×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Överblick. Stefan Tengblad ser till att allt på arenan funkar som det ska. Foto: Jens Blixth

  Överblick. Stefan Tengblad ser till att allt på arenan funkar som det ska. Foto: Jens Blixth

 • En glimt av tävlingarna. Svenska landslagsåkaren Anna Magnusson hejas fram när hon passerar. Foto: Jens Blixth

  En glimt av tävlingarna. Svenska landslagsåkaren Anna Magnusson hejas fram när hon passerar. Foto: Jens Blixth

 • Utrustningen i trim. Stefan Tengblad och Olle Maijet kopplar en av spårdragningsmaskinerna. Foto: Jens Blixth

  Utrustningen i trim. Stefan Tengblad och Olle Maijet kopplar en av spårdragningsmaskinerna. Foto: Jens Blixth

Han riggar för VM-yra

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019. När VM i skidskytte arrangeras i Östersund ska allt klaffa. Driftansvarige Stefan Tengblad och hans kolleger har järnkoll på allt från belysning och avlopp till nätverk och perfekt pistade spår.

Stefan Tengblad stannar till och kliver ur pistmaskinen. Ena larvbandet behöver spännas. Sen rullar det jämnare, i långsam takt får snöbädden ett vackert manchestermönster och skidspåret lagom djup och tydliga kanter.

– Det här är största jobbet som tar längst tid. Vi har totalt åtta och en halv mil spår att sköta, säger Stefan Tengblad samtidigt som han hela tiden har ögonen i backspeglarna, och saktar in för att tävlingsåkare som testar skidor och motionärer ska kunna passera.

– Det gäller att ha tålamod. Om jag planerar en sväng finns risken att en skidåkare kommer i hög fart. 

Att få till perfekta skidspår är en ­konstart förstår man av alla aspekter som ska beaktas: hastighet på fräsen som piskar luften ur snön, dosering, trycket, när spårplattan ska lätta i kurvorna för att åkarna inte ska riskera skador.

– All snö är olika, man går på känsla, säger Stefan Tengblad och tillägger att hans kolleger som ansvarar för tävlingsbanan fick jobba hårt på nätterna för att få till ”racefinish” när det föll två-tre decimeter snö under ett par dagar.

Nu är det söndag förmiddag, fjärde tävlingsdagen under skidskytte-VM i Östersund, och publiken som är tidigt ute börjar långsamt strömma in mot skidstadion. Norska, tyska, svenska och franska flaggor syns i vimlet i backen upp till arenan. På vägen passeras parkeringen med tv-bolagens bussar, bakom en avspärrning radbyn av bodar där nationernas vallateam springer ut och in med skidor som ska testas, och längre upp bakom läktaren tillfälliga sponsor- och försäljningstält.

I vaktmästarlokalen precis intill tävlingsspåret har Roger Hedlund just kommit tillbaka från morgonens kvalitetssäkringsmöte med internationella skidskytteförbundet som arrangerar VM. I vanliga fall är han driftansvarig för skidstadion, men nu har Stefan Tengblad tillfälligt gått in i den rollen, medan Roger Hedlund fokuserar helt på VM. Arrangören kan ha synpunkter på vad som behöver göras åt spåren eller skjutvallen, elproblem eller andra klagomål från de deltagande nationerna.

– Kommunala skidspår är en sak, att vara arena för VM är en annan. Man sover lite dåligt veckorna innan. Särskilt som det var storm två gånger och plusgrader, säger Roger Hedlund och konstaterar att det blir en hel del övertid, även om bemanningen är förstärkt.

Ytterligare tre ur personalen – Olle, Markus och Micke – tar några minuters paus för en fika i boden. Golv, bord och fönsterbrädor är belamrade av kängor, verktyg, hörselkåpor, borrmaskiner och annan utrustning. Två knäckta bultar på bordet vittnar om att nattarbetarna fått ägna ett par gryningstimmar åt att reparera en pistmaskin ute i spåren.

Men alla är överens om att arrangemanget flutit perfekt hittills.

– Vi har ett internationellt anseende att leverera bra skidspår. Och just nu är de jättenöjda. Bara plus i kanten, inte en enda negativ kommentar, säger Stefan Tengblad, och tillägger att de också förberett sig noggrant.

– Tidigare år har TV-bolagen inte varit helt till freds med belysningen. Och elförsörjningen har brustit. Men nu har vi byggt bort alla svaga punkter. 

Ändå inträffar förstås mindre incidenter. Som häromdagen när han var mitt upp i att byta ett punkterat däck samtidigt som det inträffar en vattenläcka. Eller när det plötsligt svämmar över i toalettcontainrarnas avloppssystem.

– Det gick bra att fixa. Även om det senare var en mindre trevligt uppgift att ta sig an. Mycket är händelsestyrt och det gäller att vara på tå. Och dessutom kunna prioritera, det går inte att springa på allt samtidigt, säger han.

VM och världscup kräver särskilda insatser. Men det finns en vardag också när alla sport- och fritidsanläggningar ska hållas igång. Det är många – ishall, fotbollsarena, sporthall, idrottsplats – och för att klara det krävs en bra organisation. Så har det inte alltid varit. Både Stefan Tengblad och Roger Hedlund har erfarit att gå i väggen med längre sjukskrivningar som följd.

– Man satt hemma och jobbade på kvällar och nätter. Det blev som en ond spiral. Men det var organisationen som var sjuk, konstaterar Stefan Tengblad.

Förändringen blev att fritidsverksamheten delades upp. Stefan Tengblad och hans kolleger jobbar nu i Arenabyn, en särskild enhet som förutom skidstadion också driftar Jämtkraft Arena, Östersunds Arena med två ishallar, sporthallen och Hofvallens IP. Från hösten ska Stefan Tengblad lämna driften och ta över fastighetsansvaret för alltihop.

– Tidigare har vi tagit allt på uppstuds, nu ska jag planera för det långsiktiga underhållet, delta i upphandlingar och vara länken mot entreprenörer.

När det inte är internationella skidtävlingar, delfinal i melodifestivalen eller andra stora arrangemang handlar jobbet mycket om administration. Bland annat skriver han instruktioner för nyanställda och om hur maskinerna ska handhas för att upprätthålla säkerheten.

– Det är en fråga vid varje utvecklingssamtal. Och det gäller även de rutinerade. Till exempel att ta av hörselskydden när man korsar vägen, och aldrig jobba fortare än att det finns tid att följa instruktionerna.

Eftermiddagens tävlingar är igång. Från den fullsatta läktaren hörs ömsom jubel, ömsom suckar när åkarna träffar eller missar på skjutvallen. I pausen mellan damernas och herrarnas jaktstart ringer telefonen.

– Tysk tv klagar över kondens i kommentatorshytten. Det problemet har vi aldrig haft tidigare. Jag får se vad det handlar om, säger Stefan Tengblad.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb