×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Förra året tvingades Jonas Håård och hans kolleger att hantera två mord. Det ena, på en ungdom, är löst. Det andra, på en mångårig medarbetare, är fortfarande olöst. Händelserna har satt djupa spår i arbetsgruppen, men också kittat ihop dem ordentligt. 
Foto: Per Knutsson

    Förra året tvingades Jonas Håård och hans kolleger att hantera två mord. Det ena, på en ungdom, är löst. Det andra, på en mångårig medarbetare, är fortfarande olöst. Händelserna har satt djupa spår i arbetsgruppen, men också kittat ihop dem ordentligt. Foto: Per Knutsson

Blickar framåt efter svart år

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Under ett år fick personalen på utslussningsverksamheten för ensamkommande i Örebro hantera två mord: en av ungdomarna och en kollega blev dödade. Men efter att arbetsgruppen fått bearbeta händelserna börjar man nu må bättre.

I januari 2018 hittades en ung man brutalt knivmördad på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Mannen tillhörde sedan flera år utslussverksamheten för ensamkommande, som är en verksamhet för de som fyllt 18 år och har uppehållstillstånd.

Personalgruppen på utslussverksamheten består av sex medarbetare. Hälften har en bakgrund inom skola och fritidsverksamhet och hälften har utbildning i socialt arbete. Varje ungdom som besöker verksamheten får en mentor som ansvarar för deras utvecklingsplan.

Jonas Håård är gruppledare och har varit med och byggt upp verksamheten och rekryterat medarbetarna.

– Det är alltid en resa att bygga upp en ny verksamhet. Men vi har en målgrupp som är tacksam att jobba med. Jag vågar nog säga att vi är bland de bästa i Sverige på att möta ungdomar.

Och den förmågan sattes verkligen på prov den där vinterdagen 2018. Mordet satte personalgruppen under hård press.

– Vi som jobbar med ungdomarna finns på en träffpunkt, en mötesplats för studiestöd och mentorsamtal kan man säga. Mannen som mördades hade vi jobbat med i tre år
och händelsen påverkade förstås både ungdomarna och oss väldigt starkt. Plötsligt drogs vi alla in i en mordutredning, berättar Jonas Håård.

Många av de gamla ungdomarna sökte sig tillbaka för att träffas och prata och bearbeta händelsen.

– Vi blev en kommunikativ sambandscentral. Ungdomarna mådde väldigt dåligt och vi var en tajt personalgrupp som hade jobbat ihop en längre tid. Det var självklart att vi skulle finnas där för dem. De har inga föräldrar att prata med och tröstas av. 

Örebro har tagit emot ett stort antal ensamkommande ungdomar, men under 2018 minskade antalet ensamkommande drastiskt. Jonas Håård oroade sig för att tappa kompetent personal när verksamheterna minskade. Personal som så väl behövdes i svallvågorna efter mordet.

Bara tre månader senare, en tisdagsmorgon i slutet av april ringer polisen till Jonas Håård. Den här gången med budskapet att en av hans mångåriga medarbetare Lena Wesström är försvunnen.

– Jag förstod på en gång att något var galet. Hon var inte någon som bara gick och lämnade dörren öppen, konstaterar han dämpat.

Enhetschefen Ulrika Lundkvist agerade direkt. Hon samlade personalgruppen och kallade in en handledare från S:t Lukas, en samtalsjour för både medarbetare och chefer.

– Ulrika och jag kommunicerade jättemycket med varandra. Våra medarbetare ville ut och leta och hjälpa polisen så mycket som möjligt med information och tips, berättar Jonas Håård.

– Redan på fredagen samlade vi ungdom­arna. Vi ville själva berätta att Lena var försvunnen, innan de fick läsa om det i tidningen.

Efter fyra dygn hittas Lena Wesström mördad bara hundra meter från sin bostad.

Än en gång förlamades utslussverksamheten av chock och sorg. Hur hanterar man som chef och medarbetare sådana här traumatiska händelser? Jonas Håård konstaterar att det inte finns något facit och han är djupt imponerad och tacksam över hur Ulrika Lundkvist agerande.

– Det är många beslut som ska fattas och Ulrika tog oss framåt på ett klokt sätt. Vi anordnade ganska snabbt en minnesstund för personalen och en för ungdomarna några dagar senare. Vi vågade prata med varandra mycket redan från början. Kontinuerlig information blev avgörande.

Något annat som blev viktigt för alla var en plats att gå till. De gjorde ordning ett minnesbord med ett fotografi på Lena Wesström, tände ljus och satte blommor i en vas.

– Dit kunde vi gå och gråta och plocka lite. I en sådan här situation fungerar inte känslorna logiskt längre. Du blir hudlös. Du kan skratta i ena sekunden och gråta i nästa och det måste vara okej. Det gäller att vara professionell men ändå mänsklig, säger han.

vid den senaste medarbetarenkäten blev resultatet 100 procent nöjda medarbetare. Jonas Håård är stolt och ser det som ett betyg på hur de hanterat händelserna.

– Men det är en nulägesbeskrivning. Det är jätteviktigt att fortsätta jobba med arbetsmiljön. Vi hoppas naturligtvis att vi aldrig ska vara med om detta igen.

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb