×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

    Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019. Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.

Det här är något som Mats Erkers, socialsekreterare i Huddinge, fått erfara när han efter fyllda 60 år ville börja planera för sin pension.

– Jag har i över ett år försökt få klarhet i prognosen för min förmånsbestämda kommunala tjänstepension, säger han.

Trots påstötningar hos tidigare arbetsgivare och hos KPA och Skandia, som är de bolag arbetsgivarna kan använda för att administrera tjänstepensionerna, har han inte kunnat få något svar.

Det är Visions pensionsexpert Sari Wonsell inte nöjd med.

– Det här är ett arbete som självklart bör göras i god tid. Det är viktigt att de som funderar på sin pension kan få rätt uppgifter om hur deras ekonomi kommer att se ut.

När arbetsgivarna dessutom kan anlita olika pensionsadministratörer finns ytterligare en hållplats på vägen, vid sidan av kommunerna, där uppgifter kan fastna.

– Vi har blivit bättre. Men med många arbetsgivare och konkurrerande pensionsadministratörer blir det fler aktörer som behöver skicka uppgifter mellan sig. Alla behöver skärpa sig, säger Johan Sjöström på KPA.

Sari Wonsells råd till den som är orolig för att uppgifterna är fel eller saknas är att kontakta arbetsgivaren man hade 31 december 1997 för att kontrollera om de sammanställt samtliga uppgifter (se faktaruta).

– Det här borde arbetsgivarna varit färdiga med för länge sedan; det är 21 år sedan reglerna kom till. Nu måste de göra ett ryck med att utreda den pensionsgrundande anställningstiden, säger Sari Wonsell.          

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Risk för outredd tjänstepension

  • De som riskerar att inte ha alla uppgifter registrerade hos minpension.se är de som tjänat in tjänstepension fram till 31 december 1997. Det är den arbetsgivare man hade vid den tidpunkten som ansvarar för att uppgifter om anställningstid hos tidigare arbetsgivare är utredda.
  • Hur många som är drabbade går inte att veta och inte heller vilka arbetsgivare som inte prioriterat inrapporteringen av pensionsrätter.
  • Storleken på den tjänstepension som riskerar att inte synas ligger vanligen mellan 1 000 och 4 000 kronor per månad.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb