×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Linda frystes ut och mobbades av sina kollegor. Illustration: Marie Åhfeldt

    Linda frystes ut och mobbades av sina kollegor. Illustration: Marie Åhfeldt

  • Illustration: Marie Åhfeldt

    Illustration: Marie Åhfeldt

Knäckt av kollegerna

2016-08-19

Tidningen Vision nr 5 2016. Linda frystes ut och ­mobbades av sina ­kollegor. Och hon är inte ensam. Var tredje Vision­medlem har någon gång blivit trakasserad på jobbet, visar Tidningen ­Visions undersökning. Men det finns metoder för att ­motverka mobbning.

Orden från kollegan kom som en hård snyting. Han och Linda skulle hjälpa en brukare på gruppboendet upp ur sin säng. Det är ett tungt arbete, så för att skona sina ryggar föreslog Linda att höja den justerbara sängen först. Svaret från kollegan blev ett helt annat än hon  väntat sig. ”Du borde gå till läkaren och kolla ditt BMI. Om du har ont i ryggen beror det absolut på att du är överviktig. Tränar du något? Det syns i alla fall inte”.

– Det var jättejobbigt, och kändes extra kränkande att han sa det framför brukaren. Jag har mobbats för samma sak i skolan. Ska jag behöva höra det här på min arbetsplats också, frågar sig Linda.

Händelsen följdes av fler tillfällen då kollegan kom med personangrepp och kommenterade Lindas utseende på ett nedvärderande sätt. Han klagade även på hur hon skötte sitt jobb.

Han var dock varken den första eller enda som hade utsatt henne för kränkande särbehandling på den här arbetsplatsen.

Linda, som är i 25-årsåldern, jobbar som timvikarie på kommunens olika gruppboenden och har tidigare fått beröm för det arbete hon gör. Nu hade hon för en längre tid bokats till ett boende hon aldrig tidigare varit på. Det var inte som de andra.

– Personalgruppen fick mig konstant att känna mig ovälkommen. Under den tid som jag jobbade där var det ingen som pratade med mig, förutom när de påpekade fel. Jag var utanför, det var som att jag inte fanns.

Linda beskriver sig annars som en social person som har lätt i möten med nya människor.

– Jag ställde frågor till kollegerna för att försöka komma in i gruppen, men fick otrevliga svar tillbaka. Ibland svarade de inte alls. Det var inget roligt ställe att vara på.

Vad det hela kom sig av har Linda ingen aning om. Men hon mådde förstås dåligt av situationen.

– Jag var tilltryckt, kände mig otroligt liten, som att jag inte var värd någonting. Jag hade panikångest inför att gå till jobbet och grät många gånger när jag cyklade hem. Jag hade svårt att sova om nätterna, och även när jag träffade mina vänner så hade jag tankarna på jobbet i huvudet.

Ändå dröjde det innan Linda berättade om läget för sin chef.

– Jag hade blivit osäker på mig själv och tänkte att jag kanske överreagerade eller inbillade mig, så jag försökte bara stå ut.

Det var först efter nästan två månader, när kollegan kommenterade hennes vikt vid brukarens säng, som det brast och hon insåg att hon faktiskt var mobbad och utfryst. Hon skrev ett mejl till sin närmsta chef, och en kort stund senare ringde chefen tillbaka och uppmanade henne att gå hem för dagen. Dessutom plockade hon bort alla bokade pass på arbetsplatsen. Det var en lättnad för Linda, trots att hon då förlorade 40 till 60 arbetstimmar följande månad, vilket påverkade lönen.

– Min närmsta chef var väldigt stöttande och sa att det inte får gå till som det hade gjort. Hon var hundra procent på min sida. Hon hörde dessutom av sig väldigt ofta till mig och kollade hur jag mådde.

Chefen på gruppboendet är Linda desto mer besviken på.

– Hon kontaktade mig inte förrän tre veckor efter att jag slutat och ville att jag skulle komma dit och berätta för resten av personalen hur jag hade känt. Jag tackade nej.

Linda har i efterhand fått höra att gruppboendets personal har haft problem med stämningen i arbetsgruppen under många år.

– Varför hade arbetsgivaren inte gjort något tidigare för att förbättra situationen eller förebygga liknande händelser, funderar hon.

Frågan är befogad. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om kränkande särbehandling är arbetsgivare skyldiga att förebygga och ha rutiner för hur sådana problem ska hanteras. Vad som räknas som mobbning eller kränkande särbehandling är dock upp till arbetsgivaren att definiera, enligt Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

– Varje arbetsplats måste i samverkan med facken hitta sina regler för vad som är okej och inte, och dokumentera det innan något händer. Ett sätt att komma fram till vilka regler som ska gälla är att tänka efter hur en utomstående skulle uppfatta arbetsgruppens beteende. Det viktigaste är att reglerna förhindrar ohälsa, säger han.

Men det finns inga krav på arbetsgivarna att utreda om mobbning förekommit eller hjälpa den som är utsatt att få upprättelse på något sätt.

– Vi är medvetna om att det finns en svaghet i föreskrifterna för dem som drabbas. Men frågor som handlar om att utreda skuld och ge kompensation eller ersättning regleras inte i arbetsmiljölagen. I så fall behövs en lagändring, säger Ulrich Stoetzer.

Vision la för fyra år sedan fram ett lagförslag mot trakasserier i arbetslivet, med krav bland annat på att mobbningsärenden, oavsett om de omfattas av en diskrimineringsgrund eller inte, ska kunna drivas i domstol samt möjlighet för drabbade att få skadestånd. Förslaget kom upp i riksdagen 2013, men röstades ner. Vision står dock fast vid sitt lagförslag. Även TCO står bakom det, och anser att regeringen bör tillsätta en utredning för att ta fram en arbetsrättslig lag mot mobbning i arbetslivet.

Läs också:

"Allting måste upp på bordet"

Ordning och reda lösningen

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb