×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      I dag läser Christine Palmquist Hemborg en masterutbildning i ledarskap på halvfart. ”Det är många i gruppen som jobbar och det är kul att ha kontakt med arbetslivet”, säger hon. Foto: Lasse Nilsson

  I dag läser Christine Palmquist Hemborg en masterutbildning i ledarskap på halvfart. ”Det är många i gruppen som jobbar och det är kul att ha kontakt med arbetslivet”, säger hon. Foto: Lasse Nilsson

 • 
      Christine Palmquist Hemborg uppmanar alla som drabbats att begära prövning hos Försäkringskassan. ”Jag har inte tragglat med det här ensam, jag har fått hjälp av Visions ombud och jurister”, säger hon.
 Foto: Rickard Kilström

  Christine Palmquist Hemborg uppmanar alla som drabbats att begära prövning hos Försäkringskassan. ”Jag har inte tragglat med det här ensam, jag har fått hjälp av Visions ombud och jurister”, säger hon. Foto: Rickard Kilström

Christine fick stroke av jobbet

2015-12-03

Tidningen Vision nr 8 2015. Christine Palmquist Hemborg var klar med en omorganisation hon jobbat med dag och natt. Då slog stroken till. Nu är den godkänd som arbetsskada.

Fakta

Christine Palmquist Hemborg

Ålder: 65 år.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Yrke: Pensionär, fd socialchef.

Familj: Man och vuxen son.

Fritidsintressen: Teater, musik och umgås med barnbarnen.

– I efterhand inser jag ju att min arbetssituation var helt vansinnig, säger hon.

Christine Palmquist Hemborg fick jobbet som socialchef i Gävle i augusti 2008. Hon har lång erfarenhet som chef och är expert på att driva igenom förändringar på problemtyngda arbetsplatser.

Varken ledningen eller strukturen fungerade och pengarna flödade utan ordentlig kontroll. Christine jobbade stenhårt för att få skutan på rätt kurs.

– Jag tänkte att det skulle bli hårt arbete i ett år. Men då kom nådastöten när vi snabbt skulle genomföra kraftiga besparingar.

Förslag på neddragningar och nedläggningar skulle fram på nio veckor. Oron var stor bland anställda och brukare. Utan fungerade ledning fick Christine dra ett enormt lass och jobbade 80 timmar i veckan. De sista dygnen innan deadline sov hon nästan ingenting.

En torsdag i maj var det klart. Alla var nöjda och när Christine satt på tåget hem till Stockholm kände hon att hon hade lyckats.

På måndag morgon kände hon direkt att något var fel. Högra sidan och kinden var bortdomnad. När det spred sig kom den riktiga rädslan. Hon måste till sjukhus direkt.

– Det var ingen tvekan om att det berodde på jobbet, jag har lågt blodtryck, röker inte och läkarna hittade inga medicinska orsaker till stroke. Jag skrev en arbetsskadeanmälan direkt när jag kom ut från sjukhuset, säger hon.

Hon begärde också att Försäkringskassan skulle pröva om skadan berodde på jobbet för att kunna få livränta. Men hon fick avslag eftersom det ännu inte var fastställt om skadan var varaktig.

Christine var sjukskriven med sjukpenning och gick på rehabilitering i nästan ett år. Hon fick bland annat lära sig sova. Med tiden förstod hon att hon inte skulle kunna jobba som chef igen.

Just då hade kommunen en omställningslösning som innebar att alla som fyllt 60 år fick behålla en del av lönen i två år om man sade upp sig. Christine nappade.

När de två åren närmade sig slutet gick hon till husläkaren som skrev ett intyg på att skadan var bestående till 50 procent. Men när hon åter försökte få arbetsskadan godkänd fick hon avslag igen. Försäkringskassan hävdade att arbetsbördan var självpåtagen.  Som chef borde hon ha insett vad hon gav sig in på.

– Det retade upp mig väldigt. Hur skulle jag kunna veta exakt vad jag gav mig in i? Jag kunde inte veta att vi plötsligt skulle få en jättebesparing.

Samtidigt hade Vision skickat hennes ärende till juristerna på LO/TCO Rättsskydd som såg att det fanns en bra chans att driva fallet mot Försäkringskassan. Facket tipsade också om Centrum för arbets- och miljömedicin för en grundlig utredning. Efter ett halvår kom läkarna fram till att hennes stroke sannolikt berodde på jobbet. Försäkringskassan godkände arbetsskadan direkt och hon fick livränta som extra ersättning utöver sjukersättningen.

Christine, som nyligen fyllde 65, hade 100 procent livränta fram till pensionen och fick maxbeloppet på 27 800 kronor i månaden. Det är långt från lönen på 60 000 kronor hon hade. Eventuellt kan hon få utfyllnad från AFA försäkring upp till hela lönen retroaktivt men det är ännu inte avgjort.

Hon uppmanar alla som råkar ut för en arbetsskada att få den prövad hos Försäkringskassan.

– Det är synd att många struntar i det. Visst tog det lång tid men jag har fått hjälp av fackets ombud och jurister.

Att anmäla är också viktig för att brister i arbetsmiljön ska uppmärksammas. Hon tänker särskilt på kvinnliga chefer inom vården.

– De är oerhört utsatta. Det är en väldigt svår balansgång att göra politiker, brukare och anställda nöjda. Jag känner flera som råkat illa ut.

Läs också: Se över ditt skyddsnät

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb