×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Trots sin synskada jobbar Marie Banck heltid som friskvårdskonsulent. Två gånger har hon sprungit Göteborgsvarvet. Foto: Anna Rehnberg

  Trots sin synskada jobbar Marie Banck heltid som friskvårdskonsulent. Två gånger har hon sprungit Göteborgsvarvet. Foto: Anna Rehnberg

 • Kitty Eriksson tränar på Slottsskogsvallen, där Marie Banck har arbetar. Foto: Anna Rehnberg

  Kitty Eriksson tränar på Slottsskogsvallen, där Marie Banck har arbetar. Foto: Anna Rehnberg

 • Kate Berg och Johannes Eriksson brukar träna med Marie Banck. Foto: Anna Rehnberg

  Kate Berg och Johannes Eriksson brukar träna med Marie Banck. Foto: Anna Rehnberg

Fullt ös för Marie trots synskadan

2017-08-15

Tidningen Vision nr 5 2017. Friskvårdskonsulent Marie Banck leder sitt gäng med ­uppmuntrande ord. Deltagarna följer hennes rörelser med blicken. Ett gympapass som så många andra. Det är bara en sak som är ovanlig – Marie är praktiskt taget blind.

Hon möter upp i entrén på Slottsskogsvallen. Handslaget är fast och blicken in i ögonen – Marie ser en skugga och anar var huvudet är. Dit vänder hon sig med blick och prat. Personen hon pratar med uppfattar inte att hon faktiskt inte ser. Något som kan vålla en del oförutsedda svårigheter.

– En ögonläkare sa en gång att ”när du pratar med myndigheter måste du titta åt sidan, annars blir du inte trodd.” Det låter hemskt men så är det. Det har varit en hel del sådana tillfällen.

Marie lotsar in oss i ett rum där vi kan prata en stund innan dagens gympagäng anländer. Här på ”Vallen” är hon hemtam och klarar sig utan den vita käppen och sin ledarhund Nobel.

Här tar hon emot kunder som kommer med FAR (fysisk aktivitet på recept) och får dem att komma igång med träning. Hon leder gympa och stavgång, hon ger massage – och inte minst, hon tränar själv.

Marie synsvårigheter började i 20-års åldern. Hon fick byta glasögon ofta.

– Det är så märkligt det där, man tar inte till sig att man ser illa – ”gud, vad dåligt skyltat det är, säger man. Att de inte byter skyltar – det går ju inte att se”! Men det var först när jag var närmare 35 som det blev allvar och jag fick svårt att köra bil i mörker, berättar Marie.

Hon kom till ögonläkare och fick diagnosen RP (Retinitis Pigmentosa – se faktaruta).

– Jag förstod inte vad läkaren pratade om när han sa rakt på sak att jag kommer att bli blind.

Hon fick inte köra bil längre. I den vevan hade Marie flyttat till Hönö i Göteborgs skärgård och blivit beroende av färjetider. Hon satt i ett radhus med tre små barn. Jobbet var i Skatås, som chef för motionscentralen. Hon gick upp fyra på morgonen och kämpade med båt, spårvagn och buss för att ta sig tvärs genom Göteborg.

2002 blev ett riktigt dåligt år. Hennes arbetsplats i Skatås brann ner natten till midsommar­afton, hennes pappa dog en vecka efter.

Ovanpå det gick hon igenom en skilsmässa.

– Jag var väl inte världens roligaste just då, och så försvann han när jag var som mest beroende av hjälp. Men vi är sams nu.

Marie blev långtidssjukskriven i tre månader, men fick sitta med i byggprocessen för den nya anläggningen som skulle byggas efter branden. Fast chefsjobbet, som hon gillade, förlorade hon – en chef högre upp trodde inte hon skulle klara det längre.

– Där kände jag mig ensam och kunde fått mer stöttning, säger Marie när hon tänker tillbaka. Och så var jag vilsen, jag som knappt haft en sjukdag i mitt liv.

Hon har varit anställd inom idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg hela yrkeslivet. Nu fick hon syssla med administration men datorer och papper funkade ju inte med den allt sämre synen. En förstående chef förstod att Marie skulle jobba direkt med människor.

Hon fick förflyttning till en annan motionscentral, Ruddalen, och började arbeta med FAR ihop med en läkare. Jobbet var att stötta och peppa andra till träning. Det passade perfekt.

SRF, Synskadades riksförbund, och synverksamheten har varit till stor hjälp under resans gång. De vet vilka vägar man ska gå och vilken hjälp man har rätt att få. Inget kommer av sig själv.

– Men det där med beroende är jobbigt. Jag har alltid varit självständig. Nu fick jag börja be om hjälp. Jag tycker fortfarande det är svårt.

Färdtjänst blev en historia för sig.

– Jag bråkade väldigt mycket med Öckerö kommun i början. De tyckte inte jag skulle ha färdtjänst, de tyckte jag ”såg för bra ut”. Dom kunde inte se på mig att jag inte såg. Det var helt otroligt. Tjänstemännen satt och tyckte saker, fastän läkarintygen talade om hur det var. Jag har en bibba med överklaganden och jag har fått rätt varenda gång. Nu fungerar det i alla fall.

I takt med synförsämringen blev det så småningom svårt för henne att jobba i Ruddalens mörka lokaler. Hon bad att få flytta till Slottsskogsvallen. Här var det ljusare och mer tillgängligt.

– Det är härligt att ha ett jobb som har kunnat anpassas när synen blivit sämre, konstaterar hon. Jag har hela tiden sagt vad jag kan göra – och så har jag fått det. Och det jag håller på med nu är underbart roligt.

Som gruppgympan med seniorer, många är rehab-patienter från Sahlgrenska, som får fortsätta här med friskvård. Marie berättar också entusiastiskt om tre 80-åriga damer hon fått intresserade av träning på gymmet.

– Marie har en fantastisk förmåga att inspirera kunder, särskilt de som aldrig tränat tidigare. Hon har ett enkelt sätt och krånglar inte till det, tycker Kenneth Mattsson, välkänd styrkelyftare och tidigare gyminstruktör, som jobbat ihop med Marie.

Försämringen av synen har varit, och är, en väldigt sorglig process. Fast här finns också ljusglimtar, konstaterar Marie.

– Jag har träffat människor jag aldrig skulle mött annars.

Träning i alla former är det som hjälpt henne mest och ger henne styrka och glädje. Hon är gammal simmare. Marie bodde inne på Valhalla simhall där pappan var badmästare och mamman simlärare, bägge var också engagerade ledare och tränare.

– Jag växte upp i bassängen och blev ungdomsmästare när jag var elva år.

– I dag är det när jag står och svettas på en cross­trainer eller sitter på cykeln som jag får ur mig de jobbiga tankarna. Jag kör ett eget träningspass varje morgon innan jobbet.

Hon har sprungit två Göteborgsvarv med äldsta dottern Beatrice som ledsagare, bara för att visa att det gick.  Beatrice är för övrigt också ­”Maries öga” på jobbet tio timmar i veckan. Det är en form av assistenthjälp via arbetsförmedlingen de fick reda på av en slump.

Marie lägger också mycket tid på MIS, Motions & idrottsförening för synskadade, Göteborg, som har en stuga i Skatås. Hon leder sittgympa och är vice ordförande i styrelsen.

Som massör tycker Marie hon bara blivit bättre ju sämre synen blivit.

– Man får en enorm känslighet i händerna.

Hon skulle gärna ge massage ännu mer för då får hjärnan koppla av.

– Annars när jag går omkring här inne måste hjärnan jobba på högvarv för att jag inte ska snubbla eller gå på saker.

Känsligheten i händerna har hon nytta av i sitt gitarrspel. Hon har börjat en kurs, det är en ungdomsdröm att kunna spela gitarr. Förra sommaren förverkligade hon en annan dröm – att åka vattenskidor.

En annan väldigt viktig familjemedlem för Marie är ledarhunden Nobel. Han gör inte så stor insats när Marie är på jobbet – men annars.

– Han är ett enormt stöd, ett helt fantastiskt hjälpmedel. När jag är ute och går med honom kan jag slappna av helt. Jag måste veta var vi är och vart vi ska men sen sköter han resten. Han stannar vid trottoarkanter och går runt hål i gatan. Det är magiskt, jag hade ingen aning om att en hund kunde bli sådan hjälp.

Marie jobbar heltid vilket är ovanligt för gravt synskadade. Det blir långa dagar och hon är väldigt hjärntrött när hon kommer hem.

– Men jag gillar ju jobbet och dessutom behöver jag pengarna. Jag vill kunna unna mig att resa också.

Maries exempel gör att hon ibland får besök av personer från synverksamheten och arbetsförmedlingen.

– Kan jag få någon annan synskadad att bli inspirerad av att jag jobbar heltid så är det ju bra.  

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Artiklar

41 procent av de som svarat på undersökningen jobbar regelbundet eller sporadiskt på distans. Foto: Jann Lipka

Hallå, släpp ut oss!

Allt fler jobbar på distans och ännu fler vill göra det. Positivt att kunna jobba ostört, tycker många. Men risken finns att prestationskraven går överstyr och att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut.  2018-05-31

Medicinska sekreteraren Agneta Nordqvist sitter hemma i Boden och jobbar, 30 mil från sin arbetsgivare, en privat vårdcentral i Kiruna. Foto: Tomas Bergman

Arbetsro i sitt eget bo

Tidsbesparande och praktiskt. Möt Agneta Nordqvist, Rickard Blank och Josef Szabo, tre ­tjänstemän som med teknikens hjälp hittat möjligheter att jobba utanför kontoret.  2018-05-28

Den grävande journalisten Ljudmila Savtjuk fick jobb på en trollfabrik i Sankt Petersburg. Jobbet var att smutskasta USA och länder i Europa. Foto: Rickard Kilström

Varnar för valrysare

Myndigheter varnar för att främmande makt kan ­försöka påverka höstens val. Valsamordnare har höjt beredskapen och drillats i säkerhetstänk. Men vi ­börjar berättelsen om desinformation och propagandaattacker på andra sidan Östersjön.  2018-05-30

Eleonora Neij (till höger) överväger att byta jobb efter 22 år som tandsköterska eftersom lönen inte räcker sedan hon mist sin man. Nina Rosell (till vänster), fackligt ombud. Foto: Marlin Johansson

Protester mot låga löner

Totalt har drygt 410 anställda inom Folktandvården i Region Jönköpings län skrivit på tandsköterskornas upprop för högre löner. Uppropet har skickats till folktandvårdens ledning och till politikerna i regionen.  2018-05-28

Till arkivet

Marie Banck, Friskvårds­konsulent på Slottsskogsvallen.

Ålder: 58 år.
Yrke: Friskvårds­konsulent på Slottsskogsvallen.
Familj: Barnen Rasmus, 24, Beatrice, 23, ­Matilda, 19. Ledar­hunden Nobel, 9 år.
Bor: Radhus på Hönö.
Intressen: Träning och hälsa. Musik – Dylan, Winnerbäck, Springsteen, är favoriter. (Marie har ett gympapass på fredagar med bara Dylanlåtar).

Retinitis Pigmentosa

RP, Retinitis pigmentosa, är ett samlingsnamn på ärftliga ögonsjukdomar som drabbar ögats näthinna. Symtom: Nedsatt förmåga att se i svagt ljus och mörker. Fläckar med dålig syn, som med tiden blir större. Kan till sist resultera i att enbart ljus- och mörkerseende återstår. Ledsynen har gått förlorad.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb