×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Diakonen Helena Ask i Huskvarna församling har matlagningsgrupp för daglediga. Men hon säger att akuta insatser tar alltmer av hennes arbetstid och att stressen har ökat. Foto: Kajsa Juslin

  Diakonen Helena Ask i Huskvarna församling har matlagningsgrupp för daglediga. Men hon säger att akuta insatser tar alltmer av hennes arbetstid och att stressen har ökat. Foto: Kajsa Juslin

Allt tuffare för diakoner

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Åtta av tio diakoner har fått mer att göra på jobbet under de sista två åren. Över hälften anser att det beror på nedskärningar inom socialtjänsten.

”Behoven från asylsökande, emigranter och ekonomiskt behövande stiger hela tiden”, ”fler människor söker hjälp i kyrkan” och ”vi är för få diakoner i förhållande till behoven”. Så säger några av de drygt 100 diakoner som har svarat på Visions undersökning om sin arbetssituation. 

Under det senaste året har det kommit flera rapporter om en allt mer pressad arbetssituation för diakoner i Svenska kyrkan. Trycket har ökat på hela den sociala sektorn med allt fler EU-migranter och asylsökande flyktingar.

Helena Ask är diakon i Öxnehagakyrkan i Huskvarna. Hon känner att jobbet har blivit betydligt tuffare de senaste åren.

– Det känns att många i samhället mår dåligt. Det finns massor av behov så man måste alltid välja bort någon grupp. Jag skulle till exempel vilja jobba mer på våra äldreboenden men det dyker nästan alltid upp något annat som måste göras, säger hon.

Helena Ask tror att de ökande behoven beror på att pressen och isoleringen ökar i samhället. Väntetiderna inom socialtjänsten och psykiatrin är långa. Hon säger att församlingens diakonala arbete är väl känt och därför är det många som vänder sig till henne och hennes kolleger.

Helena Ask berättar som exempel att hon nyligen tog upp en gammal kontakt med en person och upptäckte att hon har haft det väldigt jobbigt under en tid.

– Jag såg att hon hade behövt stöd, men det är svårt att hinna med det långsiktiga och förebyggande, det som tar mer tid är det akuta.

Vad skulle du vilja ha för att få en bättre arbetssituation?

– Mer resurser främst i form av ideella medarbetare  men även anställd personal, säger hon.

Matteus Canevall, ombudsman på Vision med ansvar för Svenska kyrkan, säger att det är dags att arbetsgivarna uppmärksammar diakonernas arbetssituation och arbetsmiljö.

– Många av Visions medlemmar som är diakoner gör en mycket viktig insats, för att de ska orka fortsätta behöver arbetet ske under rimliga villkor, säger han.

Bo Engervall, förhandlingschef i Svenska kyrkans förhandlingsorganisation, säger att arbetsgivarna har uppmärksammat diakonernas ansträngda situation.

– Ja, speciellt när det gäller flyktingarbetet har vi sett det. Där är ju diakonerna särskilt utsatta. Vi har gått ut med olika rekommendationer till församlingarna om hur de ska förhålla sig till den nya arbetsuppgiften. Det har varit tufft även tidigare men nu gäller det att prioritera och lägga andra saker år sidan. Det är vårt viktigaste budskap.

Bo Engervall har inte fått några signaler om att församlingarna försöker rekrytera nya diakoner just nu. De som söker personal rapporterar att det är svårt att få tag på kvalificerade diakoner. På längre sikt tror Bo Engervall dock att det kan bli aktuellt att anställa fler.

– Då gäller det att göra yrket mer attraktivt. Det kan handla om att se över löneläget och se till att det blir en rimlig arbetsbelastning, säger han.

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb