×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      AnnSofi Hedenberg har jobbat tolv år som medicinsk sekreterare. För henne har lönen ökat när hon bytt tjänst och fått nya arbetsuppgifter.

  AnnSofi Hedenberg har jobbat tolv år som medicinsk sekreterare. För henne har lönen ökat när hon bytt tjänst och fått nya arbetsuppgifter.

Svårt få betalt för erfarenhet

2015-03-06

Tidningen Vision nr 2 2015. Liten löneskillnad mellan äldre och yngre

Fakta

”Skicklighet ska betala sig”

– Löneutvecklingen är låg, säger Visions avtalsombudsman Kjell Svahn och konstaterar att även lönespridningen är låg, det vill säga att det inom vissa yrken skiljer lite mellan de högsta och lägsta lönerna.

Hur ska det bli bättre?

– Genom att vi resonerar med arbetsgivarna om att erfarenhet och ökad skicklighet ska betala sig. Man måste dissekera vilka arbetsuppgifter som ska belönas mer än andra, och med konsekvens premiera dem som utför de arbetsuppgifterna. Och ska det ha någon effekt räcker det inte att göra det någon enstaka gång, det måste ske kontinuerligt i fem-sex år.

I de flesta yrken är snittlönerna högst i de åldersgrupper som närmar sig pension.
Men en jämförelse av lönerna i landstingen som Tidningen Vision gjort visar att det kan vara ganska stora skillnader i löneutveckling i olika yrken.

Till exempel är snittlönerna för sjuksköterskor över 60 år drygt 26 procent högre än lönerna för sjuksköterskor under 30 år. Nästan lika stora löneskillnader är det mellan äldre och unga barnmorskor respektive psykologer.

Bland medicinska sekreterare ökar inte lönerna i samma utsträckning med åren. Medi­cinska sekreterare över 60 år har i snitt cirka 3 000 kronor mer i månadslön än kollegerna under 30 år, vilket motsvarar en löneskillnad på cirka 15 procent.

AnnSofi Hedenberg, medicinsk sekreterare på Norrlands universitetssjukhus har jobbat i yrket sedan 2002. Sedan dess har hennes lön ökar från 14 500 till 23 450 kronor.

– När jag började kom jag från en annan bransch och fick gå ned i lön. Så jag började lågt, säger AnnSofi Hedenberg.

Vad tycker du om din löneutveckling?

– För mig har det fungerat även om jag inte tycker att lönen är hög nu heller. Jag har haft bra chefer, har också bytt tjänst några gånger och fått nya arbetsuppgifter. Men det är ju inte alla som trivs med att byta tjänst, man ska kunna ha en löneutveckling i alla fall.

Bland teknikerna i landstingen är skillnaden mellan äldre och yngre ännu mindre, cirka 10 procent. Och det är överhuvudtaget inte de som jobbat längst som har bäst betalt. Både bland drift- och medicintekniker är medianlönerna högst i åldersgruppen 40–50 år.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb