×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Fett mycket dietkrångel

2017-08-15

Tidningen Vision nr 5 2017. Att åka på konferens kan vara ett trevligt och lärorikt avbrott i jobbvardagen. Men när det är dags att sätta sig vid matbordet kan det bli riktigt dålig stämning. Aldrig tidigare har maten varit en så laddad fråga.

Jag tål inte nötter, jag är vegan, jag mår bättre om jag inte äter gluten, jag vill inte ha vegetarisk mat, jag äter bara LCHF-diet.” Att bjuda på mat på konferens har blivit en komplicerad historia. Fler vill själva bestämma, oavsett om man har en livsfarlig allergi eller om man inte gillar fisk.

– Jag har jobbat i den här branschen i 20 år och det här är definitivt ett tilltagande fenomen, säger köksmästaren, som vill vara anonym, på en av landets större konferensanläggningar.

De vanligaste önskemålen på den anläggningen är vegetarisk och vegansk kost. Därefter kommer de som är allergiska eller känsliga för laktos och glutenprodukter. Önskemål om speciella dieter är inte lika vanligt ännu. Restaurangchefen berättar också om motsägelsefulla önskemål. Personer som absolut ska ha vegetarisk kost kan snabbt ändra sig när de får se kollegans saftiga oxfilé. En som inte tål laktos eller gluten kan plötsligt kräva att få byta ut sin småtrista frukttallrik mot en likadan lingonmoussetårta som bordsgrannen fått.

– Jag ser det som ett sätt att utmärka sig, man vill vara speciell och synas, men när det kommer till kritan kan man snabbt tänka sig att göra undantag från sina tidigare önskemål.

En annan restaurangchef säger att det främst är allergierna som ökar. Men han ser det inte som något större problem.

– Det kräver mer planering av oss. Vi försöker ha så mycket gluten- och laktos­fria livsmedel som möjligt i all mat.

Den restaurangchefen har också noterat att vissa grupper anmäler fler allergier än andra.

– Bland lärare kan vara en av fem medan det bland grupper som poliser och militärer kan vara en på tjugo.

Att fler vill bestämma själva och till och med säger att man är allergisk för att få som man vill kan innebära en ökad risk för de som verkligen har allvarlig allergi. Det säger Maritha Sedvallsson, förbundsordförande i Astma och allergiförbundet.

– Restaurangerna blir slappare och tar inte allergikerna på allvar. Man lägger alla behov i samma påse, både från dem som går på en modediet och dem som har svår matallergi. Det kan få livsfarliga konsekvenser.

Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har en diagnostiserad matallergi och andelen ökar. Mellan 20 och 30 procent upplever att de har någon form av överkänslighet mot vissa livsmedel. Det säger Roelinde Middelveld, projektledare på Experimentell astma- och allergiforskning vid Karolinska institutet. Hon har själv celiaki och är därför extra intresserad av frågan.

– På våra konferenser är det också många som har egna önskamål. Jag tror att många anmäler att man är allergisk mot till exempel fisk för att man inte gillar det och för att möjligheten finns. Samhället har blivit mer individualistiskt, man är van vid att få bestämma själv. 

Artiklar

41 procent av de som svarat på undersökningen jobbar regelbundet eller sporadiskt på distans. Foto: Jann Lipka

Hallå, släpp ut oss!

Allt fler jobbar på distans och ännu fler vill göra det. Positivt att kunna jobba ostört, tycker många. Men risken finns att prestationskraven går överstyr och att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut.  2018-05-31

Medicinska sekreteraren Agneta Nordqvist sitter hemma i Boden och jobbar, 30 mil från sin arbetsgivare, en privat vårdcentral i Kiruna. Foto: Tomas Bergman

Arbetsro i sitt eget bo

Tidsbesparande och praktiskt. Möt Agneta Nordqvist, Rickard Blank och Josef Szabo, tre ­tjänstemän som med teknikens hjälp hittat möjligheter att jobba utanför kontoret.  2018-05-28

Den grävande journalisten Ljudmila Savtjuk fick jobb på en trollfabrik i Sankt Petersburg. Jobbet var att smutskasta USA och länder i Europa. Foto: Rickard Kilström

Varnar för valrysare

Myndigheter varnar för att främmande makt kan ­försöka påverka höstens val. Valsamordnare har höjt beredskapen och drillats i säkerhetstänk. Men vi ­börjar berättelsen om desinformation och propagandaattacker på andra sidan Östersjön.  2018-05-30

Eleonora Neij (till höger) överväger att byta jobb efter 22 år som tandsköterska eftersom lönen inte räcker sedan hon mist sin man. Nina Rosell (till vänster), fackligt ombud. Foto: Marlin Johansson

Protester mot låga löner

Totalt har drygt 410 anställda inom Folktandvården i Region Jönköpings län skrivit på tandsköterskornas upprop för högre löner. Uppropet har skickats till folktandvårdens ledning och till politikerna i regionen.  2018-05-28

Till arkivet

Allergier

Ungefär 8 procent av skolbarn och 5 procent av vuxna har läkardiagnostiserad födoämnesallergi. 1,5 procent av befolkningen har celiaki (glutenintolerans), 7–20 procent är laktosintoleranta.

Omkring 20–30 procent upplever någon slags födoämnes­överkänslighet utan att alltid har en läkardiagnos.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb