×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Generationsteatern är mitt uppe i repetitionerna av en ny pjäs som visar vad det kan kosta att bryta mot normer.

  Generationsteatern är mitt uppe i repetitionerna av en ny pjäs som visar vad det kan kosta att bryta mot normer.

Nya broar mellan gammal och ung

2015-03-06

Tidningen Vision nr 2 2015. Ålderssegregationens motståndsrörelse har intagit ­teaterscenen i Göteborg. Generationsteatern är ett av många projekt som vill slå hål på fördomar knutna till ålder. Och potentialen att bygga broar över generations­gränser har aldrig varit större än i dag.

Fakta

Fler projekt i göteborg
Filmfabriken – seniorer och ungdomar får en filmutbildning och tillgång till ett medielabb.

Pedagogisk trädgård – elever
och seniorer träffas och odlar.

Göteborgs konstmuseum – här träffas ungdomar och seniorer en gång i månaden för att gå på föreläsningar, samtala om konst. 

Äldreboenden – förskolebarn och äldre träffas för att spela spel, sjunga och göra utflykter.

Junior vs senior på TV

Nyligen var det premiär för SVT:s nya realitysatsning Under samma tak. Fem pensionärer och fem ungdomar ska bo tillsammans och göra upp med sina fördomar om varandras generationer. Stillsamt eller vilda konflikter? Det återstår att se.

Ålderssegregationens motståndsrörelse har intagit ­teaterscenen i Göteborg. Generationsteatern är ett av många projekt som vill slå hål på fördomar knutna
till ålder. Och potentialen att bygga broar över generations­gränser har aldrig varit större än i dag.

Bondesamhällets produktionsgemenskap där olika generationer levde tillsammans är ett minne blott. Då hade alla, oavsett ålder, en roll att spela i det dagliga arbetet. I dag uppstår en liknande gemenskap mest på släktmiddagar för de flesta av oss. För hur många vänner har vi egentligen som tillhör en annan generation än vår egen? Vår åldersuppdelade tillvaro är en av välfärdssamhällets baksidor, menar Zsolt Szanto som är hjärnan bakom en stor satsning på att föra samman generationer i Göteborgsstadsdelen Centrum.

– Som samhället är uppbyggt i dag kan olika generationer leva så gott som utan kontakt med varandra vilket får fördomarna att gro. Vi inbillar oss att vi inte behöver varandras kunskaper och erfarenheter längre men jag tror att det är precis tvärt om, säger Zsolt Szanto.

Därför drog han igång projektet Generationsmöten 2011, med stöd av Statens kulturråd. I dag finns ett 30-tal olika aktiviteter och nu ska de bli en permanent del av verksamheten i stadsdelen.

– Vi är mäkta stolta över detta! Jag vill visa andra kommuner att det går att genomföra och låta en sådan här satsning leva vidare, säger Zsolt Szanto.

För att lyckas bör man dock inte bara blicka bakåt. Förr var de äldre självklara auktoriteter som lärde de yngre hur saker och ting skulle gå till. Den respekten var inte bara av godo utan skapade också en distans som det inte finns mycket kvar av i dag. De yngre underordnar sig inte längre och de äldre är mindre intresserade av att axla den auktoritära rollen, menar Ove Sernhede, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

– Från 40-talisterna, den första ungdomsgenerationen, fram till i dag står identitetssökande i fokus för alla och det upphör inte med åren. Unga och gamla har aldrig haft så stora möjligheter att mötas på lika villkor som i dag eftersom de flesta delar samma livsvärld. Så föreställningen om att det blivit svårare att mötas över generationsgränserna är delvis en myt, säger Ove Sernhede.

Det gäller dock att ta till vara på möjligheten till ett ömsesidigt utbyte där vi lär oss om, av och med varandra. Kulturaktiviteter är ett tacksamt område för detta ändamål. I Generationsteaterns regi samlas personer med en passion för skådespeleri. Det gemensamma intresset gör åldersspannet på närmare 60 år oväsentligt. I alla fall numera.

– Alla inblandade var något skeptiska när vi föreslog att vi skulle föra samman teatergruppen för seniorer med före detta elever från fritidsledarutbildningen på Göteborgs folkhögskola men nu vill ingen dela på grupperna igen. Vi har utmanat våra egna såväl som teaterbesökarnas fördomar genom våra teateruppsättningar, säger manusförfattaren Jeanette Forslund.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb