×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Po Tidholm: Svenskarna tycks ha blivit Nordens mexikaner

2015-03-06

Tidningen Vision nr 2 2015.

Jag hittar en artikel på nätet med titeln How the Swedes became the Mexicans of the north. Djupt provokativt givetvis. Men det är kanske sant. Svenskarna tycks ha blivit Nordens mexikaner, en riskvillig arbetskraft som jobbar långa timmar med liten eller ingen trygghet. I min egen hemkommun Söderhamn ordnade Arbetsförmedlingen bussresor för ­ungdomar som drog till Norge. Var femte ung person i Oslo är en svensk gästarbetare. Vi har arbetslöshet, de har jobben.

 Sverige och Norge har alltid haft ett spänt förhållande, och fram till väldigt nyligen var det vi som hade det ständiga överläget. Den gamla unionen var aldrig jämlik, och det faktum att Norge ockuperades av Nazityskland och vi tillät trupptransporter gjorde inte saken bättre. Inte ens när Norge hittat olja och sakta men säkert gick om oss ekonomisk hann självbilden med. Vi var ju så duktiga, de var lite efter.

 Kanske är det därför skadeglädjen över den svenska underordningen på arbetsmarknaden varit så stor och frejdig. Norrmännen myser över att äntligen få ha makten i relationen. Ett gäng norrmän har startat ett jeansmärke som heter ”Anti Sweden”.

 I slutet mars är det premiär för Svenskjävel. Bianca Kronlöf spelar huvudrollen i Ronnie Sandahls debutfilm som just gestaltar det ojämna maktförhållandet mellan en ung svensk kvinna och de norrmän hon möter i egenskap av gästarbetare. Hon jobbar på restaurang men skadar sig och blir i stället barnflicka och älskarinna åt restaurangägaren. Det är en sorglig men rätt realistisk gestaltning av de förhållanden som råder.

Rapporter om bristande säkerhet och trygghet har duggat tätt de senaste åren, och det finns en överhängande risk att utnyttjas på norsk arbetsmarknad. Norge var länge landet som belönade gästarbetare i bristyrken med höga löner och stor generositet, nu bjuder man in med armbågen. Bemanningsföretagen håller facken på avstånd och organiseringen är det sådär med.

Den nya situationen är ett bra men deprimerande exempel på hur viktig maktbalansen i relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare faktiskt är, och hur snabbt relationen kan förändras när de ekonomiska förutsättningarna förändras. Med pengarna kommer makten att förändra både självbilden och relationen.

 Men det där om ”nordens mexikaner” var nog en aning tillspetsat. Texten visade sig vara skriven av en skadeglad amerikan.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb