×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som jobbar för jämställdhet i näringslivet.

    Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som jobbar för jämställdhet i näringslivet.

Män som mutar och kvinnor som klättrar

2017-02-23

Tidningen Vision nr 2 2017.

År 2017 hann knappt börja innan årets första misstänkta mutskandal skapade rubriker. I centrum av cirkusen stod börsbolaget Holmen med ordförande Fredrik Lundberg samt Sveriges före detta finansminister Anders Borg. Samtidigt deklarerade en annan av näringslivets tungviktare, Viveca Ax:son Johnson, att bolaget NCC blir första byggjätten på börsen med en majoritet kvinnor i styrelsen.

Studier visar att den kollektiva IQ:n blir lidande i homogena grupper. Något som muthärvan i Holmen är ett tydligt tecken på. I en styrelse som domineras av män födda på femtiotalet framstår säkert jakt som en rimlig aktivitet. Frågan är hur många av bolagets medarbetare, kunder och investerare som tilltalas av just jakt - eller av mutor.

NCC å andra sidan tycks ha fattat fördelarna med en bra blandning av kön på toppen, och de får stöd i forskningen. Studier visar att detta kan leda till positiva lönsamhetsaspekter som högre rörelsemarginal, högre avkastning på eget kapital och högre avkastning på investerat kapital. Man har även sett att bolag med kvinnor i styrelserna löper 20 procent mindre risk att gå i konkurs.

Arbetsplatser, oavsett om det gäller näringsliv eller offentlig förvaltning, riskerar alltså att gå miste om potentiella tillväxtmöjligheter om kvinnor utesluts. Hur ska arbetsgivare då agera för att undvika osunda kulturer präglade av män och i stället öka lönsamheten? På AllBright har vi identifierat tre framgångsfaktorer:

1. Ägare och valberedning bestämmer sig för att jämn könsfördelning i styrelsen ska vara en prioriterad fråga. Sedan verkar de för att ersätta och eller utöka styrelsen med personer av det underrepresenterade könet. 

2. Den operativa ledningen med VD i spetsen tar hjälp av jämställdhetsexperter och kartlägger verksamhetens representation och kultur. En problemanalys skapas och tid och pengar avsätts för att arbeta aktivt för förändring.

3. Styrelse och ledning förankrar jämställdhetsarbetet internt och externt för att visa medarbetare och kunder att man är ett rättvist bolag där människor kan trivas och avancera oavsett kön.

Som arbetsgivare har man två val. Antingen är man NCC, ivrig att skapa bästa förutsättningar för att generera positiva lönsamhetsaspekter. Eller så är man Holmen, fast i en mansdominans som gör dig fartblind och resulterar i förlorad markkontakt. Varje arbetsgivare äger det valet.

Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som jobbar för jämställdhet i näringslivet.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  för 7 dagar sedan

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  för 8 dagar sedan

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  för 10 dagar sedan

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  för 10 dagar sedan

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb