Skildrar självmordet | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      ”Jag tror ändå att det har fört något gott med sig. Fack och ­arbetsgivare har lärt sig mycket av det här fallet”, säger Elinor Torp. Foto: Lasse Nilsson

  ”Jag tror ändå att det har fört något gott med sig. Fack och ­arbetsgivare har lärt sig mycket av det här fallet”, säger Elinor Torp. Foto: Lasse Nilsson

Skildrar självmordet

2015-11-02

Tidningen Vision nr 7 2015. Ny bok om socialsekreteraren i Krokoms kommun som tog sitt liv efter mobbning på jobbet.

Fakta

Utdrag ur boken:

Det gick fort. En smäll i dörren. En hätsk ordväxling. En iskall blick. Ett muttrande ute i korridoren. Gerd som stod och trampade utanför Lars dörr: ”Var är han nu nånstans?” Mot slutet av januari började Anna-Karin förstå att Lars inte inbillade sig. Det hände verkligen. Arbetsledaren, som i mellandagarna fått sitt vikariat förlängt, kontrollerade varje steg Lars tog. Själv bokade Anna-Karin in sina egna besök. Ingen av cheferna brydde sig om hur hon la upp sitt arbete. Men Lars övervakades minutiöst som om han vore en brottsling.

Det hände fortfarande att han i egenskap av skyddsombud frågade Gerd om han kunde få informera gruppen om vad han lärt sig på den där arbetsmiljökursen i höstas. Till slut fick han ett datum som kollegorna antecknade. Först efter veckomötet upptäckte Anna-Karin att tiden Lars fått var på en klämdag senare i vår då i princip alla var lediga. Hon sneglade in i Lars rum. På hans krökta rygg förstod hon att även Lars insett det.

Hur kan en konflikt på jobbet gå så långt att en anställd tar sitt liv? Den frågan försöker journalisten och författaren Elinor Torp finna svar på i sin nya bok ”Jag orkar inte mer”.

Den 10 juni 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv efter att ha känt sig trakasserad av sin arbetsledare under flera månader. Två chefer fälldes för arbetsmiljöbrott i en unik dom i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. I boken har Elinor Torp intervjuat Lars Perssons familj, arbetskamrater och chefer samt andra experter.

– Jag skrev boken för att göra jobbskador på själen synliga. Arbetsmiljöverket har högar med föreskrifter som handlar om skador på kroppen men bara fyra om psyket, säger hon.

Hur kunde det gå så långt i Krokom?

– Arbetsmiljöarbetet övergick blixtsnabbt till att handla om arbetsrätt. I stället för att göra något åt Lasses arbetsmiljö började cheferna hota med varningar och avsked. En annan faktor var att chefer och anställda slutade prata med varandra, säger Elinor Torp.

Att arbetsgivare allt snabbare kopplar in jurister och använder lagar och paragrafer, i stället för att nå lösningar med fack, skyddsombud och företagshälsovård, har enligt Elinor Torp blivit vanligare.

Hon är övertygad om att självmordet hade kunnat undvikas om arbetsgivaren gått mer varsamt fram och till exempel försökt omplacera Lars Persson.

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  för 5 dagar sedan

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  för 6 dagar sedan

Johanna Björck har nytta av sina erfarenheter som döv: ”Jag har utvecklat en förmåga att läsa av folk. Som inspektör kan jag inte bara vara paragrafryttare, jag måste ha empati också.” Foto: Rickard Kilström

”Intelligensen sitter inte i öronen”

Redan som tonåring visste Johanna Björck att hon ville bli miljöinspektör. Men många avrådde henne. Hur skulle en döv klara jobbet? Utmärkt har det visat sig. Men det har funnits hinder på vägen.  för 8 dagar sedan

Foto: Mostphotos

Grön journal för miljö och personal

Det finns miljöcertifieringar inom många olika områden. Men inom vårddokumentation har det saknats. Tills nu.  för 6 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb