×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Siduri Poli är medgrundare till en av Sveriges största entreprenörshubbar Changers Hub, med syfte att demokratisera framgång. Foto: Lasse Nilsson

    Siduri Poli är medgrundare till en av Sveriges största entreprenörshubbar Changers Hub, med syfte att demokratisera framgång. Foto: Lasse Nilsson

Hur kan arbetsgivare ­konkurrera med frilanslivet?

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019.

När jag växte upp var vägen in till arbetsmarknaden lång. Även om jag tidigt försökte skaffa mig erfarenhet genom föreningsliv, praktik och volontärjobb blev jag aldrig kallad till intervjuer för jobben jag sökte. Men genom de första uppdragen – gigs – fick jag chansen att visa vad jag gick för, fylla på projektportfolion, bredda mitt nätverk och jobba utifrån egna villkor.

 Jag blev så etablerad att jag snart fick erbjudanden om att låta gigsen övergå till fasta längre anställningar, men då var jag inte längre intresserad. Jag hade fått försmak för vad ett frilansliv innebar vad gäller friheten att kunna jobba när, med vem och vilka uppdrag som man vill. Hur skulle en anställning kunna konkurrera med det?

Och vi är fler och fler som väljer att tacka nej till anställningar till förmån för gigandet, en ekonomi som växer explosionsartat. En tredjedel av amerikanska arbetskraften är i dag i gig-ekonomin, år 2027 förväntas den siffran öka till över 50 procent, vilket i antal är 57 miljoner personer. I Sverige utgör gigarna cirka 20 procent av arbetsstyrkan, enligt SEB.

Hur kan någon arbetsgivare konkurrera med frilanslivet? Kanske handlar det om att förstå vilka good stuff som gigare tackar nej till. Som gigare är du egentligen helt utlämnad till ödet där man inte har tryggheten och rättigheterna som kommer med en anställning.

Försäkringskassan jiddrar när man blir sjuk, a-kassan bråkar när man är mellan jobb och du har inget skyddsnät som räddar hushållskassan i lågsäsong när man inte har 100 procent beläggning. Gigandet innebär stora risker för individen, och det är kanske där som arbetsmarknaden kan locka tillbaka talangerna.

För att organisationer ska fortsätta att vara relevanta i framtiden är talanger, tillsammans med en hel del andra ingredienser såsom värderingar, innovationskraft och ledarskap, otroligt viktiga. Vill man överleva behöver man förstå incitamenten för att få in de bästa.

Det kan handla till exempel om att erbjuda mer frihet och flexibilitet, ett jobb där man jobbar resultatbaserat snarare än antal-timmar-i-veckan, föreslå delägarskap, optioner eller bonusar för gigarna som drivs av just det. Och här har offentlig sektor en stor möjlighet genom att hitta den stora meningen med att jobba med samhällsförbättring och serva medmänniskor.

Siduri Poli är medgrundare till en av Sveriges största entreprenörshubbar Changers Hub, med syfte att demokratisera framgång.

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  för 14 dagar sedan

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  för 14 dagar sedan

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  för 14 dagar sedan

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  för 14 dagar sedan

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb