×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • En bra lovverksamhet för barn och unga ska vara gratis, öppen för alla och inte kräva några förkunskaper, tycker Louise Nilsson, föreningssekreterare i Malmö stad. FOTO: DANIEL EKBLADH

    En bra lovverksamhet för barn och unga ska vara gratis, öppen för alla och inte kräva några förkunskaper, tycker Louise Nilsson, föreningssekreterare i Malmö stad. FOTO: DANIEL EKBLADH

Louise riggar för roligare fritid

2015-04-24

Hon diskuterar jämställdhetsbidrag med brottarklubben och fixar prova på-aktiviteter till ­tusentals unga i Malmö. Louise Nilsson är föreningssekreterare i Årets föreningsvänligaste kommun.

Fakta

ABC om föreningslivet i Malmö

556 föreningar får stöd från Malmö stad. Därav är 267 idrottsföreningar, 129 kulturföreningar, 30 handikapp/patientföreningar, 26 är pensionärsföreningar och 22 hobbyföreningar.

Det totala årliga stödet till dessa föreningar var 2013 drygt 77 miljoner kronor.

Fritidsförvaltningen ansvarar för evenemang i stadens egna anläggningar. Nyligen arrangerade man VM i ishockey för damer.

– Mindre levande! Det är det första jag kommer att tänka på. De skapar en mer levande stad med stort utbud och stärker gemenskapen, svarar Louise Nilsson på frågan vad Malmö skulle vara utan alla sina föreningar.

Föreningslivet blomstrar i landets tredje största stad. På något annat sätt kan man knappast beskriva förutsättningarna för Malmöborna att hitta passande aktiviteter på fritiden, både på elit- och breddnivå. Uppmärksammade arrangemang, som till exempel Handbolls-VM, har också satt Malmö på evenemangskartan.

De nästan 600 föreningar som får stöd av kommunen delar på 77 miljoner kronor. Därmed är Malmö en av de kommuner som satsar mest på att stötta det lokala förenings- och idrottslivet.

Här har man både nolltaxa för lokalerna, ett 90-tal bidrag till konsulenter som stöttar föreningarna administrativt och lönebidragsstöd till tränare som möjliggör cirka 300 anställningar i stadens olika föreningar.

– Vi bjuder på det för vi tycker att föreningslivet och idrotten är så viktig. Väldigt få föreningar skulle kunna finanisera sin verksamhet fullt ut. Stödet från kommunen är helt avgörande, konstaterar Bo Sjöström, fritidsdirektör i Malmö stad.

Nu har man också prisats för sitt stöd till stadens ideella föreningsliv. Den nationella organisationen Sveriges föreningar har bland 43 nominerade kommuner utsett Malmö till Årets föreningsvänligaste kommun 2014.

– Det är klart att det är stort för oss. Utmärkelsen gör att andra kommuner kanske blir nyfikna på hur vi jobbar och det markerar också för föreningslivet här att den satsning vi gör är om inte unik så i alla fall väldigt generös, säger Bo Sjöström.

I rummet bredvid honom i fritidsförvaltningens lokaler på Henrik Smithsgatan i centrala Malmö sitter föreningssekreterare Louise Nilsson. Hon handlägger olika bidrag, men det betyder inte att hon bara betalar ut pengar.

– Nej, jag diskuterar också med föreningarna och hjälper till med att utveckla deras projektidéer. Om till exempel en brottarklubb söker jämställdhetsbidrag för en riktad satsning, pratar vi inte bara om hur just den riktade satsningen ska se ut utan också exempelvis om föreningens värdegrund, hur gemenskapen ser ut i föreningen och hur man marknadsför sig själva, berättar hon.

Att hyvla ner trösklarna och öka tillgängligheten till de olika aktiviteterna är en viktig del i kommunens strategi. "Spontan i stan" är en satsning där barn och ungdomar ett par dagar i veckan kan delta i allt från rullskridskosporten roller derby och futsal (inomhusfotboll) till kampsport och ridning utan att behöva föranmäla sig och utan krav på medlemsavgift eller medlemskap.

– Tanken är att man inte ska behöva binda sig, utan kunna utforska olika aktiviteter och hitta något som passar, säger Louise Nilsson.

Skolloven är en annan bra möjlighet för föreningarna att hitta nya entusiaster. Louise Nilsson är projektledare för de aktiviteter som Malmös unga har möjlighet att testa under februarilov, sommarlov och höstlov.

Hur ska en bra lovverksamhet vara för att få bidrag?

– Den ska vara gratis och öppen för nya deltagare och inte kräva några särskilda förkunskaper. Det ska vara möjligt att pröva på något som man aldrig gjort tidigare.

Lovverksamheten är ett bra exempel på föreningarnas betydelse för en stad som Malmö, tycker Louise Nilsson. Under februarilovet nyligen bjöd ett 70-tal föreningar på ett smörgåsbord av aktiviteter som lockade flera tusen barn och unga.

– Det programmet hade aldrig blivit av utan föreningslivet. Den ideella kraften är helt unik, den kan inte köpas in att ett privat företag, säger hon.

Att Malmö nu prisas beror inte bara på att här finns många livaktiga föreningar och att kommunen satsar stora summor på nolltaxa för lokaler och lönebidragsstöd. Utan kanske främst på att man här ser föreningslivet som ett verktyg för skapa ett "jämlikt, jämställt och rättvist samhälle", som det står i prismotiveringen.

När man insåg att traditionellt manliga sporter som fotboll och ishockey hade bättre förutsättningar vad gäller lokaler och träningstider än traditionellt kvinnliga sporter som ridning och gymnastik, bestämde man sig för att göra någonting åt det.

– Under senare år har vi jobbat hårt med att fördela resurserna mer jämställt. Vi har haft en dialog med de föreningarna och kommunen har tagit över två ridanläggningar, bygger en ny just nu och planerar en fjärde, berättar Louise Nilsson.

Att bryta de socioekonomiska barriärerna är en utmaning som återstår. Satsar man 77 miljoner kronor årligen är det viktigt att alla grupper i samhället får del av stödet, konstaterar Bo Sjöström:

– Inom invandrargrupperna är mobiliteten mindre, därför måste vi se till att det finns aktiviteteter och anläggningar i närområdena. I längden är det svårt att berättiga kommunens stöd om det finns grupper som får en väldigt liten del av pengarna. Här måste vi bli bättre.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb