×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Skarpt läge för vita jobb

2015-02-09

Tidningen Vision nr 1 2015. Fackets kontroller ska avslöja oschyssta villkor hos entreprenörer och underleverantörer till Malmö stad.

Fakta

Schyst upphandling på tre ben

  • Vita jobb – Krav på att entreprenörens anställda jobbar under samma villkor som branschens gällande kollektivavtal.
  • Hållbar upphandling – Krav på att inköpta produkter uppfyller miljö- och etiska krav. Till exempel att skolmat ska vara ekologisk, och att arbetare i länder som tillverkar IT-utrustning, arbetskläder och annat som köps in har bra villkor.
  • Sociala villkor – Krav på att entreprenören erbjuder jobb eller praktikplatser till arbets­sökande.

I Malmö gick startskottet redan i november. Modellen där man ställer krav på att entreprenörer och underleverantörer ska ha villkor i enlighet med kollektivavtalen prövades i ett projekt i fjol. Därefter har upphandlarna fått utbildning och särskilda kontraktsvillkor har tagits fram för nio olika branscher.

Fackens roll är att som obetalda konsulter för Malmö stad göra arbetsplatsbesök, kontrollera att villkoren följs när det gäller anställningar, löner, skatter och avgifter, och rapportera till kommunen om de upptäcker brister.

– Då ska upphandlaren agera och ta upp avvikelserna med leverantören. Är det avtalsbrott kan upphandlaren häva avtalet, säger Emma Johansson, projektledare för Vita jobb i Malmö.

Fördelen med fackliga företrädare som kontrollanter är att de kan kollektivavtalen bäst, konstaterar Emma Johansson. Men utvärderingen av pilotprojektet visar att kontrollanterna upplevde att det kunde vara känsligt att gå in på arbetsplatser på uppdrag av Malmö stad men med id-brickor som visar att de kommer från facket. Därtill har det gnisslat lite i relationen med kommunen.

– Man agerade inte snabbt när facken rapporterade om att en leverantör inte betalade sociala avgifter. Jag hoppas det blir bättre nu när modellen ska tillämpas i större skala, säger Emma Johansson.

I Stockholm är det andra gången gillt. Det var Socialdemokraterna i Stockholms stad som skapade modellen och hann testa den under en kort period innan man förlorade makten i stadshuset 2006. Nu styr S igen tillsammans med V och MP och Vita Jobb-
modellen ska återinföras under 2015.

Liksom i Malmö startar man tillsammans med LO-facken. Men det finns tankar om att även få med Vision och andra TCO-förbund.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb