×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Det händer att Shneur Kesselmans släktingar frågar om han skulle åta sig uppdraget som rabbin i Malmö i dag när han vet hur tungt det är. Svaret är nej.

  Det händer att Shneur Kesselmans släktingar frågar om han skulle åta sig uppdraget som rabbin i Malmö i dag när han vet hur tungt det är. Svaret är nej.

”Svårigheterna visar hur mycket vi behövs”

2015-03-06

Tidningen Vision nr 2 2015. Hatet mot judar ökar i Malmö och attentatet mot synagogan i Köpenhamn höjer temperaturen ytterligare. Trots hot, ­trakasserier och glåpord har rabbinen Shneur Kesselman och hans fru bestämt sig för att stanna i staden.

För tio år sedan kom en 25-årig man till Malmö tillsammans med sin fru. Den judiska församlingens nya rabbin såg alla parabolantenner på taken och cyklarna som tycktes svischa fram från alla håll och förundrades. Så gick det inte till i bilstaden Detroit där han kom ifrån.

Då visste Shneur Kesselman ingenting om den antisemitism som slagit rot i hans nya hemstad. Men han skulle snart bli varse. På väg till synagogan ett par veckor efter ankomsten dök en man upp och spottade demonstrativt på gatan precis framför honom.

– Han stirrade på mig aggressivt. Det var uppskakande, en hatfull gest som jag inte alls var beredd på att möta här i Sverige, säger han med sjungande amerikansk brytning.

Det var ingen högoddsare att Shneur Kesselman skulle viga sitt liv åt att leda en judisk församling. Både han och hans fru tillhör Chabad Lubavitch, en ortodox judisk organisation med det uttalade syftet att stärka judars identitet runt om i världen. Inom rörelsen är det vanligt att nygifta par tidigt bestämmer var de ska bo och verka resten av livet.

Kanske drömde han som liten, precis som många andra, om att bli brandman. Han miss­tänker det, men kommer inte riktigt ihåg. Så länge Shneur Kesselman kan minnas är det uppdraget som rabbin i en judisk församling som har hägrat.

– Det är ett stort åtagande man tar på sig, lika stort som att välja livspartner. Det är inget man gör i ett par år för att sedan hitta på något annat.

Att leda församlingen i Malmö är inte bara ett stort, utan också ett farligt, uppdrag har det visat sig. Här har judehatet blivit en oupplöslig del av stadens varumärke. Här anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige, här har gravar skändats, församlingshuset bombhotats och synagogan vandaliserats.

Och den tydligaste måltavlan är Shneur Kesselman, som sticker ut med sin ortodoxa stil. Inte många Malmöbor klär sig som chassidiska judar.

Hot mot honom utgör en ansenlig del av de 137 anmälningar som Malmö-polisen har tagit emot de senaste två åren. Oftast handlar det om hot och glåpord som ”Jävla jude!” och ”Support Hitler!”, men det har också hänt att någon försökt köra på makarna Kesselman.

I höstas utsattes han för två attacker inom ­loppet av bara ett par timmar. En bil passerar när han är på väg till synagogan och en tändare kastas mot honom, på väg från synagogan kommer en annan bil och en glasflaska kastas som krossas mot väggen precis bakom Shneur Kesselman.

– Det kunde ha slutat riktigt illa. Jag kände luftdraget, den var så här nära, säger han måttar ett par centimeter med fingrarna.

Har du funderat på att lämna Malmö?

– Visst är det jobbigt ibland, de flesta ställen skulle vara lättare, men jag och min fru har inte letat efter en karriär som ger bekvämlighet. Svårigheterna visar hur mycket vi behövs här.

– Mina släktingar frågar ibland om jag ska ­
skulle ta det här uppdraget i dag när jag vet hur tungt det är. Mitt svar är nej. Men när vi väl har tagit steget kan vi inte ge upp. Det är för många
som är beroende av oss och om jag ger mig av kommer ingen att ta min plats. Det vet jag bestämt, säger han.

Bilden av den osäkra staden förstärktes 2010 när Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles varnade judar från att besöka Sverige, och i synnerhet Malmö. Överdrivet eller befogat? Risken är att en sådan larmrapport gör att rädslan sprids och församlingsborna flyr, men Shneur Kesselman tycker ändå att varningen var befogad.

– Jag anser att Wiesental-centret gjorde rätt eftersom regeringen och kommunen inte tagit saken på allvar. Då måste vi vara ärliga och berätta för judarna att det finns allvarliga problem i Malmö. 

Det hat som riktas mot judar i Malmö kommer inte främst från nynazister, utan hämtar näring ur konflikten i Mellanöstern. Det blev om inte annat uppenbart i SVT:s Uppdrag gransknings reportage om judehatet i Malmö i januari där bland andra Shneur Kesselman intervjuades. Flera personer i inslaget vittnar om att trakasserierna ökar när ­Israel-Palestina-konflikten blossar upp.

På det stora hela tycker han att det var ett bra program. Budskapet att det är orimligt att judar i Sverige får stå till svars för vad staten Israel gör var kraftfullt och delas förmodligen av de allra flesta. Men Shneur Kesselman påpekar att det är en vansklig retorik som bara frikänner de judar som tydligt tar avstånd från Israel.

– Då utgår man ifrån att en vanlig svensk jude som helt eller delvis stödjer Israels sak förtjänar att lida. Med den logiken blir judarna den grupp som varken har rätt till sina politiska åsikter eller till sin identitet.

Ett par dagar efter vår intervju sker terrordådet i Köpenhamn där två personer mördas, bland annat en församlingsmedlem som stod vakt vid synagogan. Ett spöklikt eko av attentatet i Paris  mot tidningen Charlie Hebdo och en judisk butik och ytterligare en påminnelse om det ökade hotet mot judar.

– Jag blev helt chockad och väldigt ledsen. Många av oss känner till platsen och människorna i Köpenhamn, därför blir det så starkt. Det innebär en upptrappning av den otrygghet som församlingsborna här redan lever i. Många känner att samma sak skulle kunna hända i Malmö, säger Shneur Kesselman.

Vad betyder det här för din församling?

– Vi är redan i en situation där vi sliter hårt både ekonomiskt och personellt för att skydda oss själva. Det enda som kan ge trygghet för församlingen och församlingsborna är en seriös polisinsats som tar situationen på allvar.

Den som vill måla allt i svart har många färgpytsar att ösa ur. Men Shneur Kesselman vill också använda de ljusa färgerna. En hel del positivt har trots allt hänt under senare år som visar att myndigheterna håller på att vakna. Regeringen har bidragit med pengar för att stärka säkerheten i de judiska församlingarna, polisen arbetar mer målmedvetet med hatbrott och Malmö stad ­satsar på utbyte mellan olika trossamfund och utbildar de anställda om antisemitism och islamofobi.

Vad han saknar är fler modiga svenskar. Antagligen är det därför som Shneur Kesselman skiner upp när han berättar om Sofia Nerbrand, ordförande för den liberala tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet, som är den drivande kraften bakom kippavandringarna i Malmö. De har utvecklats till kraftfulla manifestationer där Malmöborna – oavsett politisk färg och religion – står upp tillsammans mot antisemitism och främlingsfientlighet.

– Tänk om fler var som hon! Att några få procent hatar blir lättare att bära om övriga samhället är modigt och vågar ta ställning för tolerans och medmänsklighet. Då skulle vi judar inte känna oss så marginaliserade.  

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb