×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Glasklart är det nya svarta

2015-01-30

Tidningen Vision nr 1 2015. Snart är kommunhuset i form av en tegelkoloss fylld av pyttesmå kontorsrum ett minne blott. De nya kommunhus som byggs ska vara öppna, inbjudande och miljövänliga. Men frågan är hur det är att jobba i dem?

Fakta

Tre moderna kommunhus

Stadshuset i Södertälje blev klart i september 2008. Här jobbar 450 personer. Huset ska vara tillgängligt även för personer med funktionshinder och har därför exempelvis skyltar med punktskrift och speciella larmdon för hörselskadade.

Kristallen i Lund stod klart i maj 2014. Här jobbar 500 personer. Max 40 kilowattimmar per kvadratmeter och år ska det gå åt för att värma huset, vilket är hälften av den förbrukning Boverket kräver.

Kristallen i Kiruna ska vara klart juni 2017. Här ska 180 personer jobba. Huset ska även fungera som konsthall och länsmuseet kommer att bli en del av kommunhuset.

Det saknas inte visioner för vilken roll och vilket intryck de nybyggda kommunhusen ska ge besökaren. Ord som inbjudande, flexibelt och hållbart är flitigt förekommande när kommunerna sätter upp mål för hur man vill att kommunhusen ska uppfattas av medborgare och anställda. Södertälje är en av de kommuner som ganska nyligen byggt nytt. Petra Karlsson Ekström, som då var kommunens projektledare, berättar att öppenhet och tillgänglighet var viktiga ledord under processen.

– Öppenhet och transparens i arkitekturen ska symbolisera hur demokratin i Sverige fungerar. Därför har sessionssalen där fullmäktige möts en framträdande plats i stadshuset, säger hon.

Tanken med de många glaspartierna i byggnaden är att ge besökaren en upplevelse av ett öppet hus dit allmänheten har tillträde. Samtidigt måste huset vara säkert. Lösningen på det blev att det går att se in till alla våningar, men inte att komma in till alla utan passerkort.

 

Även inför bygget av kommunhuset Kristallen i Lund var tillgängligheten grundpelare för utformningen av huset. De stora glaspartierna i väster och söder öppnar mot parken där kommunhuset ligger och ska göra att besökarna känner sig välkomna. Kristallen är också ett hus där miljötänket ligger långt framme.

– Kraven på att energiförbrukningen
ska vara låg i huset är högt ställda. Huset ska vara en förebild miljömässigt, säger Inga Hallén, stadsbyggnadsdirektör i Lunds kommun.

Huset värms upp och kyls ner med hjälp av jordvärme, har solceller på taket, ledbelysning och snålspolande kranar. Dessutom finns en terrass med gräs, blåklockor och andra ängsblommor som suger upp regnvatten och svalkar huset under heta sommardagar.

Men de öppna lokalerna har även  lett till problem med överhörning från socialförvaltningen till utrymmen som allmänheten har tillgång till. Något som lett till en Lex Sarah-anmälan,  lokalerna ska därför nu ses över.

–Det är ett häftigt hus, men öppenheten leder till problem. Just nu är inte det här det stora problemet, utan att det är så kallt i huset att folk sitter med torgvantar och extra koftor på, säger Anna Nilsson, ordförande i Visions Lundaavdelning.

 

I Kiruna är det snart dags att sätta planerna för ett nytt kommunhus med samma namn, Kristallen, i verket.

– Man ska mötas av rymd och det ska vara en varm och avslappnad miljö, säger kultursekreterare Lennart Lantto.

Tanken är också att kultur och konst även i framtiden ska få en framträdande plats i kommunhuset.

– Poängen är att locka även icke kultur- och konstintresserade personer att titta på konst. Själv tror jag stenhårt på idén att kombinera stadshuset med något annat och vad är väl bättre än ett konstmuseum, säger han.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb