×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Fredrik Backman är stolt och glad över succén En man som heter Ove, men den historien får leva sitt eget liv nu. När böckerna väl är tryckta och når läsarna, då är han långt inne i nästa skrivprojekt. Foto: Linnéa Jonasson

    Fredrik Backman är stolt och glad över succén En man som heter Ove, men den historien får leva sitt eget liv nu. När böckerna väl är tryckta och når läsarna, då är han långt inne i nästa skrivprojekt. Foto: Linnéa Jonasson

  • Björnstad skrevs först som ett tv-manus, men Fredrik Backman insåg att han inte skulle kunna samarbeta med ett produktionsbolag. ''Enligt folk som känner mig väl är jag en otålig och bråkig jäkla dåre.'' Foto: Linnéa Jonasson

    Björnstad skrevs först som ett tv-manus, men Fredrik Backman insåg att han inte skulle kunna samarbeta med ett produktionsbolag. ''Enligt folk som känner mig väl är jag en otålig och bråkig jäkla dåre.'' Foto: Linnéa Jonasson

”Det enda jag vill är att berätta historier”

2017-01-20

Tidningen Vision nr 01 2017. Fredrik Backman har lämnat en man som heter Ove bakom sig och gått vidare i sitt författarskap. Hans nya roman ­Björnstad har gått rakt in hjärtat på Tidningen Visions läsare, som röstat fram honom till Årets författare 2016.

Björnstad är första delen i en serie om invånarna i ett litet samhälle vid kanten av storskogen. Här finns en fabrik, en hockeyrink och en nedgången kvarterskrog. Inte mycket mer. Skogen äter sig med åren allt närmare husen. Hoppet står till juniorhockeylaget. Tio 17-åriga killar som ska gjuta nytt liv i orten genom att vinna den avgörande matchen och ta sig vidare till A-laget.

Om de lyckas så kanske kommunen kan tänka sig att förlägga ett hockeygymnasium i Björnstad, och bygga en ishall. Vinna eller försvinna, det är vad som gäller nu för Kevin, som är den stora stjärnan, för Benji hans vapendragare, för Zack, Bobo, Amat och alla de andra killarna i laget.

Sportchef i klubben är Peter som varit hockeyproffs i Kanada. Nu har han flyttat hem tillsammans med frun Mira som är advokat och deras två barn, tonåringen Maya, som hatar hockey och sover med gitarren i sängen, och Leo som är 12 år och helst spelar dataspel. Vi får följa familjen utifrån skiftande berättarperspektiv. Framför allt Mira och Maya står i centrum av den här berättelsen, som förutom hockey, handlar om könsroller och orättvisor och att växa upp och hitta sin plats och identitet.

Vad händer när en hel stads drömmar läggs som en tyngd över 17-åriga killar som har börjat grubbla över andra saker än hockey. Hos killarna finns en enorm rädsla för att vara annorlunda. Samtidigt som homofobin, sexismen och machomentaliteten frodas i omklädningsrummet.

Författaren Fredrik Backman är en tillbakadragen person som sällan ger intervjuer. Några minuters googlande ger vid handen att han är född i Stockholm för 35 år men flyttade som 7-åring till Helsingborg. Han påbörjade flera olika utbildningar efter gymnasiet, först skulle han bli präst, sedan journalist. Det slutade med att han började köra truck hos en kompis pappa. Men skrivandet pockade på och Fredrik Backman började skriva krönikor för Helsingborgs Dagblads gratistidning Extra. Första anställning var på tidskriften Moore i Stockholm. Han flyttade upp och lärde sig konsten att skriva roligt. Och 2012 debuterade Fredrik Backman som författare med två romaner. En riktad till sin son, Saker som min son behöver veta om världen och så den om den vresige gubben Ove som blev en skrällsuccé.

I radioprogrammet Lundströms bokradio, berättar Fredrik Backman om varför hockeyn har en sådan central roll i hans nya roman Björnstad.

”Jag älskar sport. Sport är verklighetsflykt. Här finns berättelser och stora moraliska diskussioner. Gott mot ont, hjältar och demoner. Det är också ett av de få sammanhangen i livet där du får skrika rakt ut. Det blir väldigt tyst utan sport”, säger han.

”Här finns en tystnadskultur. Man skyddar sin klubb. Det här är en låtsatsvärld dominerad av män. Jag tror inte en kvinna hade kunnat skriva den här boken utan att få en massa hot och hat mot sig. Jag kan göra det för att jag är man och för att jag älskar idrott”.

Björnstad är den första delen om människorna kring hockeyklubben. Fredrik Backman är i full gång med nästa skrivprojekt och befinner sig utomlands när vi till slut når honom per mejl. På frågan hur det känns att bli utsedd till Årets författare svarar han:

”Om jag ska vara riktigt ärlig försöker jag inte känna speciellt mycket för det faktiskt. Det låter förstås helt sjukt otacksamt, men jag känner att det räcker ganska fint för mig att jag får gå upp varje morgon och skriva böcker hela dagarna utan att någon säger åt mig att gå och skaffa ett riktigt jobb.”

”Om man börjar mäta värdet på det man skriver i vad recensenter tycker, eller hur bra eller dåligt en bok säljer, så tror jag att det är svårt att inte förr eller senare bli fullständigt dum i huvudet. Jag blir givetvis väldigt stolt och glad när folk berättar att de tycker om något jag skrivit, men jag jobbar väldigt aktiv med att kontrollera mitt ego.”

”Dessutom är det ju så att när jag är färdig med en bok och skickar den till tryckeri så är jag FÄRDIG med den och då börjar jag skriva andra grejer och lägger allt mitt fokus där. När läsarreaktionerna väl kommer flera månader senare är den boken redan gammal för mig, då har jag släppt den och gått vidare. Det är en väldigt nödvändig process tror jag, och jag tror att om man vill skriva böcker under väldigt lång tid måste man komma ihåg att det är själva skrivandet som är jobbet. Ingenting annat. Den enda jag någonsin egentligen har velat göra är att berätta historier, så jag fokuserar väldigt hårt på att göra exakt det. Allt annat runtomkring, med media och uppmärksamhet, det är bara kosmetika”.  

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb