnade Nordstjärnan 2017. Efter sommaren flyttar barn och åldringar in på Lundagård.

En viktig anledning till att Umeå byggt två kombinerade äldreboenden och förskolor är att stan växer så det knakar. På centralt belägen mark finns det många intressenter och behovet av äldreboenden och förskolor är stort. På Lundagård bor 60 äldre personer och förskolan har fyra avdelningar.

– De har egna vardagsytor men möter varandra på en gemensam yta innanför huvudentrén som vi kallar torget. Men de har också gemensamma aktiviteter som Luciatåg, säger planeringssekreteraren Åsa Jernbom.

En gemensam aktivitet är växthuset där barnen sår och de äldre vattnar under sommarlovet. När det är skördetid lagar man soppa tillsammans. Verksamheterna ligger separerade, om äldre inte vill träffa några barn behöver de inte.

– Vi måste alla lära oss att vara goda grannar. Det är lite ge och ta men det är härligt att äldre och barn får mötas, säger Åsa Jernbom.

I glesbygdsorten Pello i Övertorneå kommun är situationen en helt annan. Sammanslagningen gör det möjligt att rädda både förskolan och äldreboendet när antalet invånare krymper.

14 personer bor på äldreboendet Älvstranden som delar lokaler med förskolan sedan i höstas. Enhetschefen Kimmo Kukkola på äldreboendet ser än så länge bara fördelar.

– Barnen är verkligen uppskattade både av personalen och de äldre. De kommer och hälsar på och sjunger när någon fyller år och gör andra saker tillsammans med de äldre. Nog ser man att det sprider sig ett leende på läpparna på de boende när barnen kommer hit, säger Kimmo Kukkola.

I byggnaden har de också en gemensam inglasad veranda med utsikt över Torne älv.

Förskolechefen Birgitta Nilsson säger att samarbetet suddar ut generationsgränserna och skapar en större gemenskap i bygden.

Arkitekturkonsulenten Lars Jonsson på Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad arbetar med stadsutvecklingsfrågor där äldre och yngre kan samarbeta kring hur staden kan utvecklas på längre sikt. Han ser både för- och nackdelar med kombinerade förskolor och äldreboenden.

– Det finns en schablonbild att möten mellan barn och äldre alltid blir så bra, men så lätt är det inte. Barn har sina behov av att leka och vara högljudda medan många seniorer kanske vill ha lugn och ro. För att det ska bli en bra miljö och möten som är intressanta för oss alla krävs både kunskap och förförståelse hos personalen, säger han.

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 3 dagar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 3 dagar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 3 dagar sedan

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 3 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb