Fick nytt jobb – trots sjukdom | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      På morgonen gör jag mindfullness-övningar med katten sittandes i knät, säger Susanne Sundkvist. Foto: Jonas Bilberg

  På morgonen gör jag mindfullness-övningar med katten sittandes i knät, säger Susanne Sundkvist. Foto: Jonas Bilberg

Fick nytt jobb – trots sjukdom

2015-04-20

Tidningen Vision nr 3 2015. Hon stampade ständigt på gasen. Gjorde chefskarriär, skilde sig, jobbade fackligt, ledde jympa­pass, uppfostrade barn, flyttade – och totalkraschade. Nu arbetar medicinska sekreteraren Susanna Sundkvist igen efter 1,5 års sjukskrivning.

Fakta

Anställa en sjukskriven? Så tänkte Susannas chef Eva Lundqvist

”Det var under anställningsintervjun som Susanna berättade att hon var sjukskriven för utmattningssyndrom. Det kändes snopet att få veta det, men hon förklarade orsakerna väldigt väl. Hon var mest meriterad av alla vi kallat på intervju, men jag var fundersam på om hon skulle orka med jobbet. Hennes referenser sa att hon hade fungerat bra. Vi brukar inte använda provanställning, men valde det efter att ha fått okej från Vision lokalt. Utan provanställning hade jag inte vågat satsa – jag ville inte riskera att få en långtidssjukskriven i knät. Men det har visat sig att Susanna fungerar väldigt bra. Och jag särbehandlar henne inte.”

Susanna Sundkvist minns hur hon jublade inombords när landstingets HR-konsult yppade de magiska orden: ”Vi vill gå vidare med dig i rekryteringen.”

– På intervjun hade jag varit ärlig med att jag var sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag trodde aldrig att jag skulle komma tillbaka till arbetslivet, säger Susanna Sundkvist, som idag arbetar som medicinsk sekreterare på Hemdals vårdcentral i Västerås.

Om vägen från sjukskrivningen var lång, så var vägen dit ännu längre. Det handlade i Susanna Sundkvists fall om en stress som grundades i en svår uppväxt och sedan byggdes på under decennier.

– Jag har alltid varit ambitiös och presterat hårt. När jag skilde mig öppnades alla dörrar – det kändes som förlorade år som skulle tas igen.

2010 fick hon sitt första chefsuppdrag, som gruppchef för 12 administratörer i Uppsala.

– När jag började visste jag inte att det var en psykiskt dåligt mående grupp – jag var den sjunde chefen på tio år. Jag hade ingen bukt med gruppen och saknade stöd från min chef. Jag började känna mig trött och vaknade på nätterna.

Till slut sökte hon en tjänst på Karolinska Universitetssjukhuset. I januari 2012 klev hon på jobbet som enhetschef för 30 medicinska sekreterare och några receptionister.

– Det visade sig också vara en stökig organisation med mycket tjafs i gruppen.

Susanna Sundkvist började få koncentrationssvårigheter. Långsamt nöttes hon ner och i augusti 2012 kraschade det ordentligt.

– Språket har alltid tidigare varit ett av mina främsta verktyg, men plötsligt kunde jag inte formulera mig. Jag skrev ett veckobrev till medarbetarna som min dåvarande chef menade var en katastrof. Hon hörde av sig och sa: ”Har du fått hjärnsläpp?”.

Dessutom hade Susanna nyligen glömt ett viktigt dokument med löneuppgifter i en kopiator. Chefen konstaterade att hon inte längre hade förtroende för henne.

– Jag brakade ihop och fick en akuttid på vårdcentralen.

Det blev starten på en 17 månader lång sjukskrivning.

– Första halvåret sov jag. Jag var ute och promenerade 5 minuter, sedan sov jag i två timmar.

Chefen ringde gång på gång men Susanna orkade inte prata med henne, utan hade bara kontakt med arbetsgivarens rehabcoach.

– Jag garderade mig genom att ta kontakt med Visions landstingsavdelning, men behövde sedan aldrig fackets stöd.

I synnerhet är det en utbildning i mindfullness, övningar för att vara närvarande i nuet – som Susanna tycker har hjälpt.

Nu arbetar hon heltid, men tar saker i ett lugnare tempo.

– Jag har aldrig trivts så bra på ett jobb som jag gör nu. På söndagarna tänker jag: ”åh, imorgon får jag åka och jobba”. Man värnar om varandra och jag har en väldigt bra chef, som är synlig och lätt att anförtro sig till. Det är gott att leva i dag.

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  för 3 dagar sedan

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  för 4 dagar sedan

Johanna Björck har nytta av sina erfarenheter som döv: ”Jag har utvecklat en förmåga att läsa av folk. Som inspektör kan jag inte bara vara paragrafryttare, jag måste ha empati också.” Foto: Rickard Kilström

”Intelligensen sitter inte i öronen”

Redan som tonåring visste Johanna Björck att hon ville bli miljöinspektör. Men många avrådde henne. Hur skulle en döv klara jobbet? Utmärkt har det visat sig. Men det har funnits hinder på vägen.  för 6 dagar sedan

Foto: Mostphotos

Grön journal för miljö och personal

Det finns miljöcertifieringar inom många olika områden. Men inom vårddokumentation har det saknats. Tills nu.  för 4 dagar sedan

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb