×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • "Att sitta centralt i organisationen är en förutsättning för att kunna jobba strategiskt med att utveckla anhörigstödet", säger Anneli Ritter, anhörig­konsulent i Salems kommun. Foto: Martina Holmberg.

  "Att sitta centralt i organisationen är en förutsättning för att kunna jobba strategiskt med att utveckla anhörigstödet", säger Anneli Ritter, anhörig­konsulent i Salems kommun. Foto: Martina Holmberg.

Otydlig roll i ungt yrke

2015-02-02

Tidningen Vision nr 1 2015. För första gången har en kartläggning gjorts av anhörigkonsulenternas arbete. Den visar att förutsättningarna är mycket olika i kommunerna.

Fakta

Vem är anhörigkonsulenten?

 • 48 procent av de som samordnar anhörigarbetet har titeln anhörigkonsulent. Andra titlar är anhörigstödjare, anhörigsamordnare, anhörigkonsult, anhörigombud och anhörigpedagog.
 • 95 procent är kvinnor.
 • 69 procent är över 50 år.
 • 40 procent har gått socionomutbildningen eller sociala omsorgsprogrammet.
 • 64 procent har haft sin nuvarande tjänst i mindre än fem år.
 • 67 procent upplever att de har mandat att fatta beslut om utformningen av anhörigstödet.
 • 67 procent upplever att det finns ekonomiska begränsningar som påverkar möjligheten att göra ett bra arbete.
 • 19 procent vet inte vad deras chef förväntar sig av dem.

Källa: NKS:s rapport Anhörig­konsulentens arbete och yrkesroll.

– Det här är ett ganska nytt yrke och det tar tid att bygga upp ett bra anhörigstöd. Därför är det viktigt att vi lär av varandra genom olika nätverk, så att vi inte är nybörjare hur länge som helst, säger Anneli Ritter, anhörigkonsulent i Salems kommun.

Med bantningen av äldreomsorgen under senare decennier har ett ökat ansvar lagts på de närståendes axlar. Sedan 1999 har staten satsat närmare två miljarder kronor för att kommunerna tillsammans med frivilligorganisationer ska utveckla stödet. I dag har cirka 250 av landets 290 kommuner en eller flera personer anställda som samordnar stödet till anhöriga.

Nu har en första kartläggning gjorts av yrket (360 konsulenter har svarat på en webbenkät) och det en disparat kår som träder fram.

– De som arbetar med anhörigstöd i kommunerna har väldigt olika förutsättningar. En del jobbar heltid och har flera kolleger, andra jobbar 20 procent med anhörigstödet och förväntas göra ungefär samma saker, säger Marianne Winqvist, forskare på Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, NKA.

Där framgår också att yrkeskåren inte fullt ut har hittat sin plats i den kommunala organisationen. Två tredjedelar som svarat på enkäten känner sig isolerade i sitt arbete.

Anneli Ritter känner igen sig. Tidigare var hon anhörigkonsulent i Södertälje och var under en tid placerad på ett anhörigcenter.

– Vi saknade närheten till de andra verksamheterna. Det gjorde det svårare att nå ut med anhörigstödet. I dag arbetar jag direkt under socialchefen och är nära både beställare och utförare. Att sitta centralt är en förutsättning för att kunna jobba strategiskt med att utveckla anhörigstödet, säger hon.

Marianne Winqvist konstaterar att det handlar om ett ungt yrke, som befinner sig i början av sin professionaliseringsprocess. För att utvecklas ytterligare måste kommunledningarna sätta ned foten och bestämma vilket slags anhörigstöd de vill ha.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb