×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stress så in i Norden

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Det är mer stress och tidspress på jobbet i Sverige än i andra länder i Europa. Föga tröst då att vi är bäst på att göra handlingsplaner för att motverka just stress och tidspress.

Det visar en undersökning från Europeiska arbetsmiljöbyrån om hur olika företag och organisationer i Europa hanterar arbetsmiljöfrågor. Efter att ha intervjuat chefer och skyddsombud på 50 000 arbetsplatser står det klart att de största riskerna stavas stress, belastningsbesvär och hot och våld.

Skillnaderna mellan länderna är stora. I Turkiet svarar till exempel bara 15 procent av arbetsplatserna att tidspress är ett arbetsmiljöproblem, i Litauen 16 procent.

Länderna i norra Europa sticker ut ordentligt i undersökningen. I Sverige och Finland är siffran 74 procent, i Danmark 73 procent och i Norge och på Island 71 procent.

– Egentligen finns ingen forskning som förklarar varför de nordiska länderna ligger så högt. Det kan bero på våra slimmade organisationer inom till exempel skola och omsorg. Det är också möjligt att vi har Martin Luther på axeln här uppe och pressar oss själva hårdare än andra, säger Mats Ryderheim, på Arbetsmiljöverkets internationella avdelning.

Svenska arbetsgivare ligger dock i topp när det gäller att upprätta handlingsplaner som ska förebygga arbetsrelaterad stress.

Hur ska man tolka det? Har handlingsplaner ingen effekt för hälsan?

– Visst ser det märkligt ut. Förklaringen är nog att det inte räcker med ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Om den som larmar om brister i arbetsmiljön får beskedet från överordnad chef och politiker att ”du måste hålla budget”, då hjälper inga handlingsplaner i världen, säger Mats Ryderheim.

Undersökningen bland de europeiska arbetsplatserna visar att problem med stress är vanligast inom utbildning, hälso- och sjukvård och socialt arbete. Minst vanligt är det inom jordbruk, skogsbruk, fiske och tillverkning.

Stress är dock inte det vanligaste arbetsmiljöproblemet. Att hantera svåra kunder, medborgare, patienter, elever och liknande är den största riskfaktorn. Därefter kommer faktorer som kan leda till olika typer av belastningsbesvär.

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb