×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vad är det värsta som kan hända?

2014-09-29, Tidningenvision.se

Paneldebatt. Det var dags för experterna att radas upp för att prata. Först kom en man. Sen en man till. Och vips där var en man till på scenen. Behöver jag ens nämna att de var vita? Det här var förr en vanlig syn på mitt gamla jobb. Men just den här gången undrade många varför panelen närmast såg ut som kloner. ”Alltså vi ringde en kvinna, men hon fick förhinder”, blev svaret. Ursäkterna brukar inta olika skepnader, men har alltid samma budskap: ”Dom finns inte”. Som tur är slutar historien från mitt förra jobb inte där. Men det återkommer vi till.

De flesta av oss känner till hur långt vi har kvar till att spegla samhället på våra arbetsplatser. Åtta av tio experter i media är män. De vanligaste namnen i ledningsgrupper i bolag är alla svenskklingande mansnamn. I de tjugo kommuner där flest människor med utländsk bakgrund bor, har endast 8 av 97 tjänstemän på ledande befattning utländsk bakgrund. Medvetenheten finns, men förändringsarbetet hindras av rädsla att göra fel eller låg kunskap om var man ska börja.

Därför uppmanar jag er, släpp ångesten och bara gör! Mitt motto är ”vad är det värsta som kan hända?”. Om det värsta är något som jag kan leva med, då är det bara att köra. Mottot funkar även utmärkt för jämställdhets- och jämlikhetsarbete. Vad är det värsta som kan hända när ni försöker göra något? Antagligen inget farligt.

Så vad kan man göra? Jag har en trestegsraket: räkna, sätt mål och se över sammanhanget.

Att räkna handlar om att se hur väl arbetsplatsen speglar samhällets sammansättning. Det enklaste är att räkna de personer som tillhör normen och se om det stämmer överens med hur Sverige ser ut. Är fler än hälften män? Är 80 procent av arbetsplatsen personer som flera generationer tillbaka bor i Sverige?

Sätt sedan konkreta och tydliga mål. Mål för hur representationen ska se ut är förutsättningen för att ni ska kunna utvärdera och följa upp hur arbetet går.

Se därefter över ert eget sammanhang. Hur ser rekryteringsprocesserna ut? Var och hur annonserar ni? En sådan analys gör  att ni inte kan använda er av argumentet ”Vi har frågat personer som bryter normen, men de tackar alltid nej”.

Där har ni det! Arbetet behöver inte vara så svårt och ni kommer att komma långt bara genom dessa tips.

Hur gick det då på min gamla arbetsplats? Vi gjorde en lista på kvinnor med den expertkompetens vi ofta sökte, som vi kunde ringa nästa gång. Ångesten släppte lite och vi kom närmare rättvis representation på våra konferenser.

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 18 timmar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 18 timmar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 18 timmar sedan

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 19 timmar sedan

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb