×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vårt behov av att flukta

2014-09-25, Tidningenvision.se

Välfärdsdokumentärer är på frammarsch. Tv-rutan befolkas av äldreomsorgschefer, vårdpersonal och räddningsledare. Just nu spelas Greklandsresan in, om ett äldreboende som reser utomlands. Vad får oss att vilja kika in bakom kulisserna i offentlig verksamhet?

Resväskan fylls med svala sommarkläder samtidigt som kameran rullar. Snart sitter Barbro Davidsson och ett 15-tal andra äldre på flyget som ska ta dem till en vecka fylld av souvlakispett, zorba-dans och salta bad. Med sig har de personal från Västerviks äldreboenden.

Det är andra gången som kommunen arrangerar en Greklandsresa för sina boende – premiärturen gick 2011. Nu gör SVT en dokumentär, som kommer att sändas nästa år.

– Det är en feelgood-film om att förverkliga sina drömmar. Det är väldigt unikt att göra en sådan här satsning på livskvalitet inom äldreomsorgen och det är otroligt inspirerande att tänka att det inte finns några hinder. Alla kan inte åka till Grekland, men man kan hjälpa de äldre till stranden, eller något annat de drömmer om, säger producenten Eva Löfroth, som även har gjort den uppmärksammade SVT-serien Sveriges bästa äldreboende, som sändes förra hösten.

På senare år har realityserier och dokumentärer från verksamheter i offentlig sektor fått ett uppsving på tv. Tittarna har fått möta tålmodiga socialsekreterare, håglösa missbrukare, omtänksamma omsorgschefer, förälskade funktionshindrade och stressad vårdpersonal i program som Livräddarna, Sjukhuset, Socialkontoret, Barnmorskorna och En annan del av Köping.

Den gängse uppfattningen av offentlig verksamhet är att den är glåmig och myndighetstrist. Ändå tycks det finnas ett sug efter att se när kvartersdoktorn botar småkrämpor och när socialsekreteraren nekar någon klient bidrag.

Vårt intresse för välfärdsdoku kan förklaras med att vi alla gemensamt äger välfärden – och någon gång kommer vara i behov av den – men i princip saknar insyn i hur verksamheten fungerar. Hur behandlas de funktionshindrade på gruppboendet, får våra äldre gå på promenad, hur tas man om hand av vården när stroken är ett faktum? Dokumentärerna blir till en glipa i gardinen, där vi får möjlighet att kika in.

– Det är intressant att se hur de som jobbar inom samhällsviktiga verksamheter hanterar problem i vardagen. Dessutom finns det ofta en inneboende dramatik i dessa miljöer. Och relationer mellan professionella och medborgarna är också spännande att se, säger Patrick Bratt, producent och projektledare på SVT, som har varit involverad i många dokumentärserier som skapats för SVT.

Men att filma personalens och brukarnas verklighet innebär en svår balansgång vad gäller sekretess och etik. Efter serier som Sjukhuset och 112-på liv och död har landsting blivit föremål för JO-anmälningar och åtal.

– Vi som gör dokumentärer märker att det har blivit svårare att få komma in och filma i dessa verksamheter. Det innebär att dörren stängs för vanliga människor att få en inblick och det är väldigt olyckligt, säger Patrick Bratt.

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb