×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Tack vare cykel­förmånen rör sig Per Lundqvist mycket mer och han känner sig både starkare och piggare. Foto: Jonas Bilberg

    Tack vare cykel­förmånen rör sig Per Lundqvist mycket mer och han känner sig både starkare och piggare. Foto: Jonas Bilberg

Förmånen som fick personalen på rull

2017-05-31

Tidningen Vision nr 4 2017. Att sitta stilla för mycket framför datorn och i bilen är ett hot både mot folk­hälsan och klimatet. Men efter att Västerås stad infört cyklar som en personalförmån har över hälften av de som nyttjat förmånen börjat röra på sig mer.

Problemet: Mycket stillasittande arbete och fritid

Att vi sitter stilla allt för många av dygnets timmar, framför en dator på jobbet och i soffan på kvällen, är ett hot mot folkhälsan. Mer vardagsmotion är därför medicinen som kan bota många av västvärldens välfärdssjukdomar, som exempelvis problem med hjärtat, vissa cancersjukdomar och typ 2 diabetes, enligt experter och forskare. Dessutom behöver människans påverkan på klimatet minska.

Utsläpp från bensindrivna fordon, under exempelvis resor till och från jobbet, är en av de värsta miljöbovarna. Det här gäller för de flesta av oss, liksom för anställda i Västerås stad, och det är något som både tjänstemän och politiker i Västerås vill ändra på.

– Grundtanken är att politikerna vill att folk ska cykla mer, eftersom vi ska värna vår planet. Västerås är också känd som en stad som lämpar sig väl för cykling, säger HR-direktör Kristina Olström.

Men det finns även folkhälsovinster att göra med en ökad satsning på cykling.

– Det är något vi har nytta av som arbetsgivare. När medarbetarna rör på sig mer blir de friskare, säger Kristina Olström.

Så gjorde vi: Cykel eller elcykel som förmån

För tre år sedan infördes en möjlighet att leasa elcyklar och vanliga cyklar via bruttolöneavdrag. Tanken var att de anställda skulle slippa lägga ut en stor summa för inköp av till exempel en elcykel, som kostar runt 10 000 kronor.

Efter tre år kan den anställde själv välja att antingen köpa loss cykeln eller fortsätta att leasa en helt ny. Cykelhjälm följer med varje cykel och det finns möjlighet att teckna en försäkring. Kostnaden för detta blir för de flesta anställda mellan 200 och 300 kronor i månaden före skatt.

Visions avdelningsordförande Per Lundqvist är en av dem som nappat på erbjudandet om att leasa en elcykel.

– Jag bor en dryg mil ifrån jobbet så en elcykel var ett bra sätt att komma igång. Med den känns det ungefär likadant att cykla i en uppförsbacke eller i motvind som att cykla på plan mark, säger han.

Tidigare åkte Per Lundqvist bil eller buss till jobbet, men det är i dag ett minne blott.

– Nu cyklar jag till och från jobbet och ibland under arbetsdagen och på helgerna också. Jag får mycket mer motion nu och känner mig starkare och mår bättre, säger han.

Så blev det: Hälften rör på sig mer

Satsningen har blivit en succé. I år utnyttjar 1 500 medarbetare cykel­förmånen. En undersökning från Västerås stad som besvarats av hälften av dem som utnyttjat förmånen visar att cyklarna mest används för transporter till och från jobbet, men även till fritidsaktiviteter och för nöjescykling.

Drygt hälften uppger att de cyklar mycket eller lite mer än tidigare och en tredjedel har börjat använda cykelhjälm tack vare erbjudandet om förmånscykeln.

– Jag tycker att det är jättebra att så många är intresserade och att många rör på sig mer.  Det är jätteroligt, säger HR-direktör Kristina Olström.

Omkring 40 procent säger också att cykeln haft en positiv effekt på deras hälsa. En av dem är Per Lundqvist, som fått glada besked från sin läkare.

– Tack vare bland annat cyklandet har mina värden blivit bättre och troligen slipper jag utveckla typ 2 diabetes, säger han.

Eftersom satsningen fallit väl ut kommer den att finnas kvar.

– Ja, så länge som det finns ett intresse bland medarbetarna behåller vi den, säger Kristina Olström.

 

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Så funkar förmånscyklar

  • Cyklarna kan hyras mot bruttolöneavdrag, vanligen 200–300 kronor före skatt. Då ingår även cykelhjälm, lås och försäkring.
  • I Västerås stad kan de anställda välja mellan vanliga cyklar, hybridcyklar (en blandning mellan moutainbike och racer), cykelvagnar för transport av barn och olika sorters elcyklar.
  • Tack vare förmånscyklarna rör sig drygt hälften av de anställda mer än tidigare.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb