×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      På morgonen gör jag mindfullness-övningar med katten sittandes i knät, säger Susanne Sundkvist. Foto: Jonas Bilberg

  På morgonen gör jag mindfullness-övningar med katten sittandes i knät, säger Susanne Sundkvist. Foto: Jonas Bilberg

Fick nytt jobb – trots sjukdom

2015-04-20

Tidningen Vision nr 3 2015. Hon stampade ständigt på gasen. Gjorde chefskarriär, skilde sig, jobbade fackligt, ledde jympa­pass, uppfostrade barn, flyttade – och totalkraschade. Nu arbetar medicinska sekreteraren Susanna Sundkvist igen efter 1,5 års sjukskrivning.

Fakta

Anställa en sjukskriven? Så tänkte Susannas chef Eva Lundqvist

”Det var under anställningsintervjun som Susanna berättade att hon var sjukskriven för utmattningssyndrom. Det kändes snopet att få veta det, men hon förklarade orsakerna väldigt väl. Hon var mest meriterad av alla vi kallat på intervju, men jag var fundersam på om hon skulle orka med jobbet. Hennes referenser sa att hon hade fungerat bra. Vi brukar inte använda provanställning, men valde det efter att ha fått okej från Vision lokalt. Utan provanställning hade jag inte vågat satsa – jag ville inte riskera att få en långtidssjukskriven i knät. Men det har visat sig att Susanna fungerar väldigt bra. Och jag särbehandlar henne inte.”

Susanna Sundkvist minns hur hon jublade inombords när landstingets HR-konsult yppade de magiska orden: ”Vi vill gå vidare med dig i rekryteringen.”

– På intervjun hade jag varit ärlig med att jag var sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag trodde aldrig att jag skulle komma tillbaka till arbetslivet, säger Susanna Sundkvist, som idag arbetar som medicinsk sekreterare på Hemdals vårdcentral i Västerås.

Om vägen från sjukskrivningen var lång, så var vägen dit ännu längre. Det handlade i Susanna Sundkvists fall om en stress som grundades i en svår uppväxt och sedan byggdes på under decennier.

– Jag har alltid varit ambitiös och presterat hårt. När jag skilde mig öppnades alla dörrar – det kändes som förlorade år som skulle tas igen.

2010 fick hon sitt första chefsuppdrag, som gruppchef för 12 administratörer i Uppsala.

– När jag började visste jag inte att det var en psykiskt dåligt mående grupp – jag var den sjunde chefen på tio år. Jag hade ingen bukt med gruppen och saknade stöd från min chef. Jag började känna mig trött och vaknade på nätterna.

Till slut sökte hon en tjänst på Karolinska Universitetssjukhuset. I januari 2012 klev hon på jobbet som enhetschef för 30 medicinska sekreterare och några receptionister.

– Det visade sig också vara en stökig organisation med mycket tjafs i gruppen.

Susanna Sundkvist började få koncentrationssvårigheter. Långsamt nöttes hon ner och i augusti 2012 kraschade det ordentligt.

– Språket har alltid tidigare varit ett av mina främsta verktyg, men plötsligt kunde jag inte formulera mig. Jag skrev ett veckobrev till medarbetarna som min dåvarande chef menade var en katastrof. Hon hörde av sig och sa: ”Har du fått hjärnsläpp?”.

Dessutom hade Susanna nyligen glömt ett viktigt dokument med löneuppgifter i en kopiator. Chefen konstaterade att hon inte längre hade förtroende för henne.

– Jag brakade ihop och fick en akuttid på vårdcentralen.

Det blev starten på en 17 månader lång sjukskrivning.

– Första halvåret sov jag. Jag var ute och promenerade 5 minuter, sedan sov jag i två timmar.

Chefen ringde gång på gång men Susanna orkade inte prata med henne, utan hade bara kontakt med arbetsgivarens rehabcoach.

– Jag garderade mig genom att ta kontakt med Visions landstingsavdelning, men behövde sedan aldrig fackets stöd.

I synnerhet är det en utbildning i mindfullness, övningar för att vara närvarande i nuet – som Susanna tycker har hjälpt.

Nu arbetar hon heltid, men tar saker i ett lugnare tempo.

– Jag har aldrig trivts så bra på ett jobb som jag gör nu. På söndagarna tänker jag: ”åh, imorgon får jag åka och jobba”. Man värnar om varandra och jag har en väldigt bra chef, som är synlig och lätt att anförtro sig till. Det är gott att leva i dag.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb