×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem. Är du sjukskriven, eller har varit det de senaste tre månaderna, behöver du kontakta försäkringsbolaget eftersom det ställs vissa hälsokrav för att kunna få försäkringarna. Om du inte vill ha försäkringarna måste du kontakta försäkringsbolaget och tacka nej. Den automatiska anslutningen till försäkringarna gäller inte om du varit medlem i Vision under de senaste tolv månaderna.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan!

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Karavanerna med amerikanska bilar ringlade genom centrala Lidköping från sen eftermiddag till långt in på småtimmarna. Foto: Lasse Nilsson

  Karavanerna med amerikanska bilar ringlade genom centrala Lidköping från sen eftermiddag till långt in på småtimmarna. Foto: Lasse Nilsson

 • Karavanerna med amerikanska bilar ringlade genom centrala Lidköping från sen eftermiddag till långt in på småtimmarna. Foto: Lasse Nilsson

  Karavanerna med amerikanska bilar ringlade genom centrala Lidköping från sen eftermiddag till långt in på småtimmarna. Foto: Lasse Nilsson

 • ”Många unga är ute med sina föräldrar i kväll. Det är skönt att se.”Nils Thyselius, 
fältassistent Foto: Lasse Nilsson

  ”Många unga är ute med sina föräldrar i kväll. Det är skönt att se.”Nils Thyselius, fältassistent Foto: Lasse Nilsson

 • Alkoholhandläggare Björn Claesson diskuterar med krögaren Josef Aziz i ett av restaurangtälten. Foto:Lasse Nilsson

  Alkoholhandläggare Björn Claesson diskuterar med krögaren Josef Aziz i ett av restaurangtälten. Foto:Lasse Nilsson

 • Säkerhetssamordnare Stefan Gustafsson tog ett varv på cruisingen i sin egen bil, en Chevrolet Camaro 1970. Foto: Lasse Nilsson

  Säkerhetssamordnare Stefan Gustafsson tog ett varv på cruisingen i sin egen bil, en Chevrolet Camaro 1970. Foto: Lasse Nilsson

 • Ann Janzon, chef för park- och gatuförvaltningen, var ute klockan fyra på söndagsmorgonen för att assistera vid städningen. Foto: Lasse Nilsson

  Ann Janzon, chef för park- och gatuförvaltningen, var ute klockan fyra på söndagsmorgonen för att assistera vid städningen. Foto: Lasse Nilsson

Under huven på folkfesten

2017-08-19

Tidningen Vision nr 5 2017. Trafikingenjörer, inspektörer, fältassistenter, säkerhets sam­ordnare och enhetschefer. Över hundra kommunanställda var engagerade när Lidköping för första gången tog emot Power Big Meet. Tidningen Vision var med när raggarbilarna rullade in.

Lukten av bensin, avgaser och öl ligger tung i korsningen utanför stadshotellet. 50-talsrock och gamla svensktoppshits skrålar ur bilhögtalare när en aldrig sinande ström av Cadillacs, Chevrolets, Buicks och andra jänkare i sakta mak rör sig framåt längs cruisingsträckan. Lidköpingsbor och turister trängs längs trottoarerna för att fotografera och beundra de minutiöst renoverade ekipagen, och vinka och skratta åt knappt rullande vrak fullpackade med raggare och ölflak staplade i bakluckan.

– Jag måste ta en bild på den där Cadillac 59:an när den kommer tillbaka nästa gång, den är så himla snygg, säger en propert klädd kvinna i 50-årsåldern till sin väninna när de korsar Skaragatan mellan bilkaravanerna.

Power Big Meet är igång. På Hovby flygfält utanför stan har tusentals entusiaster samlats på förmiddagen, nu kommer många av dem rulla på den förbestämda rutten genom stan till långt efter midnatt.

Det här räknas som ett av de största turistevenemangen i Sverige varje år, nästan i klass med Almedalsveckan eller Gothia Cup.

– Det här är tio gånger större än när vi arrangerade melodifestivalen 2014, säger Glenn Rytterfjell.

Han är projektledare för kommunens del i evenemanget. Nu står han i stadsparken och försöker överrösta rockbandet Norstedz som är först ut på en av scenerna. De senaste veckorna har mobilen gått varm med hundratals mejl och samtal varje dag. Men nu har det lugnat ned sig, säger han, samtidigt som det konstant plingar och ringer i mobilen. 

– Du får ringa polisen i stället, det är de som ansvarar för avspärrningarna, säger han vänligt till ännu en orolig medborgare som undrar hur han ska komma ut ur stan i helgen.

Glenn Rytterfjell är till vardags marknadsansvarig på Sparbanken Lidköping arena, kommunens inomhushall som stod färdig 2009 med plats för både bandylaget Villa och andra evenemang. Det var i den rollen han såg till att arrangören Kjell ”Power” Gustavsson i år flyttade Power Big Meet till Lidköping efter flera decennier i Västerås.

– Min första bokning var Kjells vårmarknad för bilentusiaster. Sen dess har vi hela tiden haft en dialog och jag gjorde klart att om han någon gång ville flytta Power Big Meet så var vi intresserade.

Att det blev just Lidköping är kanske inte så förvånande. Här finns klubbar för amerikanska veteranbilar som varit aktiva sedan 1970-talet, årliga evenemang som hjulafton, cruising och bilutställningar. För några år sedan var tidskriften National Geographic på besök och spelade in en film om raggarkulturen i stan. 

När frågan väl kom i höstas ville Kjell Gustavsson ha ett snabbt svar. Politikerna i kommunstyrelsen fattade beslut inom en vecka.

– Normalt sett gör man en konsekvensanalys innan man går till politiken. Men det här fick vi ta på uppstuds. Politikerna såg det stora värdet av arrangemanget.

Analysen fick göras i efterhand och det märks att Glenn Rytterfjell är van att dra de ekonomiska kalkylerna. Siffrorna kommer som ett rinnande vatten: omsättningen beräknas till 100–150 miljoner, enligt Tillväxtverket kan det leda till att över 100 årsarbetsverken skapas i butiker, restauranger, bensinmackar, hotell och vandrarhem.

– Sådana här evenemang är så stora att de påverkar infrastruktursatsningar. Ny asfalt på vägar, förstärkt wifi-nät, när besökarna åker härifrån har Lidköpingsborna ett bättre nät än de hade innan.

Lidköping är betydligt mindre än Västerås. Att ta emot närmare 40 000 besökare innebär en stor påfrestning för en kommun med lika många invånare. Många tjänstemän har haft täta kontakter med sina kolleger i Västerås som har lång erfarenhet av arrangemanget.

Att lösa trafiksituationen har varit en stor del i kommunens förberedelser. 500 kravallgrindar är utplacerade längs den tolv kilometer långa cruisingsträckan. Det låter som en enkel tillfällig åtgärd, men sedan arrangören lämnade sitt första förslag har rutten dragits om 25 gånger.

– Där ligger en förskola, där ett ålderdomshem, där en krånglig korsning. Inga utryckningsvägar får blockeras och kollektivtrafiken ska fungera, säger trafikingenjör Ulf Anderberg och pekar på en karta över staden.

Ulf Anderberg har upprättat en föreskrift för varje tvärgata som ska stängas av. Remisser har skickats till polisen och Transportstyrelsen. Besluten måste hålla juridiskt om det händer en olycka på en avstängd gata. Han har haft öppna möten med både medborgare och företagare.

– Vi har flera stora industrier som ligger efter cruisingsträckan. Vissa har femtio tunga transporter som ska fram varje dag. Det är klart att det blir logistikproblem, säger han.

Säkerheten är ytterligare en viktig fråga. Kommunen var snabbt ute med att försöka ringa in alla tänkbara risker. Säkerhetssamordnaren Stefan Gustafsson och hans kolleger på räddningstjänsten började med ett spånmöte som resulterade i en lång lista. Där hamnade bland annat överbelastat mobilnät, trafikkaos, parkeringsproblem, mat till alla besökare, avfallshantering, vattenförsörjning, skadegörelse, risk för hot och våld och logistikproblem runt sjukhuset.

– Man kan inte undvika allt. Det gäller att väga insatsen kontra risken, säger Stefan Gustafsson.

Alla förvaltningar har fått gå igenom listan för att se hur deras verksamheter berörs och ta fram åtgärdsplaner.

– För hemtjänsten kan det till exempel handla om mobilnätet håller för trygghetslarmen, att personalen kommer fram till vårdtagarna eller om några behöver flyttas, säger Stefan Gustafsson.

Dagarna innan festen drog igång gick även kommundirektören Jan Fransson ut i lokalmedia och uppmanade invånarna att förbereda sig för det värsta: se till att ha mat hemma för 72 timmar och tanka bilen full.

Stefan Gustafsson är dock inte särskilt orolig.

– Det är en ganska beskedlig grupp att hantera. De gör som polisen säger. Det skulle blivit mer att göra om vi arrangerat en rockfestival där publiken är mer homogen. Här är många medelålders, ganska välbeställda som antingen cruisar, eller tycker det är kul att bara titta på.

På det stora torget med rådhuset i mitten vajar svenska och amerikanska flaggor sida vid sida. Torghandlarna har fått flytta på sig och ge plats åt rader av restauranger, matvagnar och öltält som har hyrt plats för 150 kronor kvadratmetern av kommunen.

Livsmedelsinspektören Niklas Pettersson har tidigare i veckan kontrollerat att restaurangerna uppfyller alla krav på renlighet, hur maten transporteras och hur länge den hålls varm. Några har fått backning på att de inte hade tak över över stekhällarna. I ett annat mattält saknade personalen möjligheter att tvätta händerna.

– Ska det göras 20 000 kycklingspett vill vi veta hur. Får vi en bra förklaring är vi nöjda, får vi klagomål gör vi tillsyn, säger han, och konstaterar att det hela tiden dyker upp oväntade problem som snabbt måste lösas.

– En krögare frågade i går vad de ska göra med alla ölslattar i glasen. De kan inte hällas ut i brunnarna, det blir så mycket näring i vattnet att reningsverket inte klarar nedbrytningen. Vi fick ställa upp tankar, säger Niklas Pettersson.

Även alkoholhandläggarna har mobiliserat. Björn Claesson har fått assistans av Maroun Latouf som till vardags jobbar på Arbetsförmedlingen. Han brukar rycka in som timanställd när det är mycket att göra. De rör sig mellan krogtälten på torget, kollar att inga minderåriga dricker alkohol och att krogarna serverar den mat och dryck de uppgett i sin tillståndsansökan. Alkoholhandläggarna har alla aktuella tillstånd i en app i sina mobiler och kan lätt kolla att allt stämmer.

– Det finns alltid en risk att de plockar fram Jägermeistern och annan sprit även om de inte har tillstånd för det, säger Björn Claesson.

Första kvällen gjorde alkoholhandläggarna gemensam tillsyn med Skatteverket och länsstyrelsen. Totalt 13 personer.

– Vi trodde det skulle vara full fart. Men det var lugnt. Fast sånt är inte lätt att veta i förväg. I Västerås hade de i fjol 180 fylleriomhändertaganden första kvällen. Det slagfältet har vi inte sett här.

Björn Claesson och Maroun Latouf kliver in i restaurang Rhodos tält. Båda är välkända bland stans krögare och personalen är snabbt framme och hälsar och lutar sig tätt intill dem för att kunna överrösta den öronbedövande musiken.

– Ska du ha en öl, ropar en av servitörerna och skrattar.

När mörket faller och berusningsgraden stiger höjs ljudnivån ytterligare på torget och i bilkaravanen. Piketerna rullar fram och två ridande poliser håller uppsikt över folkmassorna. Totalt är 150 poliser på plats ute på gatorna. Passagerare som sitter på motorhuvar och bagageluckor ombeds vänligt men bestämt sätta sig i bilarna. De som är för fulla får åka polispiket till arresten i Falköping.

Fältassistenterna Nils Thyselius och Niklas Björk har vandrat runt på stan sedan halv fem. De har gått sin vanliga runda och pratat med ungdomar som hänger på skolgårdarna och i småbåtshamnen.

– Vi trodde det skulle vara stökigare och mer synlig fylla, säger Niklas Björk.

Han jobbar som familjebehandlare i kommunen men har i kväll ryckt in för att förstärka fältassistenterna. Även socialjouren har kallat in två personer från Skövde.

– Många unga är ute med sina föräldrar i kväll. Det är skönt att se, säger Nils Thyselius.

Klockan 01.00 är passet slut.

På gångbron över Lidan har en överförfriskad man just stupat i gatan och slagit i ansiktet. Nils Thyselius och Niklas Björk leder honom bort till sjukvårdstältet på torget för omplåstring.

Söndag morgon 04.00. Festen är över. Två killar i 25-årsåldern släntrar in på nattöppna Shellmacken utanför folkets park och köper varsin grillad med bröd och drar i väg mot campingplatsen i sin röda Cadillac. Längs gatorna genom stan kalasar fiskmåsar på matrester samtidigt som lokala föreningar är i full igång med att plocka skräp i svarta sopsäckar.

Park- och gatuchefen Ann Janzon är tidigt uppe och kör ner till småbåtshamnen där renhållningsbilarna samlar upp plastmuggar, ölburkar och andra spår efter bilkaravanen. Ett tiotal personer har under helgen varit ute varje morgon.

– Vi har planerat för det här i månader. Tanken var att vi skulle starta vid tretiden men då var det fortfarande bilar ute och cruisade. Det är skönare att städa när stan är tom, säger hon och kör vidare mot resecentrum för att kolla hur det ser ut där.

Hur det blir med Power Big Meet nästa år är det ingen som vet. Lidköping vill gärna att Kjell Gustavsson ska komma tillbaka. I Västerås har andra krafter tagit över. Samma helg som bilfesten i Lidköping hölls det nystartade Summermeet i Västerås.

– Vi har värvat hit Kjells originalevenemang och jag har ytterst svårt att tro att han flyttar igen, säger Glenn Rytterfjell.

Kjell Gustavsson har inte lämnat besked och är inte typen som skriver några långtidskontrakt. Men han konstaterar att 22 000 bilar rullat in genom grindarna på flygfältet under de tre dagarna. Och han verkar gilla Lidköping.

– Här finns ett enormt motorintresse, grundmurat i hela regionen, säger han. 

Artiklar

Illustration: Maria Raymondsdotter

Här ökade ­lönerna mest

De flesta av Visions medlemmar fick löneökningar på mellan 2,2 och 3,4 procent i årets löneöversyn. I topp ligger Nybro och Gävle. Sämst gick det i Värmdö och Region ­Jämtland Härjedalen.  igår kl 11:00

Om alla skulle ta lika mycket av jordens resurser i anspråk som vi gör i Sverige skulle det krävas fyra jordklot för att tillgångarna ska räcka. Därför är det viktigt att engagera sig i Visions miljö- och rättvisearbete Fair Union, tycker Petra Sundström. Foto: Jonas Malmström

Ger syre åt en bättre värld

Vision är en Fair Union och ambitionen är att göra det lätt för alla att engagera sig för mänskliga rättigheter och klimatsmart utveckling. Möt Petra ­Sundström och några andra medlemmar som ­blåser liv i fairarbetet på jobbet.  igår kl 10:59

Rosanna Stenström, tillförordnad enhetschef, och biståndshandläggaren Line Bryntesson på enheten för funktionshinder tror på 30-timmarsveckan. Foto: Rickard Kilström

Testar 30-timmarsvecka

Ett 30-tal handläggare på socialtjänsten i Järfälla testar om det går att klara jobbet på 30 timmar i veckan utan att stressen ökar. Tanken är att man kan jobba mer effektivt om man får mer tid till återhämtning.  för 8 dagar sedan

Region Gävle­borg gör ett nytt försök att införa slumpvisa alkohol- och drogtester på personalen. Foto: Jann Lipka

Drogtester prövas igen

Region Gävleborg försöker åter igen införa slumpvisa drogtester på personalen. Ett tidigare försök stoppades av Datainspektionen för ett par år sedan.  för 8 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb