×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Po Tidholm är journalist och författare 
till boken Norrland.

    Po Tidholm är journalist och författare till boken Norrland.

En tillflyktsort för den urbana medelklassen

2015-12-01

Tidningen Vision nr 8 2015. Sista ordet med Po Tidholm

Pajala har sjunkit ned i mörkret igen. Kommunen har sorg, befolkningen är stukad.

Efter år av nedgång dök det upp ett gruvbolag som ville satsa. Malmpriset steg mot oanade höjder och allt målades i granna färger. Northland-gruvan byggdes och kommunen investerade stort i infrastruktur och bostäder. I två år höll det, sedan slutade allt med konkurs, en av de största i Sverige någonsin.

Jag åker ut till gruvområdet. Snön faller, det är tyst och nedsläckt. Någon lokal förmåga har tagit med sig vit färg och målat över ett par bokstäver på skyltarna vid stora vägen. ”NO LAND” står det numera på dem.

Nu tvingas kommunens politiker till besparingar och byskolorna i Junosuando och Tärendö är hotade till förmån för skolorna i Pajala centralort.

De satsade allt på gruvan. Och nu tänker de göra ett misstag till.

Jag tror inte på de norrländska centralorterna, ni vet de där som skapades under femtio- och sextiotalen där landsbygdsbon skulle bo som i Bredäng, i låga hyreshus med närhet till vårdcentralen, Konsum och skolan. Jag tror inte att de som i morgon väljer bort de urbana miljöernas valfrihet, kulturutbud och shoppingmöjligheter gör det för att bo i förortsliknande centrum mitt i skogslandet. Jag tror att vi kommer behöva administrera vår service och välfärd på ett annat sätt i framtiden.

Jag tror att det som kommer att skapa tillväxt i inlandet är den urbana, internationella medelklassens konsumtion, och att det kommer vara inlandsbornas förmåga att förstå vad storstadsmänniskan vill ha som blir avgörande för om inlandet ska överleva.

Råvarunäringarna kommer att finnas kvar, men minska ytterligare i betydelse. I stället kommer inlandet bli urbanitetens spegel; en tillflyktsort där tillgången till tystnad, kyla, snö, autentiska miljöer och avstånd kommer att vara det som lockar. Våra inlandskommuner måste alltså ställa om inför detta.

De måste försöka komma på hur man administrerar service på stora ytor till de företag som servar den urbana medelklassen och de som jobbar i turistnäringen. För någon vanlig hederlig gammal breddning av skattebasen, i form av nya företag eller personer som snällt flyttar in i vakanta kommunala bostäder – den kommer inte att ske.

Det behövs en ny analys, och Pajala är ett närmast övertydligt exempel på det.

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb