Logga ut hjärnan på semestern | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Illustration: Team Hawaii.

  Illustration: Team Hawaii.

Logga ut hjärnan på semestern

2015-06-11

Tidningen Vision nr 4 2015. De smarta telefonerna och möjligheten att jobba på distans gör att arbete och fritid flyter ihop, även under semestern. Men experterna varnar för att vara alltför tillgänglig – den som vill hålla i längden måste lära sig att sätta gränser och gärna vara lite ”smartlat”.

Fakta

Så sätter du gränser

Fundera kring hur tillgänglig du vill vara under semestern. Tänk på att det inte är att rekommendera att ständigt vara nåbar om du ska orka jobba ända fram till pensionen.

Berätta för din arbetsgivare hur och när du kan bli nådd under semestern. Till exempel att du lyssnar av telefonsvararen på din tjänstemobil och kollar av viktiga mejl någon gång varje eftermiddag.

Skaffa en privatmobil, så att du inte kan se om du fått några jobbmejl.

Vägra känna skuld för att du vilar upp dig under semestern!

Källa: Tomas Danielsson, beteendevetare och författare

Har du funderat på hur du ska göra under semestern i sommar? Kommer du att kolla jobbmejlen från badstranden och svara på jobbsamtal i hängmattan? Har du inte bestämt dig för hur du vill ha det är det en bra idé att göra det nu – annars är risken stor att det blir någon annan som bestämmer hur tillgänglig du ska vara under semestern. Till exempel verksamhetens behov, eller din chef. Att ständigt och jämt vara tillgänglig är inte bra för hälsan, menar beteendevetaren och författaren Tomas Danielsson, även kallad ”stressdoktorn”.

– Hjärnan behöver få logga ut helt och hållet för att kunna återhämta sig, fortsätta vara kreativ och hålla på sikt. För att undvika skadlig hjärnstress och göra sommaren till en ordentlig vilopaus är det viktigt att inte ständigt kunna bli nådd. Hjärnan klarar nämligen inte av att själv sätta gränser.

Hjärnan kan inte heller göra flera saker samtidigt. Att umgås med familjen samtidigt som man kollar mejlen och uppdaterar sin status på sociala medier, är därför inget att rekommendera.

– I somras såg jag en mamma som stod i kön till glasskiosken och var helt uppslukad av sin mobil. Barnen fick skrika till henne när det var deras tur: ”Mamma, vill du ha någon glass eller inte?” Man blir helt förfärad, jag tycker att föräldrar ska vara i nuet och bygga sandslott med sina barn, säger Tomas Danielsson. 

Det gränslösa arbetslivet är en tickande bomb som på sikt riskerar folkhälsan för flera generationer, anser Tomas Danielsson.

– Många sitter till exempel mellan klockan 22 och 23:30 och färdigställer dokument, eftersom dagen efter består av en massa möten och man inte tycker att man hinner med annars.  Det leder till att var och varannan har problem med spänningar i nacke och axlar, yrsel, sömn och magproblem. Det är också vanligt att få relationsproblem som en följd av de aggressioner som stressen skapar.

Tomas Danielsson råder alla att säga till arbetsgivaren: ni kan ringa till min tjänstemobil om det är något mycket viktigt, jag kommer att lyssna av telefonsvararen någon gång varje eftermiddag och läsa mejl, men bara mejl där ämnesraden är skriven med VERSALER och jag kommer bara att svara på akuta mejl.

Hjärnan har stor nytta av att slippa ta beslut och att få göra sig fri från ”snuttifieringssjukan”. För att klara det gäller det att ha självdisciplin och att våga vara smartlat, konstaterar Tomas Danielsson.

– Den som är smartlat vägrar känna skuld för att man tar fikarast och vilar upp sig under semestern.

Vad tycker du, vill du kolla mejl och telefon på semestern? Gå in och diskutera på Vision debatt: "För oss betyder semester att vara ledig"

Tidningen Visions Facebooksida har faktarutan med råd diskuterats, och där publicerade redaktionen en ny, reviderad version.

 

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  för 5 dagar sedan

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  för 6 dagar sedan

Johanna Björck har nytta av sina erfarenheter som döv: ”Jag har utvecklat en förmåga att läsa av folk. Som inspektör kan jag inte bara vara paragrafryttare, jag måste ha empati också.” Foto: Rickard Kilström

”Intelligensen sitter inte i öronen”

Redan som tonåring visste Johanna Björck att hon ville bli miljöinspektör. Men många avrådde henne. Hur skulle en döv klara jobbet? Utmärkt har det visat sig. Men det har funnits hinder på vägen.  för 8 dagar sedan

Foto: Mostphotos

Grön journal för miljö och personal

Det finns miljöcertifieringar inom många olika områden. Men inom vårddokumentation har det saknats. Tills nu.  för 6 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb