×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem. Är du sjukskriven, eller har varit det de senaste tre månaderna, behöver du kontakta försäkringsbolaget eftersom det ställs vissa hälsokrav för att kunna få försäkringarna. Om du inte vill ha försäkringarna måste du kontakta försäkringsbolaget och tacka nej. Den automatiska anslutningen till försäkringarna gäller inte om du varit medlem i Vision under de senaste tolv månaderna.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan!

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Fett mycket dietkrångel

2017-08-15

Tidningen Vision nr 5 2017. Att åka på konferens kan vara ett trevligt och lärorikt avbrott i jobbvardagen. Men när det är dags att sätta sig vid matbordet kan det bli riktigt dålig stämning. Aldrig tidigare har maten varit en så laddad fråga.

Jag tål inte nötter, jag är vegan, jag mår bättre om jag inte äter gluten, jag vill inte ha vegetarisk mat, jag äter bara LCHF-diet.” Att bjuda på mat på konferens har blivit en komplicerad historia. Fler vill själva bestämma, oavsett om man har en livsfarlig allergi eller om man inte gillar fisk.

– Jag har jobbat i den här branschen i 20 år och det här är definitivt ett tilltagande fenomen, säger köksmästaren, som vill vara anonym, på en av landets större konferensanläggningar.

De vanligaste önskemålen på den anläggningen är vegetarisk och vegansk kost. Därefter kommer de som är allergiska eller känsliga för laktos och glutenprodukter. Önskemål om speciella dieter är inte lika vanligt ännu. Restaurangchefen berättar också om motsägelsefulla önskemål. Personer som absolut ska ha vegetarisk kost kan snabbt ändra sig när de får se kollegans saftiga oxfilé. En som inte tål laktos eller gluten kan plötsligt kräva att få byta ut sin småtrista frukttallrik mot en likadan lingonmoussetårta som bordsgrannen fått.

– Jag ser det som ett sätt att utmärka sig, man vill vara speciell och synas, men när det kommer till kritan kan man snabbt tänka sig att göra undantag från sina tidigare önskemål.

En annan restaurangchef säger att det främst är allergierna som ökar. Men han ser det inte som något större problem.

– Det kräver mer planering av oss. Vi försöker ha så mycket gluten- och laktos­fria livsmedel som möjligt i all mat.

Den restaurangchefen har också noterat att vissa grupper anmäler fler allergier än andra.

– Bland lärare kan vara en av fem medan det bland grupper som poliser och militärer kan vara en på tjugo.

Att fler vill bestämma själva och till och med säger att man är allergisk för att få som man vill kan innebära en ökad risk för de som verkligen har allvarlig allergi. Det säger Maritha Sedvallsson, förbundsordförande i Astma och allergiförbundet.

– Restaurangerna blir slappare och tar inte allergikerna på allvar. Man lägger alla behov i samma påse, både från dem som går på en modediet och dem som har svår matallergi. Det kan få livsfarliga konsekvenser.

Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har en diagnostiserad matallergi och andelen ökar. Mellan 20 och 30 procent upplever att de har någon form av överkänslighet mot vissa livsmedel. Det säger Roelinde Middelveld, projektledare på Experimentell astma- och allergiforskning vid Karolinska institutet. Hon har själv celiaki och är därför extra intresserad av frågan.

– På våra konferenser är det också många som har egna önskamål. Jag tror att många anmäler att man är allergisk mot till exempel fisk för att man inte gillar det och för att möjligheten finns. Samhället har blivit mer individualistiskt, man är van vid att få bestämma själv. 

Artiklar

Illustration: Maria Raymondsdotter

Här ökade ­lönerna mest

De flesta av Visions medlemmar fick löneökningar på mellan 2,2 och 3,4 procent i årets löneöversyn. I topp ligger Nybro och Gävle. Sämst gick det i Värmdö och Region ­Jämtland Härjedalen.  igår kl 11:00

Om alla skulle ta lika mycket av jordens resurser i anspråk som vi gör i Sverige skulle det krävas fyra jordklot för att tillgångarna ska räcka. Därför är det viktigt att engagera sig i Visions miljö- och rättvisearbete Fair Union, tycker Petra Sundström. Foto: Jonas Malmström

Ger syre åt en bättre värld

Vision är en Fair Union och ambitionen är att göra det lätt för alla att engagera sig för mänskliga rättigheter och klimatsmart utveckling. Möt Petra ­Sundström och några andra medlemmar som ­blåser liv i fairarbetet på jobbet.  igår kl 10:59

Rosanna Stenström, tillförordnad enhetschef, och biståndshandläggaren Line Bryntesson på enheten för funktionshinder tror på 30-timmarsveckan. Foto: Rickard Kilström

Testar 30-timmarsvecka

Ett 30-tal handläggare på socialtjänsten i Järfälla testar om det går att klara jobbet på 30 timmar i veckan utan att stressen ökar. Tanken är att man kan jobba mer effektivt om man får mer tid till återhämtning.  för 8 dagar sedan

Region Gävle­borg gör ett nytt försök att införa slumpvisa alkohol- och drogtester på personalen. Foto: Jann Lipka

Drogtester prövas igen

Region Gävleborg försöker åter igen införa slumpvisa drogtester på personalen. Ett tidigare försök stoppades av Datainspektionen för ett par år sedan.  för 8 dagar sedan

Till arkivet

Allergier

Ungefär 8 procent av skolbarn och 5 procent av vuxna har läkardiagnostiserad födoämnesallergi. 1,5 procent av befolkningen har celiaki (glutenintolerans), 7–20 procent är laktosintoleranta.

Omkring 20–30 procent upplever någon slags födoämnes­överkänslighet utan att alltid har en läkardiagnos.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb